Bărbatul care a dat peste o familie musulmană în Canada nu este un lup singuratic. Terorismul şi extrema dreaptă se propagă la cote alarmante în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nathaniel Veltman, 20 de ani, este acuzat de terorism în Canada după ce a dat cu camionul peste o familie musulmană FOTO captură Twitter CTV London
Nathaniel Veltman, 20 de ani, este acuzat de terorism în Canada după ce a dat cu camionul peste o familie musulmană FOTO captură Twitter CTV London

Propagarea în mainstream şi acceptarea bigotismului au dus la violenţe asupra musulmanilor la scară alarmantă, scrie H. A. Hellyer, cercetător la grupul de reflecţie Fundaţia Carnegie pentru Pacea Internaţională şi consultant la Institutul Royal United Services din Londra într-un articol de opinie publicat de Washington Post.

De la Ontario la Bordeaux, islamofobia şi terorismul de extremă dreaptă trebuie înfruntate direct, scrie H. A. Hellyer, referindu-se la atacul de la 6 iunie când un tânăr a dat cu un camion peste o familie de cinci membri care traversa o intersecţie, ucigând patru dintre ei. Poliţia canadiană a transmis că victimele au fost luate în vizor „din cauza credinţei islamice”.

În timp ce canadienii vor trebui să trăiască cu amintirea acestui atac oribil. de fapt, ameninţarea este mai cuprinzătoare la nivel global, provenind din proliferarea terorismului de extremă dreapta.

Un martor a povestit că atacatorul ar fi purtat haine cu însemne naziste doar că aici nu e vorba de „un lup singuratic” - ci de un tipar ce traversează graniţele - acest fapt trebuie conştientizat, altfel comunităţile din întreaga lume sunt puse la risc.

Deja unele agenţii de securitate din lume au recunoscut dimensiunea ameninţării (Marea Britanie, MI6). În pofida îngrijorărilor exprimate public, există trei elemente esenţiale prea adesea uitate în dezbaterile privind extrema dreaptă.

În primul rând, islamofobia se află în miezul ideologiei extremei drepte, iar acest fapt este adesea subestimat. În al doilea rând, este o ideologie care se propagă peste graniţe. Avem exemplul atacului armat de la moscheea Christchurch din noua Zeelandă, apoi al Franţei care se confruntă cu un val de incendieri ale moscheilor în contextul intensificării retoricii anti-musulmane.

În sfârşit - poate şi cei mai important - este faptul că retorica extremei dreptei a putut inflori şi supravieţui întrucât figuri influente şi personalităţi publice au adus-o în prim-plan.

De zeci de ani bigotismul şi islamofobia au o răspândire rapidă - se vede în campaniile împotriva eşarfei care acoperă capul (hijab) şi a vălului ce acoperă faţa (niqab) femeilor musulmane - aflate în centrul a numeroase forţe de extremă dreapta din Europa - sunt evidente în statisticile privind infracţiunile motivate de ură din Marea Britanie - compilate de Hope not Hate - cum sunt reflectate şi în studiile Raportorul Special ONU pentru libertate religioasă şi a credinţei.

În urmă cu 10 ani, Centrul pentru Progres American publica raportul „Fear, Inc.” care descria detaliat reţeaua ramificată de fondatori şi instituţii ce promovează tipul ăsta de bigotism - el este şi azi de actualitate. Potrivit Southern Poverty Law Center (SPLC), „mişcarea anti-musulmană rămâne o forţă în SUA. Grupurile continuă să fie bine finanţate şi o reţea strâns unită”. De altfel, chiar teroriştii înşişi se recunosc ca făcând parte dintr-o mişcare mai mare la nivel global.

Faptul tulburător este că discursul lor nu este împins spre periferia societăţii, ci cum atrage atenţia SPLC, multe grupuri anti-musulmane au „influenţă mainstream”. Politicieni europeni precum premierul maghiar Viktor Orban numeşte refugiaţii musulmani „invadatori”. Personalităţi publice susţin la showurile Tv că musulmanii americani care spun Alah în loc de Dumnezeu în anumite contexte ar trebui investigaţi. Când era candidat la preşedinţie, Donald Trump declama „cred că islamul ne urăşte”, în timp ce promova interdicţii de intrare în SUA pentru o mare parte din populaţia musulmană. Ar trebui să fie un avertisment pentru toată lumea faptul că în manifestul său teroristul de la Christchurch a menţionat influenţa lui Trump asupra lui. 

După ani de studiu, o concluzie e inevitabilă: Intrarea în mainstream şi acceptarea bigotismului a dus la violenţe asupra musulmanilor la scară alarmantă.

În Franţa de azi, „transformarea laicităţii în armă”(un termen introdus de juristul francez Rim-Sarah Alouane) de-a lungul spectrului politic a pus în defensivă populaţia musulmană din Franţa - demonizată pentru faptul de a fi „vizibil musulmană”, tratată ca străină sau, şi mai rău, ca separatistă. În Marea Britanie, conservatorii neagă gravitatea problemei islamofobiei în propriul partid.

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat că „islamofobia nu are loc în niciuna dintre comunităţile noastre”. El are dreptate. Doar că teroristul care a ucis patru membri ai unei familii  pe motivul că era musulmană este numai cea mai recentă manifestare a ascensiunii fanatismului anti-musulman la nivel mondial. Chiar şi după declaraţia lui Trudeau, guvernul conservator din Ontario a blocat o moţiune prin care se solicita legislativului să condamne în unanimitate islamofobia.

Atâta timp cât ţările refuză să confrunte frontal fanatismul şi extremismul de dreapta, până când aceste ideologii otrăvitoare nu vor fi extrase din gândirea politică din mainstream, ne putem aştepta la mai multe masacre, la mai multe crime şi la mai multă ură.

Context

Nathaniel Veltman, în vârstă de 20 de ani, fără cazier, este acuzat şi de terorism pe lângă crimă.

Atacul s-a produs în London, Ontario, la vest de Toronto. Poliţia a declarat că atacul a fost „premeditat”, familia fiind vizată pentru era musulmană.

Trei generaţii ale familiei Afzaal au fost ucise, lăsând doar un supravieţuitor.

Salman Afzaal, 46 de ani; soţia sa, Madiha Salman, 44 de ani; fiica lor, Yumna Salman, 15; şi mama în vârstă de 74 de ani a lui Afzaal. Fiul său, în vârstă de 9 ani, Fayez Salman, se află în spital, cu răni grave, dar care nu pun viaţa în pericol.

Într-o scrisoare deschisă adresată lui Justin Trudeau, Consiliul Naţional al Musulmanilor din Canada a cerut premierului canadiian să se angajeze în „acţiuni concrete” în abordarea „islamofobiei sistemice adânc înrădăcinate”, inclusiv numirea unui trimis special dedicat problemei.

Membrii comunităţii musulmane canadiene au mai fost atacate înainte - în ianuarie 2017, un bărbat a împuşcat şase credincioşi la Centrul Cultural Islamic din Quebec. Atacatorul a primit închisoare pe viaţă.

Veltman a fost arestat la scurt timp după atac într-o parcare de lângă cea mai veche moschee din Londra, unde victimele sale mergeau să se roage. Suspectul purta ceea ce părea a fi o armură şi o cască, a spus poliţia.

Este a treia oară când au fost depuse acuzaţii de activitate teroristă în ultimul an, după atacurile din Ontario, cea mai populată provincie din Canada.

O înmormântare publică pentru familia Afzaal a atras duminică sute de oameni la Londra, un mic oraş aflat la două ore la vest de Toronto. Comentând luni acuzaţia suplimentară de terorism, vicepremierul canadian Chrystia Freeland a declarat că este „important” să numim atacul „drept un act terorist”.

Notă

Organizaţia de informaţii de Securitate din Australia (ASIO), serviciile naţionale de informaţii din Australia, a anunţat anul acesta că renunţă la termeni precum „stânga”, „dreapta” sau „extremism islamic” pentru a descrie acte violente, ci doar „extremism violent motivat religios”, respectiv „extremism violent motivat ideologic”, potrivit The Conversation (martie 2021)

Potrivit şefului organizaţiei de securitate australiene, Mike Burgess, termenii anteriori nu „descriu adecvat fenomenul pe care îl observăm”.

„ASIO nu învestighează persoane doar din pricina vederilor lor politice astfel că etichete precum' stânga' sau 'dreapta' sunt de natură să distragă atenţia de la natura reală a ameninţării. Deşi vederile profesate de multe grupuri extremiste sunt revoltătoare, în calitate de serviciu de securitate, ASIO se concentrează pe ameninţările de violenţă. În acelaşi fel, nu cercetăm persoane din pricina vederilor religioase - autoritatea noastră se referă la violenţă - or, lucru nu e mereu clar doar pentru folosim termenul de 'extremism islamic'”, a spus Burgess.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite