Polonia nu trebuie să rămână în Uniunea Europeană cu orice preţ, spune ministrul polonez al justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Polonia este membru al UE din 2004 FOTO EPA-EFE
Polonia este membru al UE din 2004 FOTO EPA-EFE

Polonia nu ar trebui să rămână membră a Uniunii Europene cu orice preţ, a declarat ministrul polonez al justiţiei într-un interviu, vineri, potestând faţă de ceea a calificat drept un şantaj al blocului în legătură cu reformele judicare ale Poloniei.

„Sunt adversar ferm al cedării în faţa şantajului ilegal al UE pus în parctuică de Curtea de Justiţie a UE. Ideea că UE este unchiul cel bun care ne dă bani şi astfel trebuie să acceptăm tot ce ne cere cu orice preţ este propagandă şi este falsă”,  a declarat Zbigniew Ziobro pentru o publicaţie locală precizând că Polonia nu ar trebui să rămână în UE cu orice preţ.

Ziobro este arhitectul reformelor care au adus Polonia în dispută cu Bruxellesul în măsura în care UE susţine că acestea subminează independenţa justiţiei.

Polonia are termen până în 16 august să implementeze o decizie a Curţii Europene de Justiţie în privinţa desfiinţării unei curţi disciplinare pentru judecători.

Joi, Şeful Curţii Supreme poloneze a îngheţat parţial activităţile acestei camere.

Coaliţia de guvernare „Dreapta Unită” din Polonia este dezbinată în privinţa ultimatumului Bruxellesului.

Aripa mai moderată este în favoarea unui compromis în timp ce partidul Poloniei Unite a lui Ziobro argumentează necesitatea reformelor ce au menirea să pună frână derapajelor judecătorilor. Criticii spun însă că organismul este extrem de politizat.

Întrebat ce va face dacă coaliţia se va conforma deciziei curţii europene Ziobro a comentat că există „limite ale compromisurilor”.

Sondajele din Polonia arată că o majoritate covârşitoare a populaţiei vrea ca ţara să rămână în UE. Un sondaj recent condus pentru publicaţia  Rzeczpospolita a indicat însă o creştere uşoară a proporţiei (17%) celor ce se declară în favoarea părăsirii blocului comunitar.

Competenţa Camerei Disciplinare acoperă, printre altele, cauzele disciplinare referitoare la judecătorii Curţii Supreme şi, în apel, pe cele referitoare la judecătorii instanţelor de drept comun.

Un subiect recent de dispută este cel al întâietăţii normelor de drept. Astfel, în timp ce conform guvernului polonez Constituţia naţională trebuie să prevaleze în faţa legislaţiei UE, Bruxellesul acuză Varşovia că prin această poziţie contestă ''principii fundamentale de drept ale UE, în special acela al întâietăţii dreptului european asupra celui naţional'', precum şi ''autoritatea Curţii de Justiţie a UE'', după cum notează Comisia Europeană într-o scrisoare adresată guvernului polonez luna trecută.

În opinia unor europarlamentari ai Partidului Popular European (PPE), ''refuzul implementării deciziilor CJUE în Polonia este un pas clar către scoaterea Poloniei din UE''. ''Ne temem că guvernul polonez a luat calea Polexit-ului'', afirmă într-un comunicat difuzat miercuri Jeroen Lenaers, purtător de cuvânt pentru justiţie şi afaceri interne al PPE, şi Andrzej Halicki, vicepreşedinte al comisiei pentru libertăţi civile din Parlamentul European.

Comisia Europeană a deschis împotriva Poloniei mai multe proceduri de infringement în urma reformelor judiciare şi a activat împotriva ei articolul 7 din Tratatul UE, care în final poate duce la pierderea dreptului de vot al unei ţări în Consiliul UE, dacă toate celelalte sunt de acord. O nouă procedură de infringement este acum avută în vedere în urma disputei privind întâietatea normelor de drept.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite