Asasinarea preşedintelui Jovenel Moise: Coordonatorul echipei sale de securitate, arestat în cadrul anchetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jovenel Moise, fostul preşedinte al Haiti FOTO EPA-EFE
Jovenel Moise, fostul preşedinte al Haiti FOTO EPA-EFE

Coordonatorul securităţiii fostului preşedinte haitian Jovenel Moïse, asasinat în reşedinţa sa la 7 iulie, a fost arestat în cadrul anchetei deschise în urma acestei crime care a cutremurat ţara din Caraibe, relatează AFP.

Plasat iniţial în izolare la sediul Inspecţiei Generale, comisarul de divizie Jean Laguel Civil se află în prezent după gratii într-o închisoare de la Delmas, o comună de la periferia capitalei Haiti, Port-au-Prince.

El este suspectat de faptul că este implicat în asasinarea lui Jovenel Moïse, ucis de către un comando înarmat.

„Confirm că Jean Laguel Civil a fost arestat luni de către poliţie, în cadrul anchetei cu privire la asasinarea preşedintelui Jovenel Moïse”, a declarat luni pentru AFP o purtătoare de cuvânt a poliţiei, Marie Michelle Verrier.

Comisarul Guvernului haitian, Bedford Claude, le-a cerut serviciilor Imigraţiei şi Emigraţiei să interzică unui număr de patru gradaţi din cadrul poliţiei haitiene - însărcinaţi cu securitatea preşedintelui - să părăsească ţara.

Este vorba despre comisarul de poliţie Dimitri Hérard, comandantul Unităţii Securităţii Generale a Palatului Naţional (USGPN), comisarul de poliţie Léandre Pierre Osman, comandantul Unităţii Securităţii Prezidenţiale (USP), inspectorul principal Amazan Paul Eddy, comandantul Cat Team, o unitate de elită însărcinată cu protecţia preşedintelui, şi comisarul de divizie Jean Laguel Civil, coordonatorul general al securităţii prezidenţiale.

Tot în cadrul anchetei cu privire la asasinarea preşedintelui, poliţia a emis luni un aviz de căutare pe numele lui Wendelle Coq Thélot, o judecătoare de la Curtea de Casaţie, cea mai înaltă instanţă judiciară din ţară. Magistrata a fost scoasă la pensie de către preşedintele Moïse.

Noul premier haitian, Ariel Henry, a promis să-i aducă în faţa justiţiei pe asasinii lui Jovenel Moïse. 

Poliţia haitiană a procedat, până în prezent, la arestarea a 20 de mercenari columbieni şi a anunţat că a scos la iveală un complot organizat de către un grup de haitieni care au legături în străinătate.

Însă, rămân, în continuare, numeroase zone de umbră în acest dosar, adâncite mai ales de ameninţările primite de persoanele implicate în anchetă, după cum menţionează CNN.

Anchetatorii, ameninţaţi cu moartea

Carl Henry Destin, judecătorul de pace care a documentat oficial casa şi cadavrul lui Moise la câteva ore după asasinat, este nevoit să stea ascuns din cauza ameninţărilor primte. „În timp ce vorbesc cu dvs acum, nu sunt acasă. Trebuie să mă ascund undeva într-un loc îndepărtat”, a declarat Destin pentru CNN, precizând că a fost asaltat cu apeluri telefonice de ameninţare de pe numere anonime.

Ameninţări cu moartea au primit şi mai mulţi oamenii care îl ajută în anchetă. „Hei, funcţionarule, pregăteşte-te pentru un glonţ în cap. Ţi-au dat un ordin şi continui să faci noroi”, se arată într-o plângere depusă de un grefier la Poliţia haitiană.

Pe 12 iulie, Asociaţia Naţională a Grefierilor Haitieni a publicat o scrisoare deschisă prin care solicită atenţia „naţională şi internaţională” în legătură cu ameninţările cu moartea primite de grefierii Marcelin Valentin şi Waky Philostene în urma asasinării lui Moise.

„Toată lumea primeşte ameninţări, chiar şi eu”, a declarat Bedford Claude pentru CNN, precizând că va dispune sporirea pazei pentru anchetatori.

Ameninţările cu moartea nu sunt singura piedică pusă în ancheta privind asasinarea lui Moise. Mai multe surse apropiate dosarului au vorbit pentru CNN despre obstrucţionarea justiţiei, anchetatorii confruntându-se, între altele, cu dificultăţi de acces la locul crimei, martori şi probe.

Ministerul Justiţiei şi Poliţia haitiană au refuzat să comenteze aceste informaţii. 

Fostul judecător Jean Senat Fleury a declarat pentru CNN că se teme că mai multe proceduri au fost încălcate în cursul anchetei. El nu vrea să dea curs speculaţiilor că poliţia ar ascunde ceva, ci pune această situaţie mai degrabă pe seama dezorganizării din sistemul haitian de justiţie după ani buni de subfinanţare.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite