Musulmanii, instruiţi de medici înainte de slujba religioasă din geamii. Muftiul: „Fiecare răspunde de ce păstoreşte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Musulman la rugăciune Sursa Facebook Departamentul pentru Relaţii Interetnice / Autor Kovács Ágota
Musulman la rugăciune Sursa Facebook Departamentul pentru Relaţii Interetnice / Autor Kovács Ágota

Muftiatul Cultului Musulman din România a avut o iniţiativă salutară în contextul pandemiei de Covid-19 şi a interesului tot mai scăzut pentru vaccinare. Odată cu chemarea la rugăciune a enoriaşilor, Muftiatul a invitat şi medici ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Constanţa la geamii, vinerea, înainte de slujba religioasă, pentru a explica oamenilor beneficiul imunizării anti Covid-19.

Ideea a fost a muftiului Iusuf Muurat, care s-a situat încă de la începutul pandemiei în prima linie a respectării măsurilor de prevenţie. Muftiul a dat, de altfel, propriul exemplu de îndemnare a populaţiei la siguranţă anunţând public că se vaccinează anti Covid-19. 

„Am simţit că este datoria mea de cetăţean, de lider de cult, să am grijă de mine şi de comunitatea mea. Am zis să facem ceva, să contribuim la starea de sănătate a populaţiei, să dăm un impuls“, a explicat pentru „Adevărul“ muftiul Iusuf Muurat.

Toate slujbele religioase de la musulmani s-au desfăşurat în condiţiile impuse de lege, preoţii islamici fiind cei dintâi care au urmat cu stricteţe rigorile stării de alertă. 

„Am suspendat slujbele religioase dinainte să înceapă perioada critică şi am pus astfel enoriaşii şi familiile lor la adăpost. Sănătatea şi siguranţa oamenilor nu sunt negociabile“, este ferm liderul musulman de la Constanţa.

Campania a început vineri, 11 iunie, la cel mai vechi lăcaş de cult musulman din municipiul Constanţa – Geamia Hunkiar, situată peste drum de Muzeul de Artă Populară. Credincioşii veniţi la rugăciune au ascultat înainte o doctoriţă de la DSP vorbind despre vaccin, despre boală, despre reacţiile organismului, despre întărirea imunităţii. 

Acţiunea de informare va fi extinsă în judeţ şi va dura cât e nevoie, cu sprijinul preoţilor şi al membrilor comunităţii care s-au arătat dispuşi să asigure personal transportul specialistului DSP în localităţile unde există o comunitate însemnată de musulmani – cum ar fi Cobadin sau Valu lui Traian.

„Enoriaşii noştri au fost deschişi, nu vreau să mi-i laud, dar am vorbit cu colegii mei imami şi dintr-o statistică făcută în urma discuţiilor a reieşit că mai bine de 80% dintre oamenii care vin la slujbe s-au vaccinat anti Covid-19. Este o mare bucurie pentru noi“, arată muftiul Iusuf Muurat.

Liderul spiritual al musulmanilor din România merge pe mâna oamenilor de ştiinţă când vine vorba despre sănătate. 

„Am spus-o, vaccinul este o minune de la Dumnezeu. Nu vine deloc în contradicţie ştiinţa cu religia. Eu am vorbit şi cu medici din comunitate, m-am consultat cu ei şi m-am convins că e spre binele nostru să ne vaccinăm. Consider că ar fi indicat ca fiecare lider de cult şi fiecare persoană să promovăm aceste campanii, pentru că va fi în beneficiul comunităţii. Dacă vrem să ne întoarcem la viaţa noastră, să nu mai trăim în restricţii, trebuie să dăm crezare oamenilor de ştiinţă“, declară acesta.

Muftiul Iusuf Muurat consideră că aceasta trebuie să fie atitudinea liderilor de comunităţi. 

„Fiecare răspunde de ce păstoreşte. Eu vreau să-mi fac datoria în primul rând ca simplu cetăţean. Eu îi respect pe toţi şi le permit să-şi spună opinia de specialişti – aşa cum noi explicăm importanţa religiei, aşa lăsăm DSP-ul să explice importanţa vaccinării. Noi suntem deschişi în continuare oricăror propuneri care vin din partea DSP. Da, ar fi o idee foarte bună să se facă echipe de vaccinare care să vină la lăcaşurile de cult, căci unde se adună mai multă lume decât acolo? Ar fi o colaborare în sprijinul societăţii“, a specificat muftiul Muurat. 

Pe aceeaşi temă: 

Muftiatul Cultului Musulman a chemat medici DSP la geamii. „Vrem ca enoriaşii să fie informaţi“ 

Lideri de culte, în faţa vaccinării anti-COVID-19. Muftiul Iusuf Muurat: „Este o minune de la Dumnezeu“ 

Muftiul Muurat Iusuf se vaccinează astăzi: „Responsabilitatea este de acum exclusiv a noastră pentru a ne întoarce la o viaţă normală“

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri