Migranţii aflaţi la graniţa poloneză, avertizaţi prin SMS: „Nu acceptaţi niciun fel de pastile de la soldaţii belaruşi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţii polonezi la graniţa cu Belarusul încearcă să stopeze valul de migranţi. Foto Profimedia
Soldaţii polonezi la graniţa cu Belarusul încearcă să stopeze valul de migranţi. Foto Profimedia

Migranţii ce încearcă să treacă din Belarus în Polonia sunt avertizaţi prin mesaje text să nu accepte pastile de la forţele de securitate belaruse pentru că ar putea fi puşi în pericol, relatează The Telegraph. Situaţia este tensionată la graniţa dintre cele două ţări unde migranţii riscă să moară de frig şi de foame. Cea mai recentă victimă este un tânăr de 14 ani.

Migranţii ce ajung în apropierea graniţei poloneze primesc un SMS de avertizare de la un număr necunoscut: „Graniţa poloneză este sigilată. Autorităţile belaruse v-au minţit. Întoarceţi-vă la Minsk! Nu acceptaţi niciun fel de pastile de la soldaţii belaruşi”.

Autorităţile poloneze au închis marţi punctul de trecere de la Kuznica şi una din cele două artere rutiere principale dintre Varşovia şi Minsk în încercarea de a opri valul migratoriu din Orientul Mijlociu în principal, facilitat de Belarus ca răzbunare pentru sancţiunile europene.

Polonia a emis aceste avertismente privind potenţiale substanţe periculoase, menite să-i sperie pe migranţi, după ce în vară un raport a semnalat că un bărbat s-ar fi intoxicat şi îmbolnăvit după traversarea graniţei.

Ministrul polonez de interne susţine că forţele de securitate belaruse le-ar fi oferit migranţilor opioide şi medicamente psihotrope.

Stanislaw Zaryn, un oficial de securitate polonez, a declarat că în vară un grup de migranţi care a trecut în Lituania a primit metadonă. Migranţilor li s-ar fi spus că pastilele îi vor ajuta să „supravieţuiască” călătoriei de peste graniţă.

Imagini aeriene filmate de un elicopter al armatei poloneze care zboară de-a lungul frontierei au arătat sute, eventual mii, de corturi aşezate printre copaci lângă partea belarusă a gardului care separă cele două ţări.

Alte imagini au arătat bărbaţi în camuflaj şi măşti, despre care autorităţile poloneze au spus că sunt poliţişti sau soldaţi din Belarus.

Imagini similare difuzate de comitetul de stat al Belarusului au arătat sute de poliţişti şi vehicule formând şiruri lungi pe partea poloneză a gardului, gata să răspundă oricărui efort de a pătrunde.

„Zona specială (de trei kilometri, unde nu au voie jurnaliştii şi ONG-urile) a fost stabilită pentru ca nimeni să nu poată vedea ce se întâmplă”, a spus Monika Matus de la Gruppa Granica, o alianţă de ONG-uri şi voluntari care au condus o operaţiune umanitară „clandestină” pentru a-i ajuta pe solicitanţii de azil.

„Nu ştim câţi oameni sunt încă blocaţi, iar Lukaşenko încă transportă aerian oameni care sunt practic pioni într-un joc iar apoi îi împinge peste gard.”

Gruppa Granică joacă un rol care ar fi în mod normal îndeplinit de o organizaţie umanitară sau de agenţiile Naţiunilor Unite, cum ar fi Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie.

Între timp la Consiliul de Securitate ONU  delegaţii Estoniei, Franţei, Irlandei, Norvegiei, SUA şi Marii Britanii au condamnat instrumentalizarea migranţilor şi acţiuni de destabilizare a ţărilor vecine şi a UE de către Belarus.

Într-o declaraţie comună după o reuniune cu uşile închise ale Consiliului de Securitate al ONU, acestea au numit acţiunile Belarusului „inacceptabile” şi l-au acuzat pe liderul autoritarist Alexandr Lukaşenko de punerea în pericol a stabilităţii regionale, îndemnând la „reacţie internaţională puternică” pentru a-i cere socoteală şi angajându-se să „discute măsuri suplimentare ce ar putea fi luate”, relatează Reuters.

Belarus a avertizat asupra faptului că s-ar putea produce o escaladare care ar putea aduce criza în pragul unei confruntări militare, în timp ce Lituania, Estonia şi Letonia au spus că Belarusul reprezintă o gravă ameninţare de securitate la adresa Europei.

Rusia spune că soluţia este dialogul

Adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri Polianski a declarat presei înaintea reuniunii Consiliului că după părerea sa colegii săi „au un soi de înclinaţii masochiste pentru că a pune pe tapet în faţa Rusiei acest subiect, care este o ruşine pentru UE, ar fi o dovadă de mare îndrăzneală”.
 

Întrebat dacă Rusia sau Belarus îi ajută pe migranţi să ajungă la graniţa cu Polonia, el a negat vehement, adăugând că nu toate problemele trebuie să-şi găsească rezolvare în Consiliul de Securitate, unde Rusia are drept de veto.

Întrebat despre avioanele de luptă observate pe cerul Belarusului, Dmitri Polianski a explicat că este vorba de un "răspuns la desfăşurarea masivă" a gărzilor poloneze înarmate la graniţa cu Belarus, scrie Agerpres.

„Avem obligaţii în cadrul Uniunii Rusia - Belarus”,, a adăugat el. „Dacă există o concentrare de resurse militare la graniţa cu Belarus, trebuie să reacţionăm. Sunt doar zboruri de recunoaştere, nimic mai mult, este o activitate normală", a insistat diplomatul rus.

Migranţii „sunt persoane care au venit legal în Belarus şi caută să ajungă în ţări europene, în special în Germania. Nu au voie să treacă graniţa, sunt urmăriţi, bătuţi. Este o ruşine totală şi o încălcare completă a convenţiilor internaţionale", a spus Dmitri Polyanski, considerând că o ieşire din criză nu se poate face decât prin dialog.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite