Macron cheamă Europa să se implice în zona Mării Mediterane: „Va fi provocarea anilor următori”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa trebuie să îşi asume dosarele geopolitice de la Marea Mediterană şi să nu lase această regiune „altor puteri”, a pledat luni preşedintele francez Emmanuel Macron, potrivit AFP.

„Zona Mediteranei va fi provocarea anilor următori, pentru că factorii de criză care se combină acolo sunt numeroşi, şi anume contestarea zonelor maritime, confruntările între ţările riverane, destabilizarea Libiei, migraţia, traficul, accesul la resurse”, a declarat Macron într-un discurs adresat armatei franceze în ajunul Zilei Naţionale, sărbătorită la 14 Iulie în Franţa.

Evocând un joc al „noilor puteri”, şeful statului francez a afirmat că „Europa trebuie să-şi redefinească rolul şi locul său acolo, fără naivitate şi fără complezenţă”.

„Mediterana nu poate construi o pace durabilă fără noi, nu putem accepta ca viitorul nostru să fie construit de alte puteri”, a spus liderul de la Elysee.

„O adevărată politică europeană pentru Mediterana” reprezintă „o necesitate şi o urgenţă”, a insistat el, citat de AFP.

De la agravarea conflictului armat din Libia, unde Turcia şi Rusia se găsesc într-o poziţie de forţă pe lângă cele două mari tabere rivale, până la tensiunile din estul Mediteranei, unde mai multe ţări, între care Turcia, Israel, Egipt sau Grecia, sunt în concurenţă pentru resurse energetice, factorii de tensiune s-au înmulţit în această zonă în ultimii ani, notează AFP.

„În ceea ce priveşte Libia, vreau să subliniez aici din nou că stabilizarea sa este fundamentală pentru securitatea Europei şi a zonei Sahel. Este motivul pentru care lansez un apel la reluarea imediată a negocierilor şi dialogului politic, în vederea unui acord de încetare a focului. Trebuie să punem capăt intrărilor masive de arme şi de mercenari în această ţară”, a subliniat Emmanuel Macron.

Franţa a denunţat în repetate rânduri în ultimele luni amestecul Turciei în războiul din Libia de partea Guvernului de la Tripoli, recunoscut de ONU, în schimb a tăcut în legătură cu cel al Rusiei, care intervine în această ţară din nordul Africii în sprijinul mareşalului Khalifa Hatfar. Ori Franţa este acuzată la rândul ei că îl sprijină tacit pe mareşalul Haftar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite