Israel: Un jurnalist, marea surpriză a alegerilor

Israel: Un jurnalist, marea surpriză a alegerilor

Despre Yair Lapid, surpriza alegerilor din Israel se spune că seamănă cu George Clooney FOTO Reuters

Alegerile legislative anticipate din Israel au fost câştigate de blocul Likud – Israel Beitenu, dar cu rezultate mult sub aşteptări. Blocul a pierdut peste 10 mandate, obţinând 31 de locuri în Knesset, din cele 120 cât are parlamentul israelian.

Ştiri pe aceeaşi temă

Surpriza imensă nu a venit dinspre dreapta sionisto-religioasă, partidul „Haba Hayehudi“ al milionarului de origine americană, Naftali Benett, aşa cum au preconizat analiştii, ci de la centrul spectrului politic. „Yesh Atid“ (Un alt viitor), partid creat cu mai puţin de un an în urmă, de către fostul jurnalist Yair Lapid, s-a situat pe locul doi, obţinând 19 mandate.

Scrutinul a demonstrat clar o reorientare a electoratului spre centru,  din cauza programelor acestor partide care au pus accentul pe problemele  economice şi sociale şi reluarea procesului de pace.

NETANYAHU, STRATEGIE GREŞITĂ

Observatorii politici care au analizat semieşecul blocului Likud-Beitenu au considerat că formarea unei liste electorale comune a celor două partide a fost o eroare de strategie, separate ele ar fi obţinut un număr mai mare de mandate, aşa cum s-a întâmplat acum trei ani. Ideea listei comune a aparţinut lui Netanyahu care a vrut să fie foarte sigur că va câştiga multe locuri. Nu a fost aşa.

Din cauza listei comune, mulţi membri Likud care ar fi dorit să candideze, au fost excluşi, fiind obligaţi să cedeze locurile pentru cei din Israel Beitenu. Aceştia, susţin analiştii, au votat pentru alte partide.

PREMIERUL ÎL CURTEAZĂ PE YAIR LAPID

Dacă extrema dreaptă îl are pe charismaticul Naftali Benett, centrul îl are pe Yair Lapid. Comentator de televiziune, ziarist în presa scrisă, autor dramatic şi... actor, în vârstă de 50 de ani, provine dintr-o familie de oameni  politici, tatăl  lui, ziaristul Yosef „Tommy“ Lapid înfiinţând de asemenea un partid de centru. „Yash Atid“ se pronunţă pentru reforme economice, reluarea negocierilor de pace şi serviciu militar obligatoriu pentru toată lumea, inclusiv pentru religioşi.

Benyamin Netanyahu a  şi început tatonările pentru formarea noului cabinet. Nu vrea să aibă de-a face cu extremistul Benett şi se pare că a luat de-acum legătura cu liderul „Yash Atid“ şi cu cei din Shas şi Iudaismul Unit al Torei, foşti membri ai coaliţiei. Negocierile, apreciază analiştii, vor fi dificile şi de durată. Este posibil ca noul guvern israelian să fie instalat abia peste o lună.

Yair Lapid ar putea acum să-l forţeze pe Benjamin Netanyahu să accepte o apropiere de Washington şi să se plieze în faţa unor exigenţe ale opiniei publice mondiale. Centriştii vor avea de jucat un rol important în Israel, mai ales că din această familie face parte şi formaţiunea condusă de Tzipi Livni, fost ministru de externe al cărui partid a obţinut şase locuri în viitorul Parlament.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările