Un „zgârie-nori“ din lemn, inaugurat în Suedia

Un „zgârie-nori“ din lemn, inaugurat în Suedia

Centrul Cultural Sara din Skelleftea FOTO Twitter @@whitearkitekter

Un „zgârie-nori“ de 20 de etaje construit în întregime din lemn tocmai a fost inaugurat într-un orăşel din nord-estul Suediei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Zgârie-norii din lemn sunt viitorul. Două ţări scandinave au făcut deja paşi în acest sens, iar Australia, Japonia şi Franţa sunt pe urmele lor.

O clădire din lemn cu o înălţime de 75 de metri a fost inaugurată săptămâna aceasta la Skelleftea, un oraş de circa 35.000 de locuitori din nord-estul Suediei. Întinsă pe o suprafaţă de circa 30.000 de metri pătraţi, clădirea găzduieşte şase scene de teatru, o bibliotecă municipală, două galeirii de artă şi un hotel cu 200 de camere care dispune la rândul său de un centru de conferinţe restaurante şi un spa.

„Hotelul oferă o panoramă spectaculoasă”, afirmă Robert Schmitz şi Oskar Norelius, de la cabinetul de arhitectură White Arkitekter.

Totuşi, zgârie-norul din Skelleftea  nu este cea mai înaltă clădire din lemn din lume. Este devansată de un turn norvegian care se ridică până la 85 de metri înălţime.

Însă, potrivit architecţilor săi, dacă zgârie-norul din Norvegia conţine şi beton, cel din Suedia este construit integral din lemn.

Acest proiect „va ajuta alte persoane în tranziţia noastră colectivă către neutralitate carbonului”, dau aisgurări autorii proiectului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările