Cum au fost transformaţi piraţii somalezi în pescari cinstiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2011 marca punctul culminant al pirateriei de pe coasta Somaliei, costurile daunelor impuse de piraţi ajungând la 6,6 miliarde de dolari. În 2018, însă, au fost înregistrate doar 3 atacuri ale piraţilor. Schimbarea radicală din largul coastei somaleze ar fi fost imposibilă fără un program implementat de mai mulţi oameni de afaceri şi jurnalişti danezi.

Cu doi înainte de punctul culminant al atacurilor piraţilor somalezi, în 2009, un grup de oameni de afaceri şi jurnalişti danezi au decis să lupte împotriva pirateriei cu noi mijloace. Aceştia au fondat un ONG numit FairFishing, al cărui scop a fost de la început „transformarea piraţilor somalezi în pescari” şi îmbunătăţirea situaţiei din Cornul Africii prin dezvoltarea afacerilor locale şi crearea de slujbe în industria pescuitului, scrie CNN

„Ideea a apărut acum 10 ani când pirateria e la cote maxime în Cornul Africii”, spune Claus Bindsley, unul dintre fondatorii FairFishing. „Eram doar nişte persoane din Danemarca, care se întrebau de ce sunt atât de mulţi piraţi, de ce nu sunt pescari”. Războiul civil început în 1991, tsunamiul din 2004 şi perioade lungi de secetă extremă au dus la şomaj, criminalitatea galopantă şi nesiguranţă alimentară, explică acesta.

„Toţi bărbaţii care au lucrat pe mare au luptat în războiul civil. În consecinţă, toată experienţa şi know-how-ul acestora despre cum poate fi prins peştele de către comunităţile locale a dispărut. Somalia a rămas cu o generaţie tânără şi cu persoane în vârstă care nu ştiu nimic despre pescuit”, a adăugat Bindsley.

Estimările ONU arată că Somalia avea un venit de 15 milioane de dolari în 1989 din pescuit, dar războiul civil a distrus întreaga industrie. Nu doar atât, dar prăbuşirea ordinii în statul african a dus la apariţia de vase străine care pescuiau fără permisiune în apele somaleze, mulţi pescari somalezi punând pe seama acestui lucru scăderea dramatică a cantităţii de peste prins şi, în consecinţă, faptul că viaţa de pirat a devenit mai atrăgătoare. 

ONG-ul FairFishing activează în două regiuni semi-autonome din Somalia: Somaliland şi Puntland. Primul lucru pe care îl fac este să le vândă gheaţa pescarilor pentru ca aceştia să-şi poată păstra proaspăt peştele. „Preţul pentru un peşte creşte de la 50 de cenţi la 2 dolari la cherhana şi între 4 şi 6 dolari de la piaţă pentru peştele e rece şi curat”, explică Bindsley. 

Pe lângă aprovizionare cu gheaţă, FairFishing mai oferă şi echipament şi diferitele programe educaţionale pentru pescari, vânzători de peşte şi femei casnice. Un grant de 3,3 milioane de dolari de la Uniunea Europeană în 2016 a ajutat ONG-ul să contruiască patru cherhanale, trei pieţe de peşte şi un atelier de reparare a bărcilor. 

Un raport al Nordic Consulting Group din 2019 arată că ONG-ul ajută la îmbunătăţirea vieţilor a peste 2000 de persoane din industria pescuitului. De altfel, raportul observă că venitul lunar mediu al unui proprietar de navă de pescuit a crescut de la 264 de dolari în 2012 la 1,288 în 2018. Membrii echipajelor şi-au văzut salariile crescând cu peste 300% în această perioadă.

Îmbunătăţirea condiţiilor economice a dus la o scădere drastică a pirateriei. Dacă în 2011 au fost înregistrate 237 de atacuri ale piraţilor, în 2017 au fost opt, iar în 2018 doar trei. Pe lângă eforturile FairFishing, Biroul Maritim Internaţional mai indică şi creşterea prezenţei navelor internaţionale în zonă, utilizarea de forţe de securitate private şi „influenţa stabilizatoare a guvernului central al Somaliei” ca motive pentru declinul piraţilor în Cornul Africii. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite