UE se pregăteşte să dea în judecată compania AstraZeneca

UE se pregăteşte să dea în judecată compania AstraZeneca

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Comisia Europeană se pregăteşte să iniţieze procedurile legale împotriva producătorului de vaccinuri AstraZeneca, potrivit unor diplomaţi UE.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comisia a ridicat problema în cadrul unei întâlniri a ambasadorilor de miercuri, în cursul căreia majoritatea ţărilor din UE au declarat că vor sprijini trimiterea în judecată a companiei din cauza plângerilor pentru încălcarea normelor de livrare către blocul comunitar, conform Politico.

Un diplomat a spus că procedurile juridice au ca scop furnizarea obligatorie de către AstraZeneca a dozelor stabilite în contractul său cu UE.

Doi dintre diplomaţi au declarat că există un termen limită la sfârşitul acestei săptămâni, moment în care ţările UE trebuie să semneze lansarea procedurilor judiciare.

AstraZeneca a stârnit furia UE în ianuarie, când a declarat că nu va putea oferi blocului numărul de doze anticipate iniţial. Până la sfârşitul primului trimestru, compania a livrat 30 de milioane de doze ţărilor UE, când în contractul cu blocul comunitar erau precizate 100 de milioane de doze. Lipsa vaccinului a împiedicat grav campaniile de vaccinare în toate ţările UE.

Compania a estimat că va livra aproximativ 70 de milioane de doze până la sfârşitul celui de-al doilea trimestru al anului, când ar fi trebuit să livreze toate cele 300 de milioane de doze garantate în contractul UE.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările