NATO condamnă alipirea „ilegală” a Crimeei la Rusia

NATO condamnă
alipirea „ilegală” a Crimeei la Rusia

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. FOTO: Reuters

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a condamnat marţi alipirea „ilegală” a Crimeei la Rusia şi a cerut conducerilor de la Moscova şi Kiev  să dea „dovadă de reţinere”, după moartea unui militar ucrainean, informează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Anexarea Crimeii este ilegală şi nelegitimă şi statele aliate din NATO nu o vor recunoaşte”, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice într-un comunicat, declarându-se „profund îngrijorat” în legătură cu moartea unui militar ucrainean în urma unui atac armat la o unitate militară din Simferopol, capitala Crimeei.

„Rusia a ignorat toate apelurile de a se întoarce la respectarea dreptului internaţional şi continuă să coboare pe o cale periculoasă”, precizat Rasmussen continuând prin a spune că „nimic nu poate justifica prelungirea unei astfel de politici, care nu poate decât să sporească izolarea internaţională a Rusiei”.

Rasmussen a îndemnat părţile implicate în evenimentele din desfăşurate pe teritoriul Ucrainei să dea dovadă de reţine.

„Este urgent ca toate părţile să dea dovadă de reţinere şi să ia toate măsurile posibile pentru a evita o continuare a escaladării”, a subliniat secretarul general al NATO.

În cursul zilei de marţi a avut loc un atac armat în Simferopol, soldându-se cu doi morţi, un militar ucrainean şi un membru al „forţelor de autoapărare” pro-ruse, a anunţat o purtătoare de cuvânt a poliţiei locale, citată de agenţia de presă Interfax-Ukraine. În urma atacului, militarii ucraineni din Crimeea au fost autorizaţi să utilizeze armele, „pentru protejarea vieţilor soldaţilor ucraineni“, a anunţat Ministerul Apărării.

Crimeea face parte din componenţa Rusiei începând de marţi, de la semnarea unui acord de către preşedintele rus, Vladimir Putin, şi noii lideri ai acestei peninsule din sudul Ucrainei. Parlamentarii ruşi vor trebui să ratifice o lege care să includă în Federaţia Rusă doi noi subiecţi, Crimeea şi oraşul Sevastopol, care se bucură de un statut special.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: