Provincia rebelă din Italia cu incidenţă mare de cazuri de coronavirus ce refuză vaccinurile: „Dacă ai încredere în tine şi în natură, nu ar trebui să te temi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Panoramă provincia Bolzano FOTO SHUTTERSTOCK
Panoramă provincia Bolzano FOTO SHUTTERSTOCK

Provincia nordică Bolzano din Alpii Italieni are cele mai multe infecţii cu coronavirus din Italia şi cea mai scăzută rată de vaccinare pentru că locuitorii sunt încrezători în protecţia oferită de aerul tare de munte şi de plantele medicinale locale. Dar provincia are şi un trecut în care locuitorii s-au opus vaccinurilor.

Pentru o familie de fermieri ce cultivă organic aerul montan, drumeţiile şi ierburile locale  sunt duşmani redutabili ai coronavirusului, relatează New York Times.

„În caz de tuse, punem comprese cu ceapă, folosim o cremă din plante şi bem mult ceai. Ştiu cum să mă protejez”, spune Sabine Durnwalder, 37 de ani, o rezidentă nevaccinată ce are o fermă lângă graniţa cu Austria.

Bolzano are reputaţia de a avea locuitori sănătoşi şi cea mai activă populaţie din Italia. Dar acum este zona cu cea mai mare incidenţă a infecţiilor din Italia. Cu o preferinţă tradiţională faţă de remedii naturale, locuitorii resping vaccinurile astfel că are şi cea mai scăzută proporţie de vaccinaţi din ţară.

„Cauza principală este încrederea în natură. Nu înţeleg că nu îi ajută împotriva COVID”, spune Patrick Franzoni, un doctor implicat în campania de vaccinare.

Cu 70% de vaccinaţi cu schemă completă, Bolzano are cele mai multe cazuri la 100.000 de oameni din Italia şi pacienţii cu COVID-19 ocupă cea mai mare parte a paturilor de terapie intensivă. 

Mai mult, mulţi dintre ei vin prea târziu la spital, cu o formă gravă a bolii, scăzându-şi şansele de supravieţuire.

Populaţia are cel mai mic procent de vaccinare şi contra gripei au hepatitei B şi are un consum redus de medicamente. Chiar dacă se îmbolnăvesc grav întârzie să cheme o ambulanţă.

Durnwalder, o sceptică cu privire la vaccinuri, e de părere că există un risc mic de contractare şi de transmitere a bolii într-o zonă sălbatică unde oamenii nu au prea mult contact unii cu alţii. În cazul ei nu se întâlneşte decât cu chiriaşi şi atunci poartă mască şi respectă distanţa socială.

Femeia s-a simţit obligată să renunţe la postul ei de doctor după ce guvernul a impus vaccinarea obligatorie a personalului medical. Însărcinată cu al treilea copil, nu a permis vaccinarea celor două fiice contra gripei şi le-a tratat cu vitamina C şi plante.

„Dacă ai încredere în tine şi în natură, nu ar trebui să te temi”, spune soţul ei, Markus Burgmann, 39 de ani.

Săptămâna trecută, autorităţile italiene au impus restricţii mai dure în regiune, îngrijorate fiind de creşterea numărului de infecţii ce ar putea deteriora situaţia sanitară şi în alte părţi ale ţarii.

Noile reguli l-au înfuriat pe Massimo Galletti, proprietarul unui magazin de remedii naturale, plante şi alimente organice din oraşul Dobbiaco. Antrenor de triatlon, el se plânge că nu are voie să bea nici măcar o cafea la piscina locală şi că guvernul nu înţelege cum trăiesc locuitorii care au mult spaţiu exterior şi îşi trăiesc viaţa în aer liber.

„Pentru cei care locuiesc aici faptul că sunt nevaccinaţi nu ar trebui să atragă restricţii. Suntem deosebiţi, avem un stil diferit de viaţă”, spune el.

Soţia lui, o ecologistă în vârstă de 56 de ani, are aceeaşi părere: „nu fumez. Nu iau medicamente. De ce mi-aş introduce în corp ceva ce nu-mi face bine? ”

Mulţi locuitori din Bolzano au nume germane pentru că provincia a revenit Italiei după dezmembrarea imperiilor austriac şi german de după primul război mondial.Provincia şi-a păstrat rădăcinile austriece prin obiceiuri alimentare, port şi vorbirea limbii germane. De altfel un motiv al creşterii numărului de infecţii sunt şi incursiunile dese în Austria afectată destul de sever de pandemie.

Locuitorii din Bolzano sunt înstăriţi şi au o faimă de independenţă, opunând adesea rezistenţă faţă de comenzile guvernului de Roma. Aversiunea pentru imunizare are rădăcini adânci în provincie - la începutul secolului XIX Napoleon a cucerit-o şi anexat-o Bavariei care a impus vaccinare obligatorie împotriva pojarului. Locuitorii s-au revoltat inclusiv cu arme doar parţial din cauza vaccinărilor despre care credeau că sunt menite să le injecteze protestantismul în venele catolice. Alarma o dădeau prin aprinderea de focuri de avertisment. În ajunul implementării restricţiilor, sute de activişti anti-vaccin şi-au amintit de istorie şi au aprins candele şi lumânări în curţi şi la balcoane.

„Am vrut să arătăm că am detectat un mare pericol. Fie ca flacăra libertăţii să traverseze lumea”, scria cineva pe grupul anti- vaccinare Facebook local „Wir-Noi” (Noi în germană şi italiană).

Virusul s-a răspândit repede în comunitate după ce grupuri de oameni în mare parte nevaccinaţi au petrecut timp împreună şi unii din ei au dus virusul în familie.

Michele Unterhofer, administratorul unui hotel din Dobbiaco, care a luat virusul şi este nevaccinat, vrea să-şi închidă holul în semn de protest faţă de restricţiile ce îi vizează pe cei neimunizaţi.

Autorităţile au introdus restricţii în speranţa de a-i convinge pe oameni să accepte vaccinarea, în timp ce autorităţile sanitare locale au încercat să atragă oamenii cu cârnaţi şi muzică.

„Este o zicere locală - fermierul nu bagă în gură ce nu cunoaşte. Doar că cei care trăiesc la ferme şi stau afară iarna au o fibră mai dură, nici măcar nu răcesc”, spune un fermier de 65 de ani şi un maratonist. El a motivat probleme de sănătate pentru a nu se vaccina. Nici soţia şi copiii nu au fost vaccinaţi.

Nu toţi localnicii sunt de acord cu ei.

„Aici oamenii sunt convinşi că trăiesc într-un paradis pe pământ într-un aer superpur şi că nu au cum să se îmbolnăvească. Dar o fac”, spune o localnică în vârstă de 74 de ani.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite