Război în Ucraina. Zelenski: Rusia vrea să distrugă fiecare oraş din Donbas. Lupta pentru Severodoneţk continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kiev / FOTO Getty Images
Kiev / FOTO Getty Images

Armata ucraineană ar trebui să lovească podul din Crimeea care leagă peninsula ocupată de Teritoriul Krasnodar al Federaţiei Ruse. În prezent, inamicul foloseşte această structură pentru a-şi transfera trupele în Crimeea.

GALERIE FOTO


UPDATE 23.42 Astăzi, ocupanţii au ucis doi civili în regiunea Doneţk - Kyrylenko. De asemenea, 10 persoane au fost rănite.

Astăzi, ocupanţii ruşi au ucis doi civili în regiunea Doneţk. Acest lucru a fost anunţat de şeful administraţiei militare regionale Doneţk, Pavlo Kyrylenko.

"Pe 11 iunie, ruşii au ucis doi civili în regiunea Doneţk: în Netailovomi şi Staromu Caravanî. Alte 10 persoane au fost rănite. În prezent este imposibil de stabilit numărul exact al victimelor în Mariupol şi Volnovakha", a spus şeful OVA. 

Vă reamintim că ruşii  duc  locuitorii din Severodoneţk la Lugansk în scopul jafului apartamentelor.

„Oamenii se întorc într-o săptămână, iar apartamentele lor au fost jefuite”, a declarat Roman Vlasenko, şeful Administraţiei Militare a Districtului Severodoneţk. Potrivit lui, există deja fapte specifice şi în Popasna şi Rubizhne. De asemenea, se raportează că în prezent aproximativ 50% din teritoriul Severodoneţk rămâne ocupat.

UPDATE 22.35 Rusia a lansat o rachetă asupra regiunii Ternopil

Rusia a lansat o lovitură cu rachete asupra regiunii Ternopil: exploziile au avut loc în oraşul Chortkiv în timpul unui raid aerian. Potrivit unui corespondent UNIAN, locuitorii regiunii scriu despre asta pe reţelele de socializare.

Acest fapt a fost raportat şi de şeful Administraţiei Regionale de Stat Ternopil, Volodymyr Trush, pe canalul Telegram .

"Locuitorii din regiunea Ternopil, staţi în adăposturi. Nu faceţi fotografii şi nu comentaţi consecinţele exploziilor pe reţelele de socializare. Specialiştii noştri lucrează deja în districtul Chortkiv. Vă voi ţine la curent cu situaţia din regiune, " el a scris.

Primarul Ternopilului, Serhiy Nadal, a confirmat şi el exploziile de la Chortkiv.

"Sunt raportări despre noi lansări de rachete rasiste din mare. Rămâi ascuns! În caz de explozie, nu înregistraţi şi nu raportaţi informaţii pe reţelele de socializare. Au fost confirmate explozii în regiunea Chortkiv", a spus el.

UPDATE 21.00 Incendiu puternic la Severodoneţk, după ce ruşii au bombardat uzina Severodoneţk

Bombardamentele ruse asupra unei uzine chimice din oraşul ucrainean Severodoneţk au cauzat un incendiu puternic în urma scurgerii mai multor tone de ulei de radiator, a anunţat sâmbătă guvernatorul provinciei Lugansk, Serhii Gaidai, potrivit Reuters.

Gaidai nu a precizat dacă incendiul a fost stins. În uzina respectivă se adăpostesc sute de civili. Reuters nu a putut verifica independent raportul.

Serhii Gaidai a adăugat că în Severodoneţk luptele se desfăşoară fără încetare. „Din păcate, artileria inamică atacă, etaj cu etaj, clădiri care sunt folosite ca adăposturi'', a spus el.

Rusia neagă că acţiunile sale au drept ţinte civili.

UPDATE 19.30 Familia britanicului condamnat la moarte de tribunalul separatist din Doneţk acuză instanţa că ar fi fost un „proces spectacol” şi „ilegal”

Într-un comunicat emisă de Ministerul britanic de Externe, familia britanicului Shaun Pinner a declarat că procedura din Republica Populară Doneţk este un ”proces spectacol”.

Comunicatul preciza că Pinner locuieşte în Ucraina de patru ani, iar el a fost ”un puşcaş marin în serviciu angajat în Brigada 36” a forţelor armate şi ar trebui să i se ”acorde toate drepturile unui prizonier de război conform Convenţiei de la Geneva şi inclusiv reprezentare juridică independentă deplină”.

„Familia noastră, inclusiv fiul său şi soţia lui ucraineană, îl iubeşte şi îi simte foarte mult lipsa, iar gândurile noastre se îndreaptă către toate familiile implicate în această situaţie îngrozitoare”, încheie declaraţia.

Premierul britanic Boris Johnson şi-a îndemnat miniştrii să facă ”tot ce le stă în putere” pentru a asigura eliberarea bărbaţilor, iar ministrul britanic de Externe Liz Truss a vorbit vineri cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba despre cazul lor.

Şefa diplomaţiei a spus că au discutat despre ”eforturile de a asigura eliberarea prizonierilor de război deţinuţi de împuterniciţi ruşi”, adăugând că ”sentinţa împotriva lor este o încălcare flagrantă a Convenţiei de la Geneva”.

UPDATE 18.41 Ministerul britanic al Apărării: Rusia ar folosi rachete anti-navă asupra unor ţinte terestre

Oficialii britanici şi britanici au avertizat sâmbătă că forţele ruseşti se bazează pe arme capabile să provoace victime masă în încercarea de a face progrese în capturarea estului Ucrainei pe măsură ce luptele prelungite epuizează resursele ambelor părţi, relatează Associated Press.

Rusia rămâne fără rachete moderne de precizie şi probabil că apelează la rachete anti-navă Kh-22  de 5,5 tone, fabricate în anii 1960, potrivit Ministerului britanic al Apărării, care sugerează că e posibil ca Rusia să le fi lansat deja, fără a da detalii despre locurile unde ar fi fost utilizate.

Concepute pentru a distruge portavioanele cu focoase nucleare, acest tip de rachete grele „sunt extrem de imprecise” când sunt folosite în atacuri la sol cu proiectile convenţionale „astfel că pot cauza serioase daune colaterale şi victime”.

 UPDATE 17.30 Un combatant sud-coreean va fi judecat în Republica Populară Doneţk sub acuzaţia că este mercenar

În prezent se pregăteşte un verdict cu privire la un mercenar din Coreea de Sud. El este cetăţeanul lor (n.r. al Coreei de Sud) care a luptat pentru Forţele Armate ale Ucrainei”, a declarat sâmbătă, Natalia Nikonorova, potrivit Interfax. Ea nu a dezvăluit numele combatantului la care face referire.

Doi britanici şi un marocan, luaţi prizonieri în estul Ucrainei, unde luptau pentru Kiev, au fost condamnaţi joi la moarte de către tribunalul separatist din regiunea Doneţk, sub acuzaţia că ar fi mercenari.

Guvernul Marii Britanii susţine că bărbaţii au dreptul la imunitate de combatanţi în calitate de prizonieri de război, iar ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a catalogat verdictul drept o ”sentinţă falsă” şi ”o încălcare flagrantă a Convenţiei de la Geneva”.

UPDATE 16.40 Reacţia Kievului la declaraţiile lui Biden potrivit cărora Zelenski „nu a vrut să audă“ avertismentele SUA: Partenerii Ucrainei „nu au vrut să audă“

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns la afirmaţiile preşedintelui american Joe Biden potrivit cărora liderul ucrainean ”nu a vrut să audă” avertismentele SUA înainte de invazia Rusiei.

Oficialul ucrainean a declarat că Zelenski a cerut sancţiuni preventive împotriva Rusiei înainte de invazia pe scară largă, dar partenerii Ucrainei ”nu au vrut să audă”, relatează BBC.

Purtătorul de cuvânt Serghei Nikiforov a spus că la acea vreme, Zelenski a avut trei sau patru conversaţii telefonice cu Joe Biden, iar liderii au făcut schimb de opinii şi evaluări asupra situaţiei în detaliu.

”Prin urmare, expresia «nu a vrut să audă» probabil necesită o clarificare”, a declarat el pentru publicaţia de ştiri ucraineană LIGA.net.

Un alt consilier prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak, a afirmat că Ucraina a înţeles că Rusia plănuia o invazie şi se pregătea pentru aceasta - întrebarea era care este amploarea atacului.

”Este absurd să acuzi o ţară că rezistă agresorului mai mult de 100 de zile, ceea ce prevalează dacă ţările-cheie nu au reuşit să oprească Rusia ca măsură de precauţie”, a subliniat Podoliak.

El a adăugat că Zelenski a fost atent la avertismente, dar amploarea invaziei Rusiei ”a şocat multe ţări, inclusiv partenerii” Ucrainei.

UPDATE 16.08 Autorităţile ruse din regiunile ocupate Melitopol şi Herson au început să elibereze paşapoarte ruseşti, a relatat agenţia de presă rusă TASS, sâmbătă, pe contul de Telegram, potrivit The Guardian.

Numărul de paşapoarte solicitate sau eliberate în Melitopol nu a fost menţionat în postarea de pe Telegram.

De asemenea, agenţia de presă rusă TASS a publicat imagini cu paşapoartele ruseşti ”prezentate” celor 23 de locuitori din oraşul ocupat Herson, din sudul Ucrainei.

În luna mai, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin a simplificat procedura de obţinere a unui paşaport rusesc pentru locuitorii regiunilor din sudul Ucrainei Zaporijjea şi Herson.

”Eliberarea ilegală de paşapoarte... este o încălcare flagrantă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, precum şi a normelor şi principiilor dreptului internaţional umanitar”, a precizat Ministerul ucrainean de Externe, drept răspuns la acţiunea Rusiei.

UPDATE 14.40 Ucraina controlează uzina chimică Azot din Severodoneţk, care adăposteşte sute de civili, declară guvernatorul regiunii Lugansk

Ucraina păstrează controlul asupra uzinei chimice Azot din Severodoneţk, unde se adăpostesc sute de civili, a declarat, sâmbătă, guvernatorul regiunii Lugansk, Serghii Gaidai, după ce un separatist pro-rus a susţinut că 300-400 de combatanţi ucraineni au rămas, de asemenea, blocaţi în interiorul uzinei, relatează Reuters.

”Informaţia despre blocada uzinei Azot este o minciună”, a declarat Serghii Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk controlată parţial de separatiştii pro-ruşi, pe contul său de Telegram.

”Forţele noastre deţin o zonă industrială din Severodoneţk şi distrug armata rusă din oraş”, a mai spus el.

Severodoneţk, un mic oraş din regiune, a devenit punctul central al ofensivei ruse în estul Ucrainei şi unul dintre cele mai sângeroase puncte de conflict din războiul care durează deja de 4 luni în Ucraina.

UPDATE 13.28 Douăzeci şi patru de copii morţi au fost identificaţi în Mariupol, oraşul portuar din sud-estul Ucrainei cucerit de forţele ruse în luna mai, a anunţat, sâmbătă, Procuratura Generală ucraineană, relatează The Guardian, potrivit News.ro.

”În timpul procesului de identificare a infracţiunilor, s-a aflat că încă 24 de copii au murit în Mariupol, regiunea Doneţk, ca urmare a bombardamentelor nediscriminate ale armatei ruse”, se arată în comunicatul Procuraturii Generale ucrainene.

În total, peste 287 de copii au murit de la invazia Rusiei în Ucraina pe 24 februarie, iar peste 492 au fost răniţi, potrivit comunicatului.

Procuratura Generală ucraineană a adăugat că cifrele nu sunt ”definitive”, deoarece în locurile unde au loc ”ostilităţi active”, precum şi în teritoriile ocupate temporar şi în cele eliberate încă se desfăşoară o campanie de documentare. 

UPDATE 12.56  Ursula von der Leyen este din nou la Kiev pentru a discuta cu Zelenski despre aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este din nou, în Ucraina. Şefa executivului de la Bruxelles a ajuns sâmbătă la Kiev, pentru discuţii privind aspiraţiile Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană.

„Mă voi întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski şi premierul ucrainean. Vom discuta despre eforturile comune necesare pentru reconstrucţia ţării şi progresele privind calea europeană a Ucrainei”, a declarat ea.

UPDATE 12.00 Forţele ruse de ocupaţie din Melitopol nu mai unde să depoziteze trupurile soldaţilor ucişi în lupte

Divizia de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării a transmis joi într-un comunicat de presă că armata rusă nu mai are unde să-şi depoziteze soldaţii ucişi, după ce a epuizat spaţiul dintr-o morgă improvizată din Melitopol, relatează Insider.

„Administraţia de ocupaţie din Melitopol caută urgent congelatoare şi frigidere industriale suplimentare. Se ştie că o fabrică de ambalare a cărnii, transformată într-o morgă, este deja plină cu cadavrele ocupanţilor ucişi şi nu mai are loc pentru şi mai multe trupuri”, se arată în declaraţia ministerului ucrainean al apărării.

UPDATE 11.19 Încă doi generali ruşi au fost ucişi în Ucraina

Încă doi generali ruşi au fost ucişi în Ucraina, a anunţat consilierul prezidenţial Aleksei Arestovici, potrivit Nexta.

Cei doi ar fi fost ucişi în regiunea Herson, iar unul dintre ei era general al Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) şi primise sarcina să organizeze aşa-zisul referendum pentru anexarea Hersonului la Federaţia Rusă. Aleksei Arestovici nu a oferit alte detalii despre ei.

Cel puţin 10 generali ruşi au fost ucişi în luptele din Ucraina, între care Andrei Simonov, 55 de ani, expert în război cibernetic.

UPDATE 11.03 Joe Biden: Zelenski „nu a vrut să audă” avertismentele cu privire la invazia Rusiei în Ucraina

Joe Biden a declarat, vineri, că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ”nu a vrut să audă” avertismentele Statelor Unite înainte de invazia lansată de Rusia în Ucraina, relatează Le Figaro.

”Mulţi oameni au crezut că exagerez” când am menţionat un atac rusesc asupra Ucrainei înainte de a începe, a declarat preşedintele american Joe Biden la o recepţie la Los Angeles, menită strângerii de fonduri pentru Partidul Democrat.

”Însă ştiam că avem informaţii în această direcţie. (Preşedintele rus Vladimir Putin) urma să treacă graniţa. Nu era nicio îndoială şi Zelenski nu a vrut să audă”, a adăugat el.

UPDATE 08.43 Zelenski: Acum e timpul ca toţi ucrainenii să fie unul - o naţiune care luptă şi nu permite lumii să îşi îndepărteze atenţia de ceea ce se întâmplă în ţară

Preşedintele Ucrainei a afirmat că se pregăteşte o restaurare pe scară largă a ţării, după război, dar luptele grele care se duc în Donbas vor decide „când va veni acest «după»” şi care vor fi graniţele unde vor fi „stricate” planurile ocupanţilor. „Acum e timpul ca toţi ucrainenii să fie unul - o naţiune care luptă şi nu permite lumii să îşi îndepărteze atenţia de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă în Ucraina”, a subliniat el.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis în noaptea de vineri spre sâmbătă, că în Donbas continuă luptele „foarte grele”.

„Rusia vrea să distrugă fiecare oraş din Donbas, «fiecare» nu este o exagerare. Ca Volnovakha, ca Mariupol. Toate aceste ruine, odată oraşe fericite, urme negre de foc, cratere de la explozii - asta e tot ce poate da Rusia vecinilor săi, Europei şi lumii. Acesta este probabil cel mai rapid exemplu de degradare completă a unui stat - calea pe care statul rus a urmat-o timp de 107 zile”, a afirmat Zelenski.

El a spus că trupele ucrainene fac tot ce pot să oprească ofensiva ocupanţilor, cât le permit „armele grele, artileria modernă - tot ce am cerut şi continuăm să le cere partenerilor noştri”.

Preşedintele ucrainean a arătat că s-a întâlnit, la Kiev, cu secretarul de stat pentru Apărare din Regatul Unit, Ben Wallace, şi au discutat despre oprirea agresiunii Rusiei, despre modul în care aceasta poate fi lipsită de potenţialul ofensiv. El a adăugat că s-a adresat şi comunităţii universitare britanice, vorbind cu studenţii şi lucrând ”la toate nivelurile ca lumea să ne poată auzi şi să ştie de ce avem nevoie”.

Zelenski a spus că studenţii au avut multe întrebări despre cum va fi viaţa după acest război, despre reconstrucţie.

„Desigur, ne pregătim pentru o restaurare la scară largă a statului nostru. Desigur, am început deja reconstrucţia în teritoriul eliberat. Desigur, vom schimba multe în vieţile noastre după acest război. Şi e bine că lumea e interesată de detalii, vor să se alăture, se gândesc la moduri în care să lucreze pentru Ucraina după victoria noastră. Dar bătăliile continuă. Şi chiar acum, în aceste bătălii foarte dificile se decide când va veni acest «după». Se decide la care graniţe vom strica în sfârşit planurile ocupanţilor. Şi toată lumea ar trebui să amintească societăţii din alte ţări asta. Bătăliile care se duc acum. Sprijinul de care este nevoie acum. Nu depinde doar de politicieni şi diplomaţi. Ci şi de jurnalişti, activişti, antreprenori, oamnii noştrii strămutaţi care sunt acum în străinătate. Acum e timpul ca toţi ucrainenii să fie unul - o naţiune care luptă şi nu permite lumii să îşi îndepărteze atenţia de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă în Ucraina”, a subliniat Volodimir Zelenski.

UPDATE 05.45 Un expert militar a explicat cum ar trebui lovit corect podul din Crimeea pentru a-l deteriora

Armata ucraineană ar trebui să lovească podul din Crimeea care leagă peninsula ocupată de Teritoriul Krasnodar al Federaţiei Ruse. În prezent, inamicul foloseşte această structură pentru a-şi transfera trupele în Crimeea. Acest lucru a fost declarat de expertul militar Oleg Jdanov într- un interviu cu jurnalistul Dmitri Gordon.

"Cred că trebuie făcut. Înţeleg că vom folosi rachete timp de o lună pentru a-l distruge... Dar principalul lucru este să-l distrugem şi să-i oprim funcţionalitatea sa ca pod", a spus Jdanov.

Potrivit expertului, este important ca armata ucraineană să încerce să distrugă partea de cale ferată a podului şi să facă totul pentru a limita traficul rutier pe acesta.

„Poate să nu fie atins nici podul rutier, ci să lovească nodurile de circulaţie – intrare şi ieşire din pod – şi să le controleze prin foc. Dar linia ferată ar trebui avariată pe pod, pentru că podul va fi greu de reparat. Lucrări de refacere ar fi grele”.

UPDATE 05.16 Potrivit ISW, ocupanţii nu au reuşit să preia controlul total asupra Severodoneţk, dar au continuat ofensiva.

Pe 10 iunie, ocupanţii ruşi şi-au continuat asaltul la sol asupra Severodoneţk , dar până acum nu au reuşit să preia controlul deplin al oraşului. La această concluzie a ajuns Institutul American pentru Studii de Război (ISW).

Analiştii au spus că ruşii au continuat să tragă asupra Lysychansk, Ustynivka, Toshkivka şi Zolota, probabil pentru a-şi sprijini operaţiunile din Severodoneţk şi a împiedica aprovizionarea Forţelor Armate Ucrainiene.

„Ca şi în bătăliile anterioare de la Mariupol, natura precisă a controlului asupra zonelor urbane din Severodoneţk este probabil să rămână confuză, pe măsură ce mediul informaţional din jurul luptei devine din ce în ce mai limitat”, se arată în raport. Ei au mai spus că ocupanţii continuă să se pregătească pentru ofensiva în direcţia Slaviansk. Vineri, agresorul a făcut puţine progrese la nordul oraşului.

Trupele ruse au reuşit să intre în Severodoneţk la sfârşitul lunii mai. De atunci, în oraş au loc lupte aprige de stradă. Începând cu 9 iunie, Forţele Armate ale Ucrainei controlau aproximativ o treime din Severodoneţk.

UPDATE 03.34 Câte femei servesc în armata ucraineană?

Astăzi sunt 37.000 de femei care servesc în armata Ucraineană şi peste o mie dintre ele au devenit comandanţi, arătat într-o postare pe reţelele sociale prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska

În imagine o femeie militar a Forţelor Armate ale Ucrainei cu o puşcă de asalt americană FN SCAR-L.

UPDATE 02.50 Trupele ucrainene din sud au eliminat un grup de paraşutişti ruşi

Comandamentul Operaţional „Sud” a raportat distrugerea a 39 de ocupanţi ruşi. Acest lucru este menţionat într-un mesaj de pe pagina OK „Sud” de pe Facebook.

„Fără succes în înaintarea pe uscat, inamicul testează puterea poziţiei noastre prin lovituri de elicopter din aer. Ca răspuns, un elicopter ucrainean Mi-8 a lovit zone de concentare ale inamicului în regiunea Herson, iar un avion ucrainean Su-27 - a distrus muniţie şi echipamente inamice în regiunea Nikolaev", - se spune în postare.

De asemenea, se raportează că, în timp ce studia traseul de înaintare în regiunea Herson ocupată de ruşi, un grup de recunoaştere ucrainean a distrus un grup de paraşutişti ruşi, confiscându-le armele şi mijloacele de comunicare.

„În total, unităţile noastre inamice, inclusiv unităţile de rachete şi artilerie, au redus numărul inamicilor cu 39 de rasişti şi cu cel puţin 11 unităţi de echipamente: tanc T-62 şi 4 blindate, 3 camioane, complex de război electronic automatizat" Borisoglebsk -2 " şi 2 obuziere „Msta-B”. Depozitul de muniţie de câmp din zona lui Davydov Brod a fost distrus cu precizie”, se arată în comunicat.

În plus, se observă că în zona operaţională a Mării Negre, transportul maritim este blocat, navele inamice menţin aproape întregul teritoriu al Ucrainei sub ameninţarea loviturilor cu rachete.

"Pe patru nave de suprafaţă şi două submarine se află 40 de rachete de croazieră de tip" Kalibr ". Lângă ele se află două nave mari de desant", - a spus în OK "Sud".

UPDATE 01.13 Jurnaliştii francezi au vizitat o groapă comună imensă în Mariupol.

Anterior, aceştia văzuseră doar imagini prin satelit ale gropilor comune mari ale civililor, iar în oraş sunt patru dintre ele. Majoritatea plăcuţelor nu erau semnate, ci pur şi simplu numerotate...

UPDATE 00.25 Partea ucraineană raportează că în zona Herson doi generali ai Federaţiei Ruse au fost omorîţi: unul a fost responsabil pentru organizarea „referendumului”

În regiunea Herson, doi generali ai ocupanţilor au fost ucişi în timpul unei lovituri a forţelor armate ucrainiene. Consilierul preşedintelui OP Alexey Arestovich a raportat despre asta. Potrivit acestuia, unul dintre cei lichidaţi era  generalul FSB care a fost responsabil pentru organizarea unui „referendum” privind apartenenţa regiunii la Rusia.

O aeronava ucraineană din regiunea Herson a lovit  un punct de concentrare a trupelor şi o traversare pe ponton a inamicilor. Ca urmare a loviturilor aeriene şi a rachetelor şi a focului de artilerie, 33 de ocupanţi au fost ucişi.

ŞTIRE INIŢIALĂ Rusia vrea să distrugă fiecare oraş din Donbas - Zelensky

Preşedintele Zelensky a arătat că armata ţării sale poate reţine forţele ruse din regiunea Donbas în funţie de furnizarea de arme occidentale.

„Trupele ucrainene fac totul pentru a opri, pe cât posibil, ofensiva ocupanţilor. Atât cât armele grele, artileria modernă – tot ceea ce am cerut şi continuăm să cerem de la partenerii noştri – le permite”, a spus el în discursul său video de noapte. El a spus că Rusia vrea să distrugă fiecare oraş din regiune.

„Fiecare oraş – asta nu este o exagerare. Ca Volnovakha, ca Mariupol. Toate aceste ruine ale oraşelor odată fericite, urmele negre ale incendiilor, craterele exploziilor – asta este tot ceea ce Rusia poate oferi vecinilor săi, Europei, lumii.”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite