Ucraina avertizează Belarus să nu sprijine politica agresivă a Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dimitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei
Dimitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei

Ministerul ucrainean de Externe a avertizat Republica Belarus împotriva susţinerii politicii agresive a Rusiei, Kievul ameninţând în acest sens autorităţile de la Minsk că vor exista consecinţe juridice internaţionale - potrivit unei declaraţii publicate de MAE ucrainean cu ocazia împlinirii unui an de la izbucnirea protestelor din Belarus.

Instituţia de la Kiev a reiterat că există pericolul ca Republica Belarus să fie absorbită de Federaţia Rusă, ca o continuare a politicii agresive a Moscovei împotriva Ucrainei şi a altor state. Ministerul de Externe de la Kiev consideră această absorbţie ca fiind o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Ucrainei şi a securităţii regiunii.

"Iar orice formă de sprijin din partea Minskului pentru politica ilegală a Kremlinului, menită să submineze suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, o vom califica drept un act neprietenos şi un sprijin faţă de agresiunea Rusiei, ceea ce va avea consecinţe juridice internaţionale corespunzătoare" - a menţionat Ministerul de Externe al Ucrainei. Totodată, Kievul şi-a exprimat solidaritatea cu poporul belarus şi a subliniat că susţine dorinţa belaruşilor de a trăi într-o ţară europeană democratică, liberă şi cu adevărat independentă. "Poporul belarus este unul dintre cele mai apropiate şi mai prietenoase faţă de Ucraina. Suntem siguri că nu avem altă alternativă decât să trăim împreună într-o casă europeană unită de popoare libere, democratice, europene" - se mai arată în declaraţia Ministerului ucrainean de Externe.

În plus, ministerul solicită regimului de la Minsk să "readucă statul pe calea democratică", să elibereze toţi deţinuţii politici, să înceteze represiunile împotriva mass-media independente şi a organizaţiilor publice şi să restabilească respectul pentru drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

Parlamentul lituanian  dezbate problema construirii unui gard la graniţa cu Belarus

Parlamentul lituanian va dezbate marţi pe tema construirii unui gard înalt, metalic, cu sârmă ghimpată, la graniţa cu Belarus, pentru a opri migranţii, care au trecut frontiera în număr record scrie Rador.

Un număr tot mai mare de migranţi ajunge şi în Lituania, Letonia şi Polonia, din Belarus, în ultimele săptămâni. Autorităţile din acele ţări l-au acuzat pe preşedintele belarus, Aleksander Lukaşenko, că se foloseşte de situaţie pentru a pune presiune pe UE, ca aceasta să anuleze sancţiunile împotriva ţării.

Dacă proiectul va fi aprobat de parlament, Lituania va construi un gard cu o înălţime de patru metri, din metal, cu sârmă ghimpată în partea superioară, care va avea o lungime de 508 kilometri din cei 670 ai graniţei cu Belarusul. Costurile s-ar ridica la 152 de milioane de euro, a transmis Baltic News Service, citând Serviciul lituanian de pază la graniţă.

Paramentul va discuta şi despre permiterea armatei lituaniene să patruleze în zona graniţei şi despre restrângerea numărului de puncte de depunere a cererilor de azil, care în acest moment pot fi formulate la orice punct de pe teritoriul lituanian.

În prezent, numai gardienii de graniţă pot efectua patrule la frontieră. Până în acest moment, 4.026 de persoane au traversat ilegal graniţa în Lituania, o ţară cu 2,8 milioane de locuitori, din Belarus, a afirmat ministrul de interne într-o declaraţie, pe 3 august. În 2020, 74 de persoane au trecut graniţa ilegal.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite