Polonia susţine că îşi va îndrepta tunurile împotriva UE în disputa privind statul de drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), a afirmat că nu va mai lua măsuri pentru a îndeplini cerinţele Uniunii Europene pentru a debloca fondurile destinate Poloniei în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, relatează Politico.

„Am dat dovadă de bunăvoinţă maximă, dar concesiile nu au avut rezultat”, a afirmat Kaczyński pentru portalul de ştiri proguvernamental Sieci. El a insistat că Polonia şi-a îndeplinit partea sa de înţelegere cu Bruxellesul pentru a renunţa asupra unor aspecte ale reformelor sistemului judiciar în schimbul banilor UE, dar acordul a fost „încălcat” de cealaltă parte. „Este timpul să ne învăţăm lecţiile”, a mai spus el, conform Politico.

„Din moment ce Comisia Europeană nu îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de Polonia în acest domeniu, nu avem niciun motiv să ne îndeplinim obligaţiile faţă de Uniunea Europeană”, a afirmat Kaczyński. 

Comisia a solicitat Poloniei să îndeplinească o serie de „etape” în ceea ce priveşte modificarea sistemului judiciar, înainte de a fi de acord să plătească fondurile de redresare şi rezilienţă. 

Parlamentul polonez a adoptat în urmă cu o lună o lege care a făcut câţiva paşi către aceste obiective, dar aceste măsuri nu au mers suficient de departe, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen pentru ziarul polonez Dziennik Gazeta Prawna. 

Polonia se confruntă, de asemenea, cu o amendă de 1 milion de euro pe zi din partea Curţii de Justiţie a UE pentru nerespectarea unui ordin judecătoresc al UE de suspendare a controversatului mecanism disciplinar al ţării pentru judecători în valoare de peste 280 de milioane de euro. 

Dar Kaczyński a insistat că guvernul naţionalist condus de partidul său (PIS) nu va mai face nimic. El a acuzat Comisia că încearcă să submineze statul de drept în Polonia şi a le-a reamintit judecătorilor polonezi că trebuie să fie loiali faţă de legea poloneză. 

Liderul partidului conservator Lege şi Justiţie consideră că această problemă face parte dintr-o conspiraţie mai amplă care vizează subminarea Poloniei şi a acuzat Comisia că încearcă „să spargă Polonia şi să o forţeze să se supună pe deplin Germaniei”.   

„Nu ne încadrăm în planurile germano-ruse de a conduce Europa”, a declarat el. „O ţară independentă, puternică din punct de vedere economic, social şi militar este un obstacol pentru ei”. 

„Dacă Comisia Europeană încearcă să ne pună la zid, nu vom avea de ales decât să scoatem toate tunurile din arsenalul nostru şi să deschidem focul”, a avertizat Krzysztof Sobolewski, secretarul general al partidului, într-un interviu acordat, luni, unui post de radio al statului. El a afirmat că Varşovia va adopta o strategie „dinte pentru dinte” prin vetoul iniţiativelor UE, prin construirea unei coaliţii pentru a o concedia pe von der Leyen şi a demite întreaga Comisie, precum şi a lua măsuri legale împotriva Bruxellesului pentru a obţine banii din fondul de redresare”. 

„Nu excludem nicio acţiune”, a spus el. 

Opoziţia profită de comentariile războinice ale lui Kaczyński şi a altor lideri ai PiS pentru a-i avertiza pe polonezi că astfel de politici vor duce la o ieşire a Poloniei din UE.  Polonezii susţin în mod covârşitor rămânerea în bloc. 

„Cu cât Kaczyński foloseşte mai mult UE ca tactică de intimidare, cu atât mai mult cade în ridicol. Nimeni nu va lua în serios un om care, în loc de fonduri mari, preferă să le dea polonezilor sărăcie, distrugerea independenţei judiciare şi, în consecinţă, # Polexit”, a declarat Grzegorz Schetyna, unul dintre liderii partidului de opoziţie Platforma Civică. 

Cu toate acestea, Sobolewski a subliniat: „Nu părăsim UE”, adăugând că partidul său a dorit să reformeze blocul pentru a-l transforma într-o „Uniune a Naţiunilor Europene”. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite