Reforma justiţiei din Polonia: Preşedinta Curţii Supreme sfidează puterea şi refuză să iasă la pensie. Gestul ei a fost aplaudat de mii de manifestanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aclamată de o mulţime de susţinători, preşedinta Curţii Supreme poloneze Malgorzata Gersdorf a ajuns miercuri la birou, confirmând astfel că refuză să iasă la pensie şi să accepte controversata reformă privind instituţia pe care o conduce, o schimbare legislativă criticată altminteri şi de Bruxelles.

„Nu mă angajez politic. O fac pentru a apăra statul de drept şi pentru a marca limita dintre Constituţie şi încălcarea Constituţiei“, le-a spus Gersdorf simpatizanţilor săi adunaţi în faţa sediului Curţii Supreme. „Sper că în Polonia va fi restabilită ordinea legală“, a adăugat ea, potrivit AFP. 

Reacţia lui Gersdorf, care este în vârstă de 66 de ani, a venit în contextul în care marţi, la miezul nopţii, a intrat în vigoare reforma Curţii Supreme, care permite pensionarea din oficiu a peste o treime din judecătorii Curţii (27 din 72) ale căror vârste depăşesc 65 de ani. 

Vârsta de pensionare a judecătorilor a fost coborâtă cu cinci ani de conservatorii Partidului Dreptate şi Justiţie (PiS) aflaţi la putere, cu scopul declarat de a îndepărta magistraţii care şi-au început cariera înainte de căderea comunismului.

Dar cum majoritatea judecătorilor consideră că ţara se confruntă cu un derapaj al statului de drept, cu atacuri asupra libertăţilor publice şi asupra mass-media, refuză să plece. Mai ales că succesorii lor vor fi numiţi în baza unor reguli diferite faţă de cei care rămân în funcţie. În loc să fie aleşi de către colegii lor, aceştia vor fi numiţi de către Consiliul Naţional Judiciar, care este controlat de guvern.

Această lege intrată în vigoare pe data de 3 iulie a stârnit şi în ultima perioadă proteste de stradă. IIar marţi seară, mii de manifestanţi s-au adunat în faţa sediului Curţii Supreme pentru a-şi exprima sprijinul faţă de preşedinta acesteia.

Când Gersdorf a venit să reconfirme că va rămâne în post „până în 2020“, conform mandatului său de şase ani înscris în Constituţie, mulţimea a aplaudat-o. O zi mai târziu, atmosfera la Curtea Supremă, unde preşedinta acesteia a fost aşteptată în hol de colegi solidari cu ea, era aceeaşi. 

Conservatorii nu cedează

În acest timp, fără a face explicit referire la situaţia Curţii Supreme, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a afirmat miercuri dimineaţă, la Strasbourg, în faţa Parlamentului European, că ţara sa are „dreptul“ de a-şi „construi sistemul judiciar potrivit propriilor sale tradiţii“.

„Unitatea în diversitate, această deviză a Uniunii noastre Europene, nu este un slogan vid“ (de conţinut), a afirmat Morawiecki, în faţa eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară. 

El a insistat că Polonia are „rădăcini adânci în ce priveşte parlamentarismul“, insistând asupra faptului că „parlamentele naţionale sunt vocea suveranităţii şi seva democraţiei“.

Însă, la Varşovia, manifestanţii care o aplaudau pe Gersdorf – între trei şi patru mii, potrivit jurnaliştilor AFP prezenţi la faţa locului – continuau să-şi susţină punctul de vedere.

Oamenii au scandat „Constituţie“, „Tribunale libere“, „Suntem cu voi“ şi „Inamovibili“, în semn de sprijin pentru  Malgorzata Gersdorf şi alţi 26 de judecători ai Curţii, forţaţi să se retragă din activitate ca urmare a scăderii vârstei de pensionare. 

„Sunt aici pentru a apăra Constituţia, independenţa justiţiei şi democraţia. Ca în fiecare seară, toată săptămâna“, a declarat pentru agenţia de presă citată o femeie în vârstă de 57 de ani - Agnieszka Makowiecka.

Joc de şah

Situaţia Curţii Supreme este în acest moment confuză, punctează AFP. Şeful statului polonez, Andrzej Duda, i-a spus marţi după-amiază lui Gersdorf că, pentru el, ea este deja la pensie, având în vedere că a împlinit deja 65 de ani, şi că i-a încredinţat interimatul unui alt judecător al Curţii - Jozef Iwulski.

Într-o mişcare neaşteptată, Gersdorf a anunţat, la rândul său, că ea l-a desemnat pe acelaşi judecător, dar nu ca succesor al său, ci ca înlocuitor „în timpul absenţei sale“, reafirmând astfel că intenţionează să-şi păstreze funcţia. Malgorzata Gersdorf a precizat ulterior că intenţionează să îşi ia concediu.

Numai că în timp de demersul lui Duda a părut ciudat, având în vedere cu Iwulski are 66 de ani, deci ar trebui şi el pensionat din oficiu, specialişti citaţi de presa poloneză au afirmat că Gersdorf şi-a gândit bine mutarea. Asta pentru că desemnarea unui înlocuitor se înscrie în viziunea sa privind reforma, pe care o respinge, considerând-o parţial neconstituţională. 

Potrivit politologului Ireneusz Krzeminski, „se poate imagina un fel de înţelegere între judecătorul Iwulski şi preşedinta Gersdorf, care i-ar permite acesteia din urmă să rămână în funcţie până la apariţia unor schimbări de situaţie şi a unui semnal de la Luxemburg“, sediul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene care ar putea fi sesizată de Comisia Europeană.

De altfel, Executivul comunitar a lansat luni o procedură de infringement împotriva Poloniei, trimiţându-le  autorităţilor poloneze o „scrisoare de notificare“, la care acestea trebuie să răspundă în termen de o lună. Procedura, aflată acum în prima etapă, poate duce în final până la Curtea de Justiţie a UE şi chiar la eventuale sancţiuni financiare.

Conflictul dintre majoritatea judecătorilor de la Curtea Supremă şi puterea politică se înscrie într-un diferent mai amplu între Varşovia şi Comisia Europeană, ca urmare a reformelor judiciare lansate de Polonia în numele unei eficienţe crescute a justiţiei.

Aceste reforme sunt percepute de opozanţi ca fiind împotriva separării puterilor în stat, în favoarea puterii politice.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite