Ungaria: Parlamentul aprobă legea care limitează autonomia teatrelor

Ungaria: Parlamentul aprobă legea care
limitează autonomia teatrelor

FOTO Facebook FITIC

Parlamentul Ungariei, dominat de partidul premierului conservator Viktor Orban, a votat miercuri în favoarea legii care limitează autonomia teatrelor, un act considerat „ruşinos“ de opoziţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Legea, aprobată cu 115 voturi pentru, 53 împotrivă şi 3 abţineri, face distincţie între teatrele finanţate de guvern, de primării şi în mod mixt, scrie portalul merce.hu, preluat de agenţiile de presă EFE şi Agerpres în pagina electronică.

În cazul teatrelor finanţate în mod mixt, dacă primăria nu poate asigura toate fondurile necesare, atunci trebuie să negocieze cu guvernul o finanţare parţială, care include totodată şi numirea directorilor. Astfel, guvernul poate avea competenţă în numirea directorilor şi în definirea liniei artistice.

Legea prevede şi crearea unui Consiliu Cultural Naţional, care va stabili priorităţile în domeniul cultural. Acest organism va fi format din persoane numite de Guvernul Orban, notează EFE, potrivit Agerpres.

Zsolt Greczy, membru al Coaliţiei Democratice, s-a arătat revoltat, apreciind că Viktor Orban a luat decizii ruşinoase după alegerile locale din 13 octombrie. „A început un război cultural pe care îl va pierde“, a declarat el.

Zeci de mii de persoane au protestat în ultimele zile în Ungaria faţă de această lege. O petiţie prin care este cerută respingerea proiectului a fost semnată de peste 50.000 de oameni.

Pentru a justifica noua lege, Fidesz, partidul lui Orban, a făcut referire la un caz de hărţuire sexuală petrecut în teatrul Katona József din Budapesta. Guvernul nu avea puterea de a-l demite pe directorul instituţiei implicate.

În 2018, după a treie victorie consecutivă în alegeri, Viktor Orban a declarat despre noul mandat că este menit „construirii unei noi ere“.

De la preluarea puterii în 2010, Orban şi Fidesz au modificat Constituţia Ungariei, au preluat controlul asupra majorităţii presei şi au câştigat susţinerea mai multor oameni de afaceri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările