Noi proteste în Polonia pentru apărarea dreptului la avort

Noi proteste în Polonia pentru apărarea dreptului la avort

Mars in Polonia FOTO EPA-EFE

Noi ciocniri între manifestanţii anti-avort şi poliţie au avut loc luni seara, la Varşovia, în faţa Ministerului Educaţiei. Poliţia a înconjurat clădirea cu vehicule speciale, i-a blocat pe protestatari şi i-a reţinut pe cei care se aşezaseră pe jos.

Ştiri pe aceeaşi temă

Protestatarii au afişat un banner uriaş în faţa clădirii, pe care scria „Avort liber, educaţie liberă” şi au scandat „Şcoli eliberate de fascism”, scrie Agerpres
 
Conform unui grup de activişti, Szpila, patru protestatari au fost reţinuţi de poliţie. Purtătoarea de cuvânt a poliţiei din Varşovia nu a răspuns însă unei solicitări de a comenta informaţiile, precizează Reuters.
 
Conform imaginilor transmise de televiziunea TVN, mişcarea „Greva Femeilor” („Strajk Kobiet”) a organizat o blocadă a maşinilor pe un pod din Varşovia. 
 
În cadrul unei alte manifestaţii, în faţa sediului ministerului Educaţiei, s-au adunat zeci de protestatari.  
 
Sute de mii de persoane au ieşit în stradă începând cu 22 octombrie, când curtea constituţională din Polonia a limitat printr-o decizie regulile deja restrictive privind avortul.
 
Deşi sunt centrate pe avort, protestele şi-au extins ţintele şi au început să exprime furia manifestanţilor împotriva liderilor naţionalişti ai Poloniei şi a aliaţilor acestora din Biserica Catolică.
 
Partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) a fost criticat pentru numirea unui vocal critic al răspândirii „ideologiei LGBT”, Przemyslaw Czarnek, ca ministru al educaţiei, mulţi văzând în această decizie un semnal al virajului tot mai spre dreapta în privinţa problemelor sociale şi culturale. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările