Medicii specializaţi în tromboze susţin imunizarea: „Vaccinul reduce semnificativ riscul apariţiei trombozelor asociate infectării cu COVID-19”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Pixabay.com
Foto Pixabay.com

Medicii specializaţi în tromboze spun că există un risc mult mai mare de a dezvolta cheaguri prin infectarea cu coronavirus decât în urma vaccinării. La începutul pandemiei, medicii observau că pacienţii cu COVID-19 aveau accidente vasculare cerebrale şi s-au plâns că aparatele de dializă şi alte echipamente erau înfundate de cheagurile de sânge.

Specialiştii din unităţile de terapie intensivă au raportat cheaguri de sânge în inimă, ficat şi alte organe. Autopsiile funor pacienţi COVID din New Orleans au arătat că plămânii lor sunt înghesuiţi de cheaguri. Unii pacienţi tineri, aparent sănătoşi, sufereau accidente vasculare cerebrale masive de la Covid-19.

„În calitate de expert în tromboză, vă pot spune că este boala cu cea mai mare coagulare a sângelui pe care am văzut-o vreodată în viaţa noastră”, a declarat dr. Alex Spyropoulos, profesor la Institutul de Cercetări Medicale Feinstein din New York.

„Fac asta de 25 de ani şi nu am văzut niciodată aceste niveluri de cheaguri de sânge."

Spyropoulos şi colegii au făcut o serie de studii care arată că tratarea pacienţilor cu Covid-19 cu medicamente anticoagulane poate reduce dramatic sau chiar preveni aceste cheaguri. Vaccinarea împotriva Covid-19 le poate preveni cu totul, deoarece protejează persoana de infectarea cu virusul.

Săptămâna trecută, Centrele SUA pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor şi Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente au recomandat o pauză în folosirea vaccinului Johnson & Johnson, în timp ce experţii investighează dacă acesta poate provoca cheaguri de sânge şi, dacă da, ce se poate face în legătură cu asta.

Agenţia Europeană pentru Medicamente a declarat marţi că a găsit o posibilă legătură, dar a menţionat că beneficiile generale ale vaccinului depăşesc riscurile. Pentru utilizarea în UE, agenţia a declarat că vaccinul trebuie să includă un avertisment cu privire la „cheaguri de sânge neobişnuite cu trombocite scăzute din sânge” ca „efecte secundare foarte rare”.

Comitetul consultativ al CDC pentru imunizare s-a reunit săptămâna trecută pentru a discuta problema şi a decis să aştepte mai multe informaţii, după ce 6 femei au dezvoltat un tip foarte neobişnuit de cheag de sânge după ce au făcut vaccinul Johnson & Johnson, precum şi alte cazuri posibile. Se vor întâlni din nou vineri pentru a veni cu recomandări - care ar putea include un avertisment suplimentar pentru a ajuta oamenii şi medicii să detecteze simptomele sau să stabilească cine ar trebui şi cine nu să facă acest vaccin.

Oricare ar fi riscul cauzat de vaccinuri, experţii sunt de acord că este extrem de scăzut.

„Ai riscul de a te lovi de fulgere, precum ai de a obţine unul dintre aceste cheaguri de sânge rare", a spus Spyropoulos pentru CNN.

Cazurile de tromboză sunt frecvente, ale afectează în SUA în jur de 900.000 de persoane şi ucide în jur de 100.000 de oameni pe an.

Factorii de risc pentru cheagurile de sânge obişnuite includ intervenţii chirurgicale, accidente, tratamente împotriva cancerului şi chiar şi statul prea mult jos, a remarcat dr. Mark Crowther, hematolog şi expert în tromboze pentru Societatea Americană de Hematologie.

„Infectarea cu coronavirus creşte foarte mult acest risc deja obişnuit. Pe de altă parte, vaccinul reduce semnificativ riscul apariţiei trombozelor asociate infectării cu COVID”, a spus medicul.

Mecanismul aflat la baza cheagurilor de sânge legate de vaccinurile Johnson & Johnson şi AstraZeneca este extrem de rar şi pare să implice un răspuns imunitar puţin înţeles.

„Şansa de a dezvolta ceea ce numim trombocitopenie imunitară indusă de vaccin - sau VITT - este una la un milion”, a spus Spyropoulos.

Pe de altă parte, „şansa de a ajunge la spital cu COVID este aproximativ una din 100 pentru populaţia adultă. Riscul de a dezvolta un cheag de sânge după spitalizare este probabil unul din cinci sau unul din şase. Beneficiile oricărui vaccin depăşesc cu mult riscurile. Punct”, a adăugat el.

Experţii mai spun că tratamentul pentru VITT nu este complicat.

Anticoagulantele utilizate pentru mulţi dintre aceşti pacienţi sunt exact cele folosite pentru tratarea cheagurilor de sânge obişnuite, a spus Crowther. Societatea Americană de Hematologie mai spune că administrarea unui produs pe bază de anticorpi numit imunoglobulină intravenoasă poate ajuta la restabilirea unui echilibru sănătos al trombocitelor.

„Orice spital din Statele Unite poate gestiona aceste complicaţii de coagulare a sângelui”, a spus Crowther.

Ceea ce este important pentru moment este ca medicii să evite utilizarea unui anticoagulant cunoscut sub numele de heparină, deoarece poate provoca aceeaşi reacţie de anticorpi observată la VITT, mai spun medicii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite