Omicron, prezentă în Olanda mai devreme decât la pasagerii celor două zboruri din Africa de Sud

Omicron, prezentă în Olanda mai devreme decât la pasagerii celor două zboruri din Africa de Sud

FOTO Shutterstock

Autorităţile sanitare olandeze au anunţat marţi că au descoperit varianta omicron într-un test prelevat la 19 noiembrie, cu o săptămână mai devreme decât estima până acum, şi că sunt în curs controale vizând să stabilească în ce măsură s-a răspândit, iar Institutul olandez al Sănătăţii şi Mediului (RIVM) a anunţat că nu este posibil, încă, să se spună dacă ”persoanele vizate s-au dus în Africa australă”, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Institutul olandez al Sănătăţii şi Mediului (RIVM) a detectat varianta omicron în două eşantioane ale unor teste prelevate în Olanda (...) la 19 şi 23 noiembrie 2022”, a anunţat într-un comunicat institutul.
 
Olanda a anunţat luni că 14 persoane erau purtătoare ale variantei omicron, toate pasageri plecaţi din Africa de Sud şi diagnosticare pozitiv covid-19 la sosirea la Amsterdam.
 
Cele două eşantiaone au fost prelevate înainte ca Africa de Sud să raporteze Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) faptul că a descoprit această nouă variantă a noului coronavirus - la 24 noiembrie -, care a provocat o atmosferă de panică şi a condus la impunerea multor interdicţii unor călători din Africa australă.
 
Şi alte cazuri de îmbolnăvire cu varianta omicron au fost descoperite în Europa, în eşantioane prelevate înainte de anunţul Africii de Sud.
 
Belgia a fost prima ţară europeană care a identificat varanta omicron, la un pacient care ”a venit din străinătate, testat pzotiv (covid-19) la 22 noiembrie”, anunţa la 26 noiembrie ministrul belgian al Sănătăţii.
 
Este imposibil, pentru moment, să se ştie ”dacă persoanele vizate (în cazuri precedente) s-au dus în Africa australă”, precizează RIVM.
 
Institutul olandez anunţă că persoanele testate au fost informate şi că serviciile de sănătate municipale au început să ancheteze contactele acestora.
 
”În perioada următoare, diverse studii urmează să fie efectuate cu privire la răspândirea variantei omicron în Olanda”, anunţă Institutul.
 
RIVM precizează că urmează, de asemenea, să reexamineze mai multe eşantioane ale unor teste precedente.
 
Olanda, care înregistrează 16 cazuri confirmate, este, în acest stadiu, ţara cu cele mai multe contaminări cu varianta omicron în Europa.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările