UE se teme că Boris Johnson va convinge Ungaria să-şi exercite dreptul de veto privind amânarea Brexitului

UE se teme că
Boris Johnson va convinge Ungaria să-şi exercite dreptul de veto privind
amânarea Brexitului

Premierul ungar Viktor Orban FOTO EPA-EFE

Uniunea Europeană se teme că Boris Johnson complotează pentru a convinge Ungaria să-şi folosească dreptul de veto pe amânarea Brexitului, într-o mişcare care ar creşte dramatic riscul ca Marea Britanie să iasă din blocul comunitar fără un acord, potrivit Bloomberg.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prim-ministrul Johnson a spus, săptămâna trecută, că ar prefera „să zacă mort într-un şanţ”, decât să meargă la Bruxelles pentru a cere UE să amâne încă o dată Brexitul.

Însă oficiali ai UE – care este în favoarea unei prelungiri, dacă aceasta e sngura cale pentru a prevenit un Brexit fără acord – se tem că unul dintre propriii lor lideri ar putea să ajute planurile lui Johnson. Ca un divorţ fără acord să fie evitat, toate cele 27 membre UE trebuie să fie de acord cu prelungirea perioade de prelungire a Brexitului, la un summit din octombrie, de la Bruxelles.

Oficialii UE au recunoscut, în privat, că nu le rămâne multe de făcut ca să încerce să oprească un lider din a-şi exprima dreptul de veto. Ei sunt îngrijoraţi că Johnson ar putea încerca să-l convingă pe premierul ungar Viktor Orban, care a avut propriile sale confruntări cu Bruxellesul, pe teme precum migraţia şi statul de drept, să-l ajute. Oficialii cred că Marea Britanie încearcă să-l câştige pe Orban ca aliat care se va bucura de ocazia de a se opune instituţiilor europene.

„Dacă există o astfel de cerere, vom lua propria noastră decizie”, a spus ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, în cadrul unui interviu de joi, de la Budapesta. „Câteva state mari din Europa de Vest vor să pună capăt acestui lucru şi vor să decidă dacă-i albă sau neagă, aşa că probabil decizia noastră nu va fi cea mai importantă în această problemă”.

Johnson este într-o bătălie cu membrii Parlamentului britanic, privind planul său de a scoate Marea Britanie din UE la data stabilită de 31 octombrie, fie ce o fi.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările