Primele reacţii după ce Boris Johnson şi-a anunţat demisia: Ar fi trebuit să plece „cu mult timp în urmă”

Primele reacţii după ce Boris Johnson şi-a anunţat demisia: Ar fi trebuit să plece „cu mult timp în urmă”

FOTO: EPA-EFE

Hotărârea premierului britanic Boris Johnson de a accepta să demisioneze de la conducerea Partidului Conservator şi a guvernului britanic a stârnit reacţii în Marea Britanie, relatează BBC şi The Guardian.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mulţi dintre cei care au reacţionat la decizia premierului de a demisiona îi solicită să părăsească, în aceste momente, conducerea guvernului şi nu în toamnă, după alegerea unui nou lider conservator, precum îşi doreşte Johnson. 
 
„Boris Johnson trebuie să predea sigiliile mandatului, să-şi ceară iertare Majestăţii Sale şi să o sfătuiască să numească un prim-ministru interimar”, a afirmat George Freeman, care şi-a comunicat în această dimineaţă decizia de a-şi da demisia din cabinetul condus de Johnson. 
 
 
Palatul Buckingham nu a dorit să comenteze dacă regina Elisabeta a II-a a a discutat cu Boris Johnson în această dimineaţă. În acest moment, regina se află la Castelul Windsor, iar cabinetul său a menţionat că şi-a ţinut audienţa săptămânală, miercuri seară, cu Johnson prin telefon. 
 
Liderul laburist Sir Keir Starmer a întâmpinat cu bucurie dorinţa lui Boris Johnson de a demisiona din funcţiile de lider conservator şi premier, spunând că ar fi trebuit să plece „ cu mult timp în urmă”. Plecarea lui Johnson este „o veste bună” pentru ţară, afirmă Starmer, adăugând că Marea Britanie are nevoie de „un nou început”. 
 
 
„Partidul Conservator a provocat haos în ţară în timpul celei mai grave crize privind costul vieţii din ultimele decenii. Şi nu pot pretinde acum că sunt cei care au rezolvat problema. (…) Ei sunt la putere de 12 ani. Prejudiciul pe care l-au făcut este profund”, a declarat liderul opoziţiei. 
 
Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, afirmă că există „un sentiment larg răspândit de uşurare că haosul din ultimele zile se va încheia”. Însă, Sturgeon pune sub semnul întrebării sustenabilitatea intenţiei ca Johnson să rămână în fruntea guvernului britanic până în toamnă şi afirmă că a fost întotdeauna „vădit incapabil să fie premier”, conform BBC.
 
Doi foşti miniştri au declarat pentru The Guardian că ei consideră că nu este posibil ca Johnson să rămână până în toamnă. „Trebuie să plece în seara asta, Raab (n.r. – viceprim-ministrul Dominic Raab) ar trebui să preia conducerea”, a declarat primul. „Trebuie să predea sigiliile mandatului astăzi şi să plece ca să putem avea un prim-ministru interimar”. 
 
„Comportamentul lui în ultimele 48 de ore a fost imprudent şi impredictibil. Nu putem avea încredere că va conduce ţara până în toamnă. Dumnezeu ştie ce va face”, a afirmat un alt conservator pentru The Guardian. 
 
Fostul ministru pentru Brexit, David Davis a declarat că „nu este prea deranjat” de planul ca Boris Johnson să rămână în funcţie în timpul verii. El a afirmat că numirea altei persoane ca prim-ministru interimar ar fi dificilă, fiindcă se pare că jumătate din cabinet va candida pentru a-l înlocui pe Johnson. Dominic Raab este vicepremier, dar Davis a punctat că Raab are şi un post în cabinet, ca ministru al Justiţiei. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările