Altă „erupţie mare” a vulcanului din Tonga, detectată de Australia. Prima erupţie a avut loc vineri şi a provocat un tsunami în Oceanul Pacific

Altă „erupţie mare” a vulcanului din Tonga, detectată de Australia. Prima erupţie a avut loc vineri şi a provocat un tsunami în Oceanul Pacific

FOTO: Profimedia

O altă „erupţie mare” a fost detectată pe vulcanul din Tonga, care a intrat în eurupţie în urmă cu trei zile şi care a declanşat un tsunami la Oceanul Pacific, a anunţat luni o staţie de monitorizare din Australia, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Această ultimă erupţie a fost detectată duminică, la ora 22.10 GMT (luni, 0.10, ora României), potrivit unei alerte a Centrului autralian de observare a cenuşii vulcanice (VAAC) din Darwin.

Centrul de Alertă de Tsunami la Pacific, cu sediul în Hawai, a anunţat că a localizat valuri mari în regiune.

„Ele ar putea proveni de la altă explozie a vulcanului din Tonga. Nu există cutremure cunoscute de talie semnificatvă care să genereze un astfel de val”, precizează centrul.

Insulele Tonga ar putea rămâne fără Internet timp de „două săptămâni”.

Erupţia vulcanică de vineri a secţionat un cablu de comunicaţii submarin, a declarat luni AFP un reprezenat al operatorului.

„Obţinem doar informaţii parţiale, însă se pare că acest cablu a fost rupt”, a declaart directorul reţelei Southern Cross Cable Network, Dean Veverka.

„Ar putea dura până la două săptămâni pentru a repara” cablul, a anunţat el.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările