Iranul, foarte aproape de crearea unei bombe atomice

Iranul, foarte aproape de crearea unei bombe atomice

Regimul lui Mahmoud Ahmadinejad lucrează totuşi la crearea unei bombe nucleare, scrie "The Times"

Teheranul este extrem de aproape de fabricarea unei bombe nucleare, potrivit unor documente secrete obţinute de cotidianul britanic "The Times". Potrivit actelor, Iranul lucrează la testarea unui element final foarte important, care intră în componenţa unei bombe nucleare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Notele ajunse în mâna jurnaliştilor britanici fac parte din proiectul nuclear militar cel mai sensibil al Iranului şi descriu un plan pe patru ani de testare a unui generator de neutroni, componenta unei bombe nucleare care provoacă explozia. Potrivit unei surse dintr-un serviciu asiatic de informaţii, lucrul la generatorul de neutroni ar fi început în urmă cu doi ani.

Documentul tehnic pomenit de "The Times" descrie folosirea unei surse de neutron, deuterura de uraniu, care potrivit unor experţi independenţi consultaţi de jurnaliştii britanici nu poate fi folosită în nici un scop civil sau militar altul decât pentru crearea unei arme nucleare. Deuterura de uraniu este materialul folosit la bomba din Pakistan, de unde Iranul şi-a obţinut informaţiile necesare.

"Deşi Iranul ar putea pretinde că activitatea sa este destinată unor scopuri civile, nu există nici o aplicaţie civilă. Acesta este un indicator foarte puternic al existenţei unei activităţi de înarmare", a apreciat David Albright, fizician şi preşedinte al Institutului pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională din Washington.

Documentele au fost analizate de agenţii de informaţii din ţări occidentale, inclusiv Marea Britanie. O sursă importantă de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat că acestea au ajuns şi la organismul ONU de monitorizare a activităţilor nucleare.

Notele privind programul nuclear al Iranului au fost făcute publice cu doar câteva zile înainte de discutarea sancţiunilor care urmează a fi impuse Iranului de către ONU:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările