Ministrul italian de Externe anunţă retragerea din unul dintre principalele partide de guvernământ

Ministrul italian de Externe anunţă retragerea din unul dintre principalele partide de guvernământ

Foto: EPA-EFE

Ministrul italian de externe Luigi Di Maio a declarat marţi că părăseşte rândurile unuia dintre partidele cheie la guvernare, Mişcarea 5 Stele, pe care a condus-o în perioada 2017-2020. Cu Luigi Di Maio, cel puţin cinci membri ai cabinetului, majoritatea miniştri adjuncţi, pleacă.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Astăzi, eu şi mulţi dintre colegii şi prietenii mei părăsim mişcarea, care de mâine va înceta să fie cea mai mare forţă [politică] din parlament”, a spus el la postul de televiziune Rai News 24. „A fost o alegere dureroasă pe care nu mi-am imaginat niciodată că va trebui să o fac”. Potrivit ministrului, „poziţiile unor lideri ai Mişcării 5 Stele riscau să slăbească ţara”.

Astfel, cel mai mare partid de guvernământ pierde locuri în guvern – alături de Di Maio pleacă cel puţin cinci membri ai cabinetului, majoritatea viceminiştri. Potrivit agenţiei ANSA , aproximativ 60 de parlamentari au părăsit şi ei Mişcarea 5 Stele. În conformitate cu cele publicate de  presa italiană, în următoarele săptămâni va exista o nouă asociaţie politică, care se va numi „Împreună pentru viitor”.

Motivul plecării a fost dezacordul cu privire la furnizarea de arme către Kiev, precum şi regula limită a două mandate pentru funcţiile alese din Mişcarea 5 Stele. Pentru Di Maio, care a fost ales de două ori deputat, acesta expiră odată cu finalizarea lucrărilor actualei convocări parlamentare. Şeful Ministerului de Externe aderă la linia guvernului de coaliţie condus de Mario Draghi privind criza din Ucraina, care, printre altele, presupune trimiterea de arme în această ţară. Mişcarea 5 Stele, condusă de fostul premier italian Giuseppe Conte, a insistat să întrerupă aprovizionarea şi a solicitat adoptarea unei rezoluţii relevante în Parlament sau anunţarea unui vot pe această problemă. Drept urmare, textul rezoluţiei de marţi a fost agreat de partidele de guvernământ, acesta fiind aprobat cu majoritate în cadrul unui vot în Senat.

Anterior, au mai avut loc precedente similare, când, odată cu plecarea unui politician de seamă, a fost creat un grup separat în parlament, care necesită un anumit număr de participanţi. Astfel, fostul premier Matteo Renzi a părăsit anterior Partidul Democrat, cu care a fost ales în Senat, şi a creat o nouă asociaţie politică, Living Italy, care acum face parte din majoritatea de guvernământ.

Actualul guvern este rezultatul formării unei coaliţii largi după o nouă criză guvernamentală şi căderea cabinetului lui Conte, care a condus acum Mişcarea Cinci Stele. Portofoliile ministeriale au fost distribuite între reprezentanţii tuturor partidelor care au susţinut cabinetul condus de Draghi

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările