Israel. Deputaţii au adoptat „Marea lege a coronavirusului”. Puteri speciale pentru Netanyahu până în vara anului viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Knessetul, legislativul israelian FOTO EPA-EFE
Knessetul, legislativul israelian FOTO EPA-EFE

Parlamentul israelian a adoptat miercuri un act numit „Marea lege a coronavirusului”, care conferă guvernului condus de Benjamin Netanyahu puteri speciale până în iunie 2021 în lupta împotriva SARS-CoV-2.

„Marea lege a coronavirusului” autorizează guvernul „să decreteze starea de urgenţă din cauza pandemiei de COVID-19, să promulge reglementări şi să pună în aplicare restricţii în spaţiul public şi privat”. Aceste măsuri pot fi luate numai dacă guvernul este „convins că există un risc real de răspândire a noului coronavirus”, scrie AFP.

Potrivit presei israeliene, noua lege retrage prerogativele comisiei parlamentare însărcinate cu lupta anti-COVID-19, boala provocată de noul coronavirus, şi limitează astfel controlul legislativ asupra deciziilor coaliţiei guvernamentale conduse de premierul Benjamin Netanyahu. Comisia respectivă a anulat marţi un decret guvernamental care ordona închiderea restaurantelor pentru a opri răspândirea pandemiei în ţară.

Potrivit noii legi, guvernul va stabili şi condiţiile de organizare a manifestaţiilor, dar nu va putea împiedica desfăşurarea lor.

Un „ţar” al coronavirusului

Pe de altă parte, guvernul israelian a aunţat joi numirea primului său „ţar” al coronavirusului.

Noul post, intitulat manager de proiect naţional pentru coronavirus, va fi ocupat de profesorul Ronni Gamzu, directorul Centrului medical Sourasky de la Tel Aviv şi fost director în Ministerul Sănătăţii, informează AFP.

Profesorul Ronni Gamzu are „mulţi ani de experienţă administrativă în domeniul sănătăţii” şi a înfiinţat un proiect menit protejării vârstnicilor de noul coronavirus, precizează într-un comunicat biroul lui Netanyahu.

Israelul se confruntă cu o nouă creştere a numărului de infectări zilnice cu coronavirus, înregistrând circa 2.000 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. Pragul de 2.000 de cazuri este considerat o „linie roşie” care necesită impunerea de noi restricţii, poate chiar un „blocaj complet”, potrivit autorităţilor israeliene.

O ţară cu peste 9,2 milioane de locuitori, Israelul a raportat până acum aproape 57.000 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, dintre care peste 400 fatale.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite