Războiul stelelor în varianta lui Bezos, Musk şi Branson: cum arată lupta dintre cei trei miliardari pentru cucerirea spaţiului cosmic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Cu picioarele pe pământ, ochii aţintiţi spre cer şi mâinile băgate adânc în buzunare, miliardarii Jeff Bezos, Elon Musk şi Richard Branson duc o competiţie acerbă pentru cucerirea spaţiului cosmic.

Într-o conferinţă de presă marcată de formule şi promisiuni ambiţioase, Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume datorită companiei de comerţ online Amazon, şi-a anunţat pilonii cu care vrea să cucerească Luna.

Revenirea pe Lună

Joia trecută, la Washington, a prezentat în acest sens capsula Blue Moon, concepută de Blue Origin pentru a transporta vehicule şi echipamente pe suprafaţa selenară.

„Este un mijloc de transport incredibil şi va merge pe Lună“, a declarat Bezos.

Potrivit unui document furnizat de Blue Origin, Blue Moon cântăreşte între 3 şi 15 tone şi este echipat cu un singur motor. Va putea transporta instrumente ştiinţifice, patru mici rovere, dar şi un viitor vehicul presurizat ce va asigura deplasarea echipajelor umane. Obiectivul misiunii este aterizarea la polul sudic al Lunii, unde există apă în formă de gheaţă. Anul estimat pentru atingerea acestui obiectiv este 2024, adică anul fixat acum două luni de administraţia Trump pentru revenirea pe Lună a astronauţilor americani, în rândul cărora se va afla şi o femeie, scrie AFP.

Blue Moon capsula FOTO via Blue Origin

Jeff Bezos dezvăluind o machetă a capsulei Blue Moon FOTO Arhivă

„Este timpul să ne întoarcem pe Lună şi de data aceasta să rămânem acolo“, a subliniat Jeff Bezos, ridicând miza în cucerirea spaţiului de dincolo de Linia Karman, plasată de Federaţia Internaţională de Aeronautică la o altitudine de 100 de kilometri deasupra nivelului mării.

Înainte de a prezenta Blue Moon, şeful Amazon a ţinut un lung monolog despre pasiunea lui pentru spaţiul cosmic.

Miliardarul american a vorbit despre colonii spaţiale futuriste, imaginate după modelele create de fizicianul Gerard O'Neill, adică un fel de lumi artificiale care ar putea să asigure omenirii alternative de supravieţuire unei Terre cu resurse limitate.

„Munca generaţiei mele este de a construi infrastructura. Vom construi un drum al spaţiului“, a insistat Bezos.

Un alt proiect al companiei Blue Origin este racheta New Shepard, dedicată călătoriilor turistice cu durate de câteva zeci de minute după depăşirea Liniei Karman.

Această rachetă, care a trecut cu bine 11 teste realizate în Texas, fără echipaje de astronauţi, va trimite pentru prima dată oameni în spaţiu în acest an, a precizat Bezos, provocându-i pe Musk şi Branson.

„Oh, opreşte-te, Jeff“, i-a răspuns Elon Musk vineri dimineaţă într-un mesaj publicat pe Twitter.

Colonii pe Marte

Antreprenorul sud-african visează să colonizeze planeta Marte. Un anunţ în acest sens este aşteptat pe 20 iunie din partea Space X, una dintre companiile lui Musk. Space X lucrează în prezent la vasul spaţial Starship. În designul actual, Starship are o lungime de 118 metri şi ar putea transporta o încărcătură de 100 de tone pe Marte. Potrivit portalului Inverse, prima tentativă de colonizare pe Marte ar putea avea loc în 2025. Până atunci, Elon Musk vrea să termine o capsulă dezvoltată pentru NASA în scopul de a conecta Staţia Spaţială Internaţională de Terra şi să organizeze călătorii în jurul Lunii, în 2023.

Prototip al capsulei Starship FOTO space.com

Prototip al Starship FOTO space.com

În plus, îşi propune să faciliteze accesul la internet pentru regiunile defavorizate ale lumii cu ajutorul unor sateliţi. Şaizeci de sateliţi, asamblaţi deja la bordul unei rachete din gama Falcon 9, urmează să fie plasaţi miercuri pe o orbită joasă. Lansarea de miercuri face parte din Starlink, o constelaţie de 12.000 de sateliţi concepută de SpaceX şi aprobată de agenţia americană de comunicaţii. O testare a prototipurilor Tintin A şi Tintin B a fost realizată în februarie 2018 şi a demonstrat că aceşti sateliţi asigură o acoperire terestră destul de bună. De asemenea, furnizează un semnal de internet suficient de puternic pentru ca utilizatorii de pe Terra să poată să joace jocuri video cu succesiuni de imagini rapide, potrivit spuselor lui Elon Musk.

Rivalul Starlink este Kuiper, o  reţea de peste 3.236 de sateliţi creaţi pentru a oferi servicii de internet de mare viteză. În spatele Kuiper stă Amazon. Un proiect similar este dezvoltat de Airbus, sub numele OneWeb.

Servicii turistice în spaţiu

În ceea ce-l priveşte pe Richard Branson, miliardarul britanic vrea să devină patronul primei companii care propune călătorii turistice în spaţiul cosmic. Vasul său spaţial se numeşte VSS Unity (foto mai jos). Este vorba de un avion supersonic construit de The Spaceship Company, o ramură a Virgin Galactic.

Imagine indisponibilă

FOTO virgin.com

În februarie, dispozitivul a fost lansat la 90 de kilometri de sol. Echipat cu opt locuri - două pentru piloţi şi şase pentru pasageri -, VSS Unity va putea asigura călătorii de până la 2,5 ore. Primii turişti ar putea fi trimişi în 2020.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite