Mareşalul al-Sisi demisionează din funcţiile deţinute şi îşi anunţă candidatura la alegerile prezidenţiale din Egipt

Mareşalul al-Sisi
demisionează din funcţiile deţinute şi îşi anunţă candidatura la alegerile
prezidenţiale din Egipt

Abdel Fattah al-Sisi este în momentul de faţă principalul favorit în cursa pentru prezidenţiale. FOTO: Reuters

Mareşalul Abdel Fattah al-Siso a anunţat miercuri seara, în cadrul unei emisiuni televizate, că va candida la alegerile prezidenţiale din această primăvară şi a promis electoratului că va „elibera Egiptul de terorism”, potrivit BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Al-Sisi este unul din principalii artizani ai destituirii din iulie 2013  a preşedintelui islamist Mohamed Morsi, iar în acest moment este considerat favorit la scrutinul prezidenţial din Egipt, cea mai populată ţară din zona Magrebului.

Mareşalul egiptean a fost numit în funcţii din domeniul Apărării în perioada conducerii lui Morsi. Al-Sissi a fost până miercuri seară mai multe funcţii: şef al armatei, ministru al Apărării şi viceprim-ministru al autorităţilor interimare. Pentru a a putea să candideze aceste a fost nevoit să demisioneze din toate funcţiile ocupate.

„Astăzi este ultima dată când mă prezint în faţa voastră în uniformă militară, după ce am decis să-mi părăsesc funcţiile de ministru şi şef al armatei (…) Cu toată umilinţa, candidez la prezidenţialele din Egipt ", declarat Abdel Fattah al-Sissi şi a promis că „va lupta în fiecare zi pentru un Egipt eliberat de terorism”.

Analişti politici şi jurnalişti străini aflaţi în Egipt susţin că este foarte probabil ca mareşalul să câştige fără probleme alegerile prezidenţiale, dat fiind că nu există nici un adversar suficient de puternic pentru a-i pune probleme.

După destituirea lui Morsi, singurul preşedintele egiptean ales în mod democratic, noile autorităţi afirmă că duc un „război împotriva terorismului”, militarii şi poliţia reprimându-i dur pe susţinătorii lui Morsi într-o campanie necruţătoare soldată, potrivit Amnesty International, cu cel puţin 1.400 de morţi.

Un lider al mişcării Fraţii Musulmani, Ibrahim Mounir, a declarat că în Egipt nu va exista stabilitate sub preşedinţia lui Abdel Fattah al-Sisi. Reprezentantul din Biroul Politic al formaţiunii egiptene a subliniat că nici problema securităţii nu va fi asigurată de conducerea ţării arabe de al-Sisi. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările