Emmanuel Macron spune că premierul Australiei l-a minţit legat de pactul AUKUS: „Nu doar cred, ci ştiu”

Emmanuel Macron spune că premierul Australiei l-a minţit legat de pactul AUKUS: „Nu doar cred, ci ştiu”

FOTO: EPA-EFE

Emmanuel Macron spune că prim-ministrul australian, Scott Morrison, l-a minţit în legătură cu anularea unui imens contract pentru submarine franceze în favoarea AUKUS, într-o escaladare dramatică a tensiunilor dintre cei doi lideri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Întrebat de The Sydney Morning Herald la summitul G20 de la Roma dacă poate avea din nou încredere în Morrison, Macron a răspuns: "Vom vedea ce va livra.”.
 
„Am mult respect pentru ţara voastră, mult respect şi prietenie pentru poporul vostru. Spun doar că atunci când avem respect, trebuie să fii sincer şi trebuie să te comporţi în conformitate şi în concordanţă cu această valoare.”.
 
Cu o zi înainte, Morrison şi Macron şi-au dat mâna, dar furia lui Macron în ziua de încheiere a summitului de la Roma sugerează că ruptura provocată de noul pact AUKUS va fi de lungă durată.
 
Cei doi lideri au fost în dezacord din septembrie, când guvernul australian a rupt un contract în valoare de zeci de miliarde de dolari, prin care Franţa urma să proiecteze şi să ajute la construirea a 12 submarine diesel. 
 
Australia a ales, în schimb, opt nave cu propulsie nucleară furnizate de Statele Unite şi al Regatului Unit, prin noul pact AUKUS. A fost prima dată când SUA s-a oferit să-şi împărtăşească tehnologia nucleară cu o terţă parte, alta decât Marea Britanie.
 
Cele trei ţări au negociat pactul în secret timp de luni de zile, ceea ce a determinat Parisul să îşi acuze aliaţii de o "înjunghiere pe la spate".
 
Întrebat dacă el crede că Morrison l-a minţit, Macron a spus: „Nu doar cred, ci ştiu.”.
 
Morrison a negat, declarând că i-a explicat lui Macron în iunie că submarinele care urmau să fie furnizate de compania franceză Naval Group nu urmau să satisfacă nevoile Australiei.
 
"Am spus foarte clar că submarinele convenţionale nu vor putea satisface interesele noastre strategice şi că va trebui să luăm o decizie în interesul nostru naţional", a declarat Morrison.
 
Întrebat de ce nu i-a spus lui Macron că Australia discută cu Statele Unite şi Marea Britanie despre opţiunea unui submarin nuclear, el a răspuns: "Nu era ceva despre care să ai conversaţii ample".
 
Preşedintele SUA, Joe Biden, a folosit o întâlnire cu Macron în ajunul G20 pentru a susţine că nu ştia că Franţa nu a fost anunţată în prealabil că Australia a decis să rupă contractul.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările