Curtea Supremă braziliană a decis să blocheze Telegram. Rusul Durov a decis să reacţioneze în ultima clipă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Judecătorul de la Curtea Supremă braziliană, Alexandre de Moraes, a ordonat tuturor furnizorilor de servicii de internet să blocheze activitatea serviciului de mesagerie electronică. Aceştia riscă o amendă de 100.000 de reali (20.000 USD) pentru nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti.

UPDATE 02.28 Furnizorii de internet brazilieni intenţionează să execute o decizie judecătorească de blocare a Telegram, a raportat vineri, Sindicatul Naţional al Companiilor de Telefon şi Celular, Servicii Mobile şi Personale (Conexis Brasil Digital).

„Companiile de telecomunicaţii care fac parte din Conexis Brasil Digital se conformează hotărârilor judecătoreşti”, a confirmat un purtător de cuvânt al asociaţiei. Potrivit ziarului Folha de S.Paulo , cei mai mari patru operatori de telefonie mobilă din Brazilia au început deja lucrările de blocare a aplicaţiei de mesagerie, care se aşteaptă să fie finalizată până marţi, cu o zi înainte de încheierea termenului alocat pentru aceasta de către instanţă.

UPDATE 01.58 Fondatorul Telegram, Pavel Durov, şi-a cerut scuze autorităţilor braziliene pe canalul său de Telegram, vineri, pentru problemele de comunicare care au dus la interzicerea aplicaţiei în Brazilia şi a cerut instanţei să amâne blocarea acestuia.

"În numele echipei noastre, îmi cer scuze Curţii Supreme a Braziliei pentru neglijenţa noastră. Cu siguranţă am fi putut face mai bine", a spus Durov. „Solicit instanţei să ia în considerare amânarea pentru câteva zile, la discreţia sa, pentru a ne oferi posibilitatea de a remedia situaţia”, a adăugat el.

Durov a legat incidentul de o defecţiune în activitatea de e-mail. "Se pare că avem o problemă cu e-mailul. Ca urmare a acestei neînţelegeri, instanţa a decis interzicerea Telegramului din lipsă de răspuns", a explicat fondatorul Telegram.

UPDATE 01.45 Ministerul Justiţiei din Brazilia intenţionează să prevină blocarea Telegramului în ţară. Ministrul justiţiei din Brazilia, Anderson Torres, a ordonat ca serviciul de mesagerie electronică, Telegram, să funcţioneze în ţară, în ciuda unei decizii anterioare a instanţei de a-l bloca.Anderson Torres, a subliniat, de asemenea, că milioane de utilizatori brazilieni vor avea de suferit ca urmare a „deciziei unice” a judecătorului de la Curtea Supremă Federală, Alexandre de Moraes, de a bloca Telegram.

„Am ordonat deja diferitelor departamente ale Departamentului de Justiţie să elaboreze imediat o soluţie care să restabilească dreptul oamenilor de a utiliza liber reţeaua de mesagerie”, a spus Torres vineri pe contul său de Twitter. Ministrul a subliniat, de asemenea, că milioane de utilizatori brazilieni vor avea de suferit ca urmare a „deciziei unice” a judecătorului de la Curtea Supremă Federală, Alexandre de Moraes, de a bloca Telegram.

UPDATE 23.30 Instanţa braziliană a decis să investigheze scurgerea în mass-media a informaţiilor despre blocarea Telegram în Brazilia. Verdictul a avut statutul de secret de procedură. Agenţiile braziliene de aplicare a legii vor desfăşura o investigaţie cu privire la dezvăluirea de informaţii despre blocarea aplicaţiei Telegram în ţară.

„Urmare a numeroaselor apariţii în presă a unor fragmente individuale din decizie, care aveau statutul de secret de procedură, judecătorul Curţii Supreme din Brazilia, Alexandre de Moraes a decis să o publice şi să efectueze o anchetă pentru a clarifica circumstanţele scurgerii. prin postare de către unul dintre utilizatorii de Twitter”, se arăta pe website-ul, celei mai înalte instanţe a ţării.

Vineri mai devreme, au existat rapoarte în presă că de Moraes a decis să blocheze activitatea serviciului de mesagerie electronică menţionat, pentru „ignorarea legii braziliene şi nerespectarea în mod repetat a numeroaselor decizii judecătoreşti, inclusiv a celor emise de Curtea Supremă”.

Judecătorul a obligat Agenţia Naţională de Telecomunicaţii (Anatel) să comunice decizia tuturor ISP-urilor. Aceştia riscă o amendă de 100.000 de reale (20.000 de dolari) pentru nerespectarea deciziei instanţei. O penalizare similară este prevăzută pentru utilizatorii de aplicaţii care încearcă să ocolească blocarea folosind instrumente software şi hardware.

ŞTIREA INIŢIALĂ Judecătorul de la Curtea Supremă braziliană, Alexandre de Moraes, a decis să blocheze aplicaţia Telegram la cererea poliţiei, a relatat vineri ziarul Folha de Sao Paulo.

„Ignorarea legii braziliene şi neexecutarea în mod repetat a numeroase hotărâri judecătoreşti, inclusiv cele emise de Curtea Supremă, de către Telegram, o companie care operează în Brazilia fără a numi un reprezentant, sunt absolut incompatibile cu ordinea constituţională actuală”, declară judecătorul pentru publicaţie. .

Judecătorul a ordonat tuturor furnizorilor de internet să blocheze activitatea Telegram. Aceştia riscă o amendă de 100.000 de reale (20.000 de dolari) pentru nerespectarea deciziei instanţei.

În ianuarie, Valor Econômico  a raportat că Telegram ar putea fi interzis în Brazilia din cauza preocupărilor legate de răspândirea dezinformarii folosind aplicaţia. După cum se menţionează în publicaţie, fostul şef al Curţii Electorale Supreme, Luis Roberto Barroso, a încercat fără succes de mai multe ori să contacteze compania lui Pavel Durov. Barroso a spus că „niciun participant semnificativ la procesul electoral din 2022 nu poate lucra în Brazilia fără reprezentare legală adecvată, care ar fi responsabilă pentru respectarea legilor naţionale şi a deciziilor judiciare”.

Telegram a câştigat recent popularitate în rândul susţinătorilor preşedintelui Jair Bolsonaro, care a folosit cu succes reţelele sociale şi aplicaţiile de mesagerie instantanee în timpul campaniei electorale anterioare din 2018. Următoarele alegeri generale, în care cetăţenii republicii vor trebui să aleagă preşedintele, deputaţii şi o treime din senatorii parlamentului federal, precum şi guvernatorii de state, sunt programate pentru 2 octombrie (al doilea tur, dacă este necesar, va avea loc pe 30 octombrie). 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite