Alegeri prezidenţiale în Serbia. Aleksandar Vucic a stabilit un record politic
0
Potrivit datelor preliminare, preşedintele Serbiei a câştigat în primul tur cu aproximativ 60% din voturi, pentru a 2-a oară consecutiv.
Preşedintele sârb Aleksandar Vučić a stabilit un record politic în istoria politică a ţării sale, câştigând primul tur al alegerilor prezidenţiale pentru a doua oară consecutiv. Acest lucru este dovedit de datele exit poll, confirmate luni seara de rezultatele preliminare ale Comisiei Electorale Republicane.
Un rezultat neaşteptat la alegerile parlamentare din 3 aprilie l-au arătat partidele sârbe de orientare patriotică, care şi-au construit campania electorală pe necesitatea cooperării cu Rusia, precum şi pe refuzul de a adera la UE şi NATO. Sprijinul lor a crescut brusc în comparaţie cu alegerile din 2020, în timp ce nivelul de sprijin pentru Partidul Progresist Sârb, la guvernare, a scăzut semnificativ.
Potrivit Comisiei Electorale Republicane, prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale şi parlamentare din Serbia a fost de aproximativ 60%.
Al doilea mandat al lui Vucic - cursul este acelaşi
Preşedintele sârb în exerciţiu, Aleksandar Vučić, a fost de la început favoritul campaniei.
Cel mai apropiat concurent al său, generalul în retragere Zdravko Ponosh, a ucis, prin propriile sale cuvinte, chiar şi speranţa iluzorie de a ajunge în turul doi, spunând că nu a exclus intrarea Serbiei în NATO în viitor. Expresia sa „niciodată să nu spui niciodată NATO” a fost ulterior respinsă de el, dar alegătorii au susţinut poziţia lui Aleksandar Vučić, care a subliniat în repetate rânduri că Serbia nu va adera la NATO pentru că nu poate uita agresiunea din 1999.
În plus, creşterea economică impresionantă a Serbiei (primul loc în creşterea PIB-ului în Europa), construirea de noi întreprinderi, precum şi creşterea salariilor şi a pensiilor, au făcut ca avantajul lui Vučić la alegeri să fie necondiţionat. Un curs echilibrat în timpul pandemiei de coronavirus şi poziţia Belgradului în contextul crizei ucrainene nu au făcut decât să întărească ratingul preşedintelui sârb.
Potrivit datelor preliminare, Vučić a câştigat în primul tur cu aproximativ 60% din voturi. "După datele noastre, am marcat de la 59,8 la 60,1%. Am reuşit să fac ceea ce nimeni nu a putut să facă vreodată în Serbia. Sunt singurul care a câştigat de două ori în primul tur", a spus el duminică la caonferinţa de presă de la sediul Partidului Progresist Sârb.
Vučić a mai spus că Serbia îşi va menţine cursul către aderarea la UE, va rămâne o ţară neutră din punct de vedere militar şi, în acelaşi timp, se va strădui să menţină parteneriatul şi relaţiile de prietenie cu Rusia şi alţi prieteni tradiţionali (în primul rând cu China).
„Alunecare” la dreapta
Spre deosebire de succesul lui Vučić la alegerile prezidenţiale, rezultatele Partidului său Progresist Sârb (SPP) la alegerile parlamentare au fost mai modeste decât în 2020, când această forţă politică a primit 60,65% din voturi şi a ocupat 188 de locuri în cele 250 de locuri.
Potrivit datelor preliminare, de această dată SPP primeşte 43,6% din voturi (122 de locuri). Pe locul doi se află coaliţia Unită pentru Victoria Serbiei, condusă de Marinika Tepic - 12,9% (36 de locuri), pe locul trei se află coaliţia condusă de Partidul Socialist din Serbia Ivica Dacic - 11,6% (32 de locuri), NADA coaliţie - 5,4% (15 mandate), lista „Trebuie” 4,3% (12 mandate), „Boško Obradovic - Blocul Patriotic” - 4% (11 mandate), „Milica Djurdjevic-Stamenkovski - Partidul Sârb „Zavetniki” - 3,9% (10 mandate).
Preşedintele Vucic a explicat rezultatul partidului său prin influenţa evenimentelor din Ucraina şi politica responsabilă a SPP: „Impactul crizei ucrainene asupra rezultatelor alegerilor a fost enorm, [preferinţele politice ale cetăţenilor] s-au deplasat brusc spre dreapta. Eu însumi sunt de vină.<...> Partidul Progresist Sârb, din cauza relaţiei responsabile, a primit mai puţine voturi ca urmare, pentru că nu a cochetat cu aceste tendinţe.
Belgrad sub control
Înainte de alegeri, o serie de analişti au indicat posibilitatea unei victorii a opoziţiei unite pro-occidentale din capitala republicii, Belgrad. Cu toate acestea, astfel de prognoze s-au dovedit a fi inexacte în faţa unei prezenţe record la vot.
Fostul preşedinte al Parlamentului Ivica Dacic, pe care mulţi observatori îl prevăd că va fi prim-ministru, a anunţat victoria comună a Partidului Socialist din Serbia (SPS), al cărui lider este, şi a Partidului Progresist Sârb (SPP) al lui Aleksandar Vucic în alegerile pentru consiliul Belgradului. „Deşi nu s-au numărat încă toate voturile, pot spune cu încredere că partidul condus de Aleksandar Vučić şi propriul partid, în orice caz, sunt sigur, primesc mai mult de 50% din locuri, aşa că avem o victorie clară la Belgrad”, a spus Dacic.
Senzaţii politice
Potrivit analiştilor, principala senzaţie a alegerilor a fost o scădere bruscă a popularităţii Partidului Progresist Sârb, care a pierdut 66 de locuri în parlament. În parte, însuşi Aleksandar Vucic a contribuit la scăderea sprijinului pentru partidul, care a anunţat înainte de alegeri că după 3 aprilie va părăsi funcţia de lider al acestei forţe politice.
A doua surpriză a fost creşterea bruscă a popularităţii partidelor care susţin o alianţă cu Rusia în contextul crizei ucrainene. Experţii explică retorica pro-rusă creşterea bruscă a popularităţii Partidului Socialist din Serbia (SPS) Ivica Dacic. În ultima convocare, Uniunea Forţelor de Dreapta a primit 10,38% (32 de mandate), iar la alegerile din 3 aprilie, această forţă politică a câştigat cu 100.000 de voturi în plus, mărindu-şi avantajul la 11,6%.
Încă două coaliţii, Boško Obradovic - Blocul Patriotic şi Milica Djurdjevic-Stamenkovski - Partidul Sârb Zavetniki, în cursa electorală şi-au declarat sprijinul pentru Rusia, chiar au folosit fotografii ale preşedintelui rus Vladimir Putin în campanie. Drept urmare, Obradovic a reuşit să se întoarcă la parlament după o pauză de doi ani, iar Milica Dzhurdzhevich-Stamenkovski şi partidul ei „Trezorieri” se vor regăsi în Adunarea Naţională pentru prima dată în istoria lor de 10 ani.
Evaluările observatorilor
Alegerile din Serbia de anul acesta au fost urmărite de un număr record de observatori - 5218. Aceştia au reprezentat atât organizaţii sârbe, cât şi delegaţii străine din 23 de ţări. Una dintre cele mai mari a fost delegaţia OSCE, formată din 256 de observatori din 41 de ţări.
Rezultatele finale ale votului trebuie anunţate în termen de 96 de ore de la închiderea secţiilor de votare, adică până la ora 21:00, ora Moscovei, pe 7 aprilie.