Costa Rica a legalizat căsătoria între persoanele de acelaşi sex

Costa Rica a legalizat căsătoria între persoanele de acelaşi sex

FOTO Arhivă

Cuplurile gay din Costa Rica vor avea dreptul să se căsătorească din 2020, conform unei decizii a instanţei constituţionale, marcând o surpriză între ţările conservatoare din America Centrală.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-o decizie a majorităţii luată joi, instanţa a susţinut avizul Curţii Inter-Americane pentru Drepturile Omului din San Jose, care a declarat în ianuarie că ţările din regiune ar trebui să legalizeze căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, relatează Reuters.

Legalizarea căsătoriilor gay a fost una dintre principalele promisiuni de campanie a preşedintelui Carlos Alvarado Quesada, care a preluat mandatul în luna mai. Odată cu publicarea deciziei, acesta a scris pe Twitter că „acum este doar o chestiune de timp. Drepturile egale depline vor veni, iubirea va câştiga”, a subliniat preşedintele.

În ultimii ani, cuplurile gay au primit permisiunea de a oficializa căsătoriile în Argentina, Brazilia, Columbia, Uruguay şi în unele părţi din Mexic. 

Hotărârea va fi publicată săptămâna viitoare în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare după 18 luni.

Hotărârea instanţei, „care confirmă neconstituţionalitatea articolelor care interzic căsătoria civilă egală, reprezintă un mare pas înainte spre egalitate”, a mai precizat preşedintele.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: