Traficanţii albanezi îşi încheie socotelile pe străzile Londrei. Mafia Shqiptare, monopol pe piaţa britanică de cocaină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Captura YouTube
FOTO Captura YouTube

Vânzătorii albanezi de droguri îşi încheie socotelile pe străzile Londrei într-un război deschis între bande pentru teritoriu în măsura în care tot mai mulţi imigranţi tineri sunt ademeniţi cu promisiuni de îmbogăţire rapidă. Totodată, traficanţii albanezi monopolizează piaţa cocainei din Marea Britanie prin importuri directe de la cartelurile columbiene, dar şi printr-o alianţă puternică.

În ultimul atac de acum zece zile, doi bărbaţi au fost împuşcaţi în plină zi în timp ce conduceau prin Barking, în estul Londrei, un teritoriu al Hellbanianz, un grup criminal albanez notoriu. 

Poliţiştii înarmaţi ajunşi la faţa locului au descoperit doi bărbaţi răniţi, unul din ei aflat încă în maşină şi îngrijit de rezidenţi. Comunitatea albaneză a identificat una din ţintele tentativei de asasinat, un tânăr de 20 de ani, Gashi, care locuieşte în Marea Britanie de câţiva ani. El a fost transportat în stare critică în spital, în timp ce al doilea bărbat nu a suferit răni care să-i pună viaţa în pericol.

Un bărbat de 26 de ani a fost arestat sub suspiciunea de crimă în vestul Ealing, ancheta fiind condusă de detectivii Trident de la comandamentul specializat de crimă organizată din cadrul Poliţiei Metropolitane. Poliţia a făcut apel la martori.

Cinci albanezi au fost asasinaţi în ultimul an, în măsura în care bandele albaneze se impun tot mai puternic pe piaţa cocainei din Marea Britanie, estimată de Agenţia Naţională pentru Criminalitate (ANC) la o valoare cuprinsă între 9.4 miliarde şi 11.8 miliarde de lire sterline anual. 

"Traficanţii din Albania şi-au creat o reputaţie şi un grad ridicat de influenţă în cadrul crimei organizate din Marea Britanie (şi) îşi extind tot mai mult reţeaua de influenţă, cu un acces considerabil la piaţa britanică a traficului de droguri, în special cocaină", a declarat un purtător de cuvânt al ANC.

Banda Hellbanianz din Barking, care acţionează ca dealeri stradali ai mafiei albaneze Shqiptare, a adunat aproape 100.000 de adepţi pe una din paginile lor, unde afişează maşini scumpe, arme şi bani. Dar se situează la capătul inferior al traficului de droguri, unde are loc recrutarea tinerilor pentru vânzările în stradă.

Mafia Shqiptare, sindicatele criminale organizate albaneze, îşi consolidează puterea în lumea interlopă din Marea Britanie şi sunt pe cale să preia aproape total piaţa cocainei din Marea Britanie.

Există dovezi considerabile nu doar în favoarea faptului că albanezii lucrează cu Ndrangheta, dar că au format cea mai strânsă alianţă în ceea ce priveşte transportul drogurilor prin cele două mari porturi europene majore de legătură cu Marea Britanie, şi anume cel olandez şi belgian. Sursele spun că mafia italiană îi consideră pe albanezi egalii lor şi că se bazează pe abilitatea lor de a trece marfa prin porturi. 

Potrivit fostului şef al secţiei de contrainformanţii al ANC „Există o legătură puternică între mafia italiană şi traficanţii albanezi care lucrează cu ei - nu în concurenţă cu ei. În plus, istoric, italienii au contacte bune în America Latină."

Prin importul de cocaină direct din America de Sud, Mafia Shqiptare a eliminat importatorii intermediari, permiţându-le să-şi subcoteze rivalii prin cumpărarea de droguri direct de la carteluri la un sfert din preţul cel mai bun de pe piaţă. Potrivit datelor agenţiilor de contrainformaţii, albanezii procurau cocaină la aproximativ 4.000 - 5.500 de lire sterline pe kilogram, în vreme ce concurenţii lor erau mulţumiţi dacă se puteau înţelege cu angrosişti olandezi pentru 22.500 de lire pe kilogram.

Ei oferă clienţilor droguri mai ieftine şi de înaltă puritate, responsabile de o rată de mortalitate ridicată în Marea Britanie, care are şi cei mai mulţi consumatori în rândul tinerilor. Potrivit ANC, consumul de cocaină în Anglia, Ţara Galilor şi Scoţia a crescut cu cel puţin 290% din 2011, la 117 tone pe an.

Dacă traficanţii albanezi de la nivel înalt nu încearcă să concureze, ci mai degrabă să se alieze cu grupuri organizate, la nivel de bande stradale lucrurile stau diferit, întrucât tot mai mulţi tineri sunt atraşi de accesibilitatea comerţului cu droguri mai ieftine, care le aduce câştiguri mari. Ei simt nevoia să epateze, ceea ce la nivel înalt e considerat expunere şi periclitare a afacerilor.

„Piaţa de vânzare cu amănuntul este mediul de îmbogăţire rapidă. Dacă se importă kilograme pentru câteva mii de dolari, imaginaţi-vă câţi bani încasează aceşti tineri dacă vând la 40 de lire sterline pe gram?", spune fostul şef al secţiei de contrainformanţii al ANC.

Pe o pagină de Instagram, consultată de The Sunday Telegraph, un coleg albanez a postat un videoclip cu împuşcăturile însoţit de avertismentul: "Băieţii albanezi din Anglia sunt leneşi şi nu lucrează într-un mod onest. Au un singur lucru în minte - să vândă droguri.

"Asta se întâmplă cu tine după tranzacţiile de droguri. Îmi pare rău pentru familia lui. Sper că restul va trage învăţăminte că viaţa nu este un film sau o aventură. Munceşte cinstit, nu cred că te vei îmbogăţi în cursul unui an din droguri."

Bandele îi exploatează pe tinerii albanezi care sunt ademeniţi în Marea Britanie cu promisiuni de joburi şi îmbogăţire. Ei sunt a doua cea mai traficată sau înrobită naţionalitate din Marea Britanie, după britanici.

Numărul albanezilor din închisori a crescut de patru ori de la 212 în 2013 la 999 în luna martie a acestui an, reprezentând 10% din totalul cetăţenilor străini aflaţi în închisoare. Aceasta în condiţiile în care sunt responsabili doar de 0.8% din infracţiunile din Marea Britanie.

Printre cei asasinaţi în ultimul an se numără Flamur Beqiri,în vârstă de 36 de ani, originar din Albania, care a fost împuşcat în faţa casei sale de 1,5 milioane de lire sterline din Battersea, în sudul Londrei, în decembrie anul trecut. Ulterior s-a descoperit că era unul dintre cei mai căutaţi oameni din Suedia. Un alt albanez a fost găsit înjunghiat în portbagajul unei maşini. Cele două crime erau legate.

Cu doar două luni înainte, un traficant de droguri albanez a fost ucis în apartamentul său din Brighton, într-un un atac "brutal, susţinut şi determinat", în care s-au folosit un cuţit şi bare metalice.

Alte două crime au fost comise în iulie şi septembrie, una din victime fiind un albanez împuşcat în faţa unui club de snooker din estul Londrei.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite