Raport ONU: Arabia Saudită, atacată cu rachete de „origine iraniană”

Raport ONU: Arabia Saudită,
atacată cu rachete de „origine iraniană”

Baza Aramco FOTO AFP

Rachetele de croazieră utilizate anul trecut în mai multe atacuri asupra unor instalaţii petroliere şi a unui aeroport internaţional din Arabia Saudită erau de „origine iraniană”, conchide ONU într-un raport prezentat vineri în Consiliul de Securitate de către secretarul general Antonio Guterres.

Ştiri pe aceeaşi temă

Unele dintre aceste arme au caracteristici de design similare celor produse de o entitate comercială din Iran sau prezintă inscripţii în farsi. Ele au fost aduse, în parte, în ţară între februarie 2016 şi aprilie 2018, se arată în documentul de 14 pagini.

„Este posibil ca aceste articole să fi fost transferate într-un mod neconform” cu rezoluţia din 2015 a Consiliului de Securitate al ONU şi acordului nuclear al Teheranului cu marile puteri, subliniază Guterres.

Misiunea iraniană la ONU de la New York nu a reacţionat deocamdată. Totuşi, secretarul general menţionează în raport că reprezentantul iranian l-a asigurat într-o scrisoare din 22 mai că ţara sa „nu duce o politică de export de armament care să încalce embargourile” şi „va continua să coopereze activ cu ONU în această privinţă".

Statele Unite cer prelungirea embargoului asupra livrărilor de arme ale Iranului impus în cadrul acordului nuclear şi care urmează să expire în octombrie. Rusia şi China, care au drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, au anunţat deja că se opun solicitării americane, transmite Reuters.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările