Parlamentul bavarez ia în considerare introducerea versiunii adnotate a „Mein Kampf“ în programa şcolară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Interdicţie pentru Mein Kampf

Parlamentul bavarez dezbătea joi dacă să autorizeze folosirea versiunii adnotate a opusului "Mein Kampf" al lui Adolf Hitler în scopuri educative în şcoli şi alte instituţii, relatează DPA.

Această versiune de 2.000 de pagini a textului - care a urcat pe primul loc în lista de best-selleruri de nonficţiune din această lună a revistei Der Spiegel - cuprinde 3.700 de adnotări ce încearcă să furnizeze un context al retoricii antisemite a lui Hitler şi să-i explice propaganda nazistă.

Ea a fost lansată în ianuarie, după expirarea drepturilor de autor, predate unui minister bavarez de către aliaţi după al Doilea Război Mondial. Ministerul s-a abţinut să republice textul timp de şapte decenii, de teamă să nu alimenteze antisemitismul.

Partide de opoziţie din Bavaria - inclusiv social-democraţii, Verzii şi alegătorii liberi - exercită presiuni ca textul să fie folosit în şcoli în vederea sensibilizării tinerilor faţă de istoria ţării.

O instituţie din cadrul Ministerului bavarez al Educaţiei lucrează la un ghid cu privire la modul în care poate fi integrată cartea în programa de studii. Acest manual urmează să fie finalizat în octombrie.

Josef Kraus, conducătorul Asociaţiei Profesorilor Germani, a declarat că fragmente din text ar trebui să fie folosite în vederea predării rasismului şi extremismului în şcoli, dar că este necesar ca elevii să aibă cel puţin vârsta de 16 ani.

Lucrul cu sursele este important în înţelegerea de către tineri a evenimentelor istorice, argumentează unii universitari, între care şi Ulrich Baumgaertner de la Universitatea Ludwig Maximilian din Munchen.

"Mein Kampf este principala sursă pentru înţelegerea ideologiei naziste", a subliniat el. "În timpul naţional-socialiştilor, cartea a devenit o biblie a mişcării. Ca sursă, ea are o semnificaţie aparte", a adăugat Baumgaertner.

Lideri ai comunităţii evreieşti, inclusiv Charlotte Knobloch, fosta preşedintă a Consiliului Central al Evreilor din Germania, se opun folosirii acestui text în şcoli, argumentând că acesta conţine discursul urii.

"Nu cred că amestecul urii antisemite a lui Hitler este potrivit pentru sala de clasă", a declarat Knobloch joi. "Nu vreau să-mi imaginez ce se va întâmpla dacă sună clopoţelul înainte să se încheioe clarificările despre conţinutul mizantropic al cărţii", a adăugat ea.

Versiunea adnotată a "Mein Kampf" a intrat pe listele germane de best-selleruri în ianuarie, iar în urmă cu două săptămâni a urcat pe primul loc al listei de nonficţiune a revistei Der Spiegel.

Versiunea s-a vândut în 55.000 de exemplare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite