Războiul din Siria pe frontul dezinformării. Perspectiva Rusiei asupra Căştilor Albe: trafic de persoane, jaf şi terorism

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: captură ecran rt.com
Sursă foto: captură ecran rt.com

Maxim Grigoriev, director al Fundaţiei pentru Studiul Democraţiei, instituţie fondată în Rusia, şi membru al Camerei Civice din Rusia, a prezentat în cadrul unui panel de experţi ai Consiliului de Securitate al ONU un raport privind activitatea Căştilor Albe în Siria.

Analiză realizată de Ioan-David Onel*

Raportul acuză această organizaţie de trafic de organe, jaf şi terorism. Prezentarea raportului şi o parte din concluziile acestuia au fost expuse de agenţia rusă de presă Russia Today (RT) într-un articol publicat pe 21 decembrie 2018, informaţia fiind reluată în multiple articole apărute ulterior. În ciuda notorietăţii de care se bucură în mass-media din Rusia, raportul se bazează pe date ce nu pot fi verificate. Acest aspect, împreună cu antecedentele instituţiilor media din Rusia privind promovarea ştirilor false, încadrează articolul RT într-o campanie amplă de dezinformare cu privire la Căştile Albe, şi îndeamnă cel puţin la suspiciune în ceea ce priveşte veridicitatea informaţiilor prezentate.

Demonizarea Căşilor Albe şi a susţinătorilor acestora


Maxim Grigoriev, director al Fundaţiei pentru Studiul Democraţiei, prezentând raportul la ONU

Maxim Grigoriev director al Fundaţiei pentru Studiul Democraţiei

La data de 21 decembrie 2018, agenţia de presă RT publica un articol în care prezenta o serie de concluzii regăsite într-un raport expus de Maxim Grigoriev cu prilejul unei întâlniri din cadrul unui panel de experţi ai Consiliului de Securitate al ONU, care a avut loc pe 20 decembrie 2018. Fiind principalul subiect al articolului RT, raportul prezentat de Grigoriev a fost realizat de Fundaţia pentru Studiul Democraţiei, pe care acesta o conduce, şi aduce o serie de acuzaţii Căştilor Albe din Siria.

Sursă foto: captură ecran rt.com

Captura Russia Today

În acest sens, printre principalele concluzii ale raportului se numără implicarea Căştilor Albe în trafic de organe, ale cărui victime sunt cetăţenii sirieni din regiunile în care activează organizaţia; participarea Căştilor Albe la acţiuni teroriste, jafuri, dar şi stabilirea de legături strânse cu organizaţii teroriste precum Jaysh al-Islam sau Al-Qaida, şi înscenarea, de către Căştile Albe, de atacuri cu arme chimice în Siria, cum ar fi cel din aprilie 2018, din localitatea Douma, care a determinat atacurile cu rachete întreprinse de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva unor poziţii ale forţelor regimului Assad.

Sursă foto: captură ecran rt.com

Captura Russia Today

Mai mult, pornind de la aceste concluzii, articolul publicat de RT ţinteşte şi către state din Occident, care sunt acuzate că ignoră sau chiar susţin activităţile Căştilor Albe, organizaţia fiind considerată drept un instrument pentru avansarea intereselor Occidentului în Siria. Imaginea construită de RT în jurul Căştilor Albe şi a atitudinii statelor din Occident faţă de organizaţie a fost mediatizată în multiple articole publicate de RT ulterior celui lansat pe 21 decembrie. Astfel, RT a prezentat faptul că media occidentală ignoră crimele întreprinse de Căştile Albe, că instituţii din Occident nu doar ignoră aşa-zisele infracţiuni ale Căştilor Albe, ci chiar premiază voluntarii organizaţiei pentru activitatea lor şi că Statele Unite le oferă sprijin financiar. Mai mult, această retorică este promovată şi pe paginile oficiale de social media ale instituţiilor Rusiei.


Sursă foto: captură de ecran Twitter

Captura foto Twitter

Articolul publicat de RT pe 21 decembrie nu este primul de acest fel lansat de o instituţie media din Rusia, ci se încadrează într-o campanie amplă de dezinformare lansată de Moscova împotriva Căştilor Albe. Pentru a înţelege natura şi importanţa informaţiilor prezentate în articolul RT, este necesară înţelegerea activităţii Căştilor Albe în Siria, precum şi a contextului în care a apărut articolul.

Cine sunt Căştile Albe?

Înfiinţată în 2013, Apărarea Civilă Siriană (Syria Civil Defence), cunoscută şi sub denumirea de Căştile Albe, este o organizaţie umanitară, compusă din voluntari a căror activitate este dedicată ajutorării civililor din zonele afectate de conflict în Siria. Concret, voluntarii Căştilor Albe sunt implicaţi în activităţi de căutare şi salvare, stingerea incendiilor şi oferirea de prim-ajutor victimelor conflictului. Conform datelor furnizate de pagina web a organizaţiei, peste 100.000 de persoane au fost salvate de Căştile Albe, efort care nu a fost trecut cu vederea de către Occident, organizaţia fiind nominalizată, în trecut, pentru premiul Nobel pentru Pace. 

De asemenea, întrucât acţionează în proximitatea zonelor de conflict, organizaţia este implicată şi în documentarea războiului din Siria, prin filmarea acţiunilor de la faţa locului. Relevantă, în acest sens, este contribuţia Căştilor Albe la demascarea şi mediatizarea atacului cu arme chimice întreprins de autorităţile regimului Assad în regiunea Khan Sheikhoun, în aprilie 2017. Cum autenticitatea atacului cu arme chimice a fost contestată atât de Siria, cât şi de Rusia, fiind descris drept o înscenare, cele două state negând responsabilitatea autorităţilor guvernamentale siriene, dovezile aduse de Căştile Albe contrazic în mod direct discursurile oficiale de la Damasc şi Moscova. În acest fel, poziţia şi activitatea Căştilor Albe intră în opoziţie cu interesele Siriei şi Rusiei.

Contextul apariţiei articolului

Relevanţa lansării acestor informaţii, atât în panelul de experţi ai Consiliului de Securitate al ONU, cât şi către publicul larg prin intermediul agenţiei RT, este dată şi de contextul războiului din Siria. Dintr-o abordare generală asupra conflictului, articolul poate fi analizat în perspectiva opoziţiei dintre interesele Statelor Unite şi cele ale Rusiei în războiul din Siria. Cu puţin timp înaintea lansării articolului RT, Statele Unite, opozant al regimului Assad, au sprijinit Forţele Democrate Siriene (SDF), care au obţinut o victorie importantă împotriva organizaţiei Stat Islamic, consolidându-şi astfel controlul asupra unei părţi din teritoriul aflat la est de râul Eufrat, teritoriu pe care şi regimul Assad, susţinut de Rusia, îl doreşte.

Pe de altă parte, dintr-o perspectivă specifică, articolul RT face referire la atacul cu arme chimice întreprins de regimul Assad în aprilie 2018, care a determinat o intervenţie din partea Statelor Unite, Franţei şi Marii Britanii împotriva unor poziţii ale forţelor guvernamentale siriene.

Sursă foto: captură ecran rt.com

Captura Russia Today

Prin etichetarea, în cadrul articolului, a atacului cu arme chimice drept o înscenare a Căştilor Albe, de care puterile occidentale se folosesc, RT contestă legitimitatea intervenţiei forţelor occidentale. Această retorică face parte dintr-o naraţiune mai amplă al cărui scop este portretizarea Statelor Unite şi a altor state occidentale în rol de agresori, iar a Siriei în rolul de victimă a unei înscenări.  Pentru sublinierea acestui mesaj, în articol sunt folosite sintagme precum „înscenarea atacurilor cu arme chimice pentru camere“, „înscenarea atacurilor chimice care au servit ca pretext pentru atacurile cu rachete“ sau „jefuirea corpurilor şi caselor sirienilor“, pentru descrierea activităţii Căştilor Albe.

O amplă campanie de dezinformare. Metodele utilizate

Sursă foto: captură ecran rt.com

Captura Russia Today

Informaţiile prezentate în articolul publicat de RT în legătură cu activitatea Căştilor Albe sunt bazate pe un raport realizat de Fundaţia pentru Studierea Democraţiei, despre care RT afirmă că a fost efectuat în urma intervievării a „peste 100 de martori oculari“, dintre care 40 de membri ai Căştilor Albe, 50 de localnici şi 15 „foşti terorişti şi militanţi luptători“, dar şi a peste „500 de localnici din Aleppo şi Daraa“.

O parte din declaraţiile persoanelor presupus intervievate sunt redate în scris, sub forma unei prezentări susţinute de Grigoriev în timpul întâlnirii panelului de experţi ai Consiliului de Securitate ONU. Înregistrarea prezentării este disponibilă în articolul RT, iar materialul folosit de Grigoriev pentru a-şi susţine argumentele poate fi accesat şi pe pagina web a Camerei Civice din Rusia. Cu toate că sunt însoţite de nume şi imagini, declaraţiile prezentate, pe care se bazează articolul RT, nu pot fi verificate, cu atât mai puţin abordarea metodologică folosită pentru elaborarea raportului, ceea ce ridică semne de întrebare asupra autenticităţii informaţiilor.

Sursa foto: captură ecran oprf.ru

Captura ecran OPRF

Astfel, argumentele susţinute de Grigoriev sunt bazate pe surse vagi sau inexacte, iar datele persoanelor intervievate sunt incomplete. Imposibilitatea verificării declaraţiilor, precum şi inexactitatea surselor citate în cadrul raportului şi prezentării indică o posibilă manipulare prin date false, pusă în practică de autorităţile de la Moscova prin raportul lui Grigoriev şi articolul RT.

O serie de argumente suplimentare susţin natura falsă a informaţiilor prezentate de Grigoriev şi mediatizate de RT. În primul rând, având în vedere contextul mai sus prezentat, crearea unei imagini controversate în jurul Căştilor Albe poate fi considerată o abordare firească din partea Moscovei, autorităţile ruse urmărind, prin intermediul dezinformărilor, să submineze legitimitatea acţiunilor Căştilor Albe şi popularitatea acestora în Occident şi astfel să discrediteze dovezile care contrazic declaraţiile oficiale ale Rusiei cu privire la conflictul din Siria şi atacurile cu arme chimice întreprinse de trupele guvernamentale. Pentru acest scop, Moscova a lansat o amplă campanie de dezinformare cu privire la Căştile Albe, din care articolul publicat de RT cu privire la raportul prezentat de Grigoriev este numai o parte. Elocvent în acest sens este demersul agenţiei de presă The Guardian, care a analizat eforturile Rusiei de a lansa ştiri false cu privire la Căştile Albe şi a observat o intensificare a apariţiei informaţiilor false în legătură cu această organizaţie odată cu implicarea activă a Rusiei în războiul din Siria după 2015, catalogând acţiunile sale drept un „război informaţional“.

Un alt argument care susţine lipsa de credibilitate a surselor citate şi a concluziilor enunţate de Grigoriev se află în strânsă legătură cu o afirmaţie prezentată de acesta în raport, privind falsificarea atacului cu arme chimice din aprilie 2018, de către Căştile Albe. În 2018, canalul Russia 24 a lansat un material prin care încerca să dovedească înscenarea aceluiaşi atac chimic din aprilie 2018, printr-un interviu realizat cu un copil, la locul atacului. Ulterior a reieşit faptul că interviul pe care se baza materialul a fost realizat într-o clădire a armatei guvernamentale siriene, în Damasc, în prezenţa trupelor ruseşti.

De asemenea, merită evidenţiat şi faptul că informaţiile susţinute de RT cu privire la activitatea Căştilor Albe în Siria au fost preluate şi de agenţia de presă de stat din Iran, PressTV. Agenţia iraniană a preluat discursul propagat de Moscova în întreaga sa complexitate, publicând articole referitoare la implicarea Căştilor Albe în traficul de organe, activităţi teroriste şi falsificarea atacurilor chimice. Sincronizarea discursurilor Rusiei şi Iranului nu este întâmplătoare, din moment ce ambele au interese comune în Siria, menţinerea regimului Assad şi opoziţia faţă de SUA.

Captură ecran PressTV

Sursă foto: captură ecran PressTV.com

Prin însumarea aspectelor expuse mai sus, poate fi observată natura falsă a informaţiilor prezentate de RT cu privire la Căştile Albe. Pornind de la surse vagi ce nu pot fi verificate, într-un context marcat de o amplă campanie de dezinformare cu privire la activitatea Căştilor Albe în Siria, de antecedente privind „fabricarea mărturiilor“ dar şi prin regăsirea aceloraşi informaţii şi în naraţiunea iraniană, care împărtăşeşte interese comune cu Rusia, RT oferă un discurs alternativ faţă de cel occidental cu privire la Căştile Albe, cu scopul de a submina imaginea acestora în ochii publicului occidental. Acest obiectiv este susţinut şi de redactarea articolelor în limba engleză, astfel fiind facilitată diseminarea acestora către un public cât mai larg din spaţiul occidental. Discreditarea Căştilor Albe prin tehnica manipulării prin falsuri, în absenţa dovezilor credibile, are ca scop final contestarea legitimităţii implicării puterilor occidentale şi, în special, a Statelor Unite în Siria, prin atribuirea şi promovarea unei imagini abrutizate Căştilor Albe, organizaţie pe care Occidentul o susţine în ciuda aşa-ziselor atrocităţi comise. Mai mult, prin informaţiile lansate, RT portretizează puterile occidentale ca agresori, iar Siria, ca victima unei ample înscenări a Occidentului, în care Căştile Albe joacă un rol central.

RT este o agenţie de presă din Rusia, care a debutat în mass media internaţională în 2005 printr-un canal de televiziune. RT este finanţată din bugetul de stat al Federaţiei Ruse şi, în prezent, reprezintă o reţea de opt canale de televiziune, care difuzează ştiri şi conţinut informativ, având principalul sediu la Moscova, dar şi alte sedii în Washington, Londra sau Paris.

PressTV este prima agenţie iraniană de presă în limba engleză. PressTV este finanţată de la bugetul de stat, are sediul în Teheran şi aparţine de agenţia de Radiodifuziune a Republicii Islamice Iran.

*Ioan-David Onel este student al masteratului Security and Diplomacy (SNSPA) şi participant la programul de Internship al LARICS.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite