
Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a discutat la telefon, vineri, cu omologul său rus, Serghei Şoigu, şi a cerut un armistiţiu în Ucraina. Pe teren, armata rusă şi-ar fi retras soldaţii de lângă Harkov, un nou eşec usturător, şi îşi concentrează eforturile pe ocuparea Donbasului. Pe de altă parte, Moscova tocmai a anunţat că se opune deschis aderării Ucrainei la Uniunea Europeană.
UPDATE 23.19 Moscova încearcă să negocieze şi să încheie „Minsk-3” a declarat consilierul şefului biroului prezidenţial Alexei Arestovich într-o conversaţie cu activistul rus pentru drepturile omului Mark Feigin.
Kremlinul trimite acum emisari în ţările europene în încercarea de a ajunge la un acord şi de a opri acţiunea actuală, păstrând în acelaşi timp teritoriile ocupate ale Ucrainei. Acest lucru a fost declarat de consilierul şefului biroului prezidenţial Alexei Arestovich într-o conversaţie cu activistul rus pentru drepturile omului Mark Feigin.
Pe ordinea de zi scrie cam aşa: „Suntem cu toţii puţin supăraţi, vă rog să înţelegeţi şi să iertaţi .”
Turcii spun de asemenea că Rusia încearcă să negocieze, pentru a încheia „Minsk-3”.
UPDATE 22.33 Dictatorul Aleksandr Lukaşenko a lăudat Forţele Armate ale Ucrainei şi a cerut militarilor din Belarus „învăţarea unei lecţii”. Autoproclamatul conducător al Belarusului a fost deosebit de impresionat de operaţiunile eficiente ale grupurilor mobile ale Forţelor Armate Ucrainiene. Lukaşenko a făcut o astfel de declaraţie în timpul unei întâlniri privind ordinul de apărare al Belarusului pentru 2022.
„Încă o dată, mă refer la lecţiile şi experienţa conflictului ucrainean. Aş dori să subliniez că, tancurile noastre T-72 modernizate sunt o armă bună. Dar, aş vrea să mă refer la faptul că armata noastră trebuie să fie mobilă,” a spus Lukaşenko.
UPDATE 21.50 Ucraina, aflată sub asaltul trupelor ruse, vrea să înarmeze un milion de persoane în timp ce ţara se pregăteşte pentru „faza unui război de durată”, potrivit anunuţului făcut de ministrul al Apărării, Oleksiy Reznikov, relatează BBC.
UPDATE 21.45 Pe drumul dinspre Kiev spre Bucea, o scurtă bucată de pământ pârjolit, în mijlocul pădurii, a devenit un fel de atracţie în ultimele săptămâni. Locul este cunoscut drept cimitirul tancurilor ruseşti. Oamenii care conduc pe lângă el se opresc adesea pentru a face fotografii.

Foto EPA EFE
UPDATE 19.46 Şeful Pentagonului cere un armistiţiu „imediat” în Ucraina, în prima sa convorbire la telefon cu omologul său rus
UPDATE 19.44 Conducerea de la Moscova se opune de-acum aderării Ucrainei la Uniunea Europeană (UE), a declarat adjunctul şefului misiunii diplomatice a Rusiei pe lângă ONU, Dmitri Polianski.
UPDATE 18.25 Preşedintele ucrainean Volodmir Zelenski îi reproşează omologului său francez Emmanuel Macron că vrea să facă concesii diplomatice şi încearcă să-l salveze pe Vladimir Putin.
UPDATE 18.04 Un fost comandant al separatiştilor proruşi din Doneţk lansează critici dure la adresa ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu.
UPDATE 17.35 Armata rusă a distrus podul care face legătura cu oraşul Severodoneţk pentru a împiedica deplasările trupelor ucrainene.
UPDATE 16.38 Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a anunţat vineri că a cerut statelor membre G7 să confişte active ruseşti şi să le redirecţioneze către reconstrucţia Ucrainei, transmite AFP.
UPDATE 16.14 Cancelarul german Olaf Scholz i-a „amintit” vineri lui Vladimir Putin, într-o convorbire la telefon, „responsabilitatea particulară” a Rusiei în aprovizionarea alimentară mondială, „extrem de tensionată din cauza războiului din Ucraina”, se arată într-un comunicat al Guvernului german, potrivit AFP.
UPDATE 15.12 Aderarea Suediei la NATO ar avea un efect benefic pentru ţările din zona Mării Baltice şi va descuraja apariţia unor conflicte în nordul Europei, se arată într-un document oficial publicat vineri la Stockholm.
UPDATE 15.05 Liderul de la Kremlin se imaginează din nou drept un luptător împotriva nazismului.
UPDATE 14.00 Soldaţii ruşi se retrag din Harkov
UPDATE 13.40 Viktor Orban se opune includerii Patriarhului Kirill pe lista de sancţiuni a UE
UPDATE 13.36 UE furnizează un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro
Miniştrii de Externe G7 şi-au afişat vineri susţinerea faţă de Ucraina „până la victoria” împotriva Rusiei, iar Uniunea Europeană (UE) a anunţat un ajutor militar suplimentar destinat Kievului, în valoare de 500 de milioane de euro.
UPDATE 13.24 Un oficial ONU îl imploră pe Putin să redeschidă porturile ucrainene la Marea Neagră. „Milioane de oameni o să moară”
Şeful Programului Alimentar al ONU a vorbit despre importanţa redeschiderii porturilor ucrainene la Marea Neagră şi despre ceea ce se poate întâmpla dacă acestea vor rămâne închise. El l-a implorat pe Vladimir Putin să evite o calamitate mondială.
Şeful Programului Alimentar Mondial al ONU, David Beasley, a spus joi, în cadrul unei conferinţe, că „milioane de oameni din jurul lumii o să moară din cauză că porturile astea sunt blocate”.
UPDATE 12.37 Londra cere, la o reuniune G7, „şi mai multe arme” şi sancţiuni
Ministrul britanic de Externe Liz Truss pledează vineri ca Ucrainei să-i fie livrate „şi mai multe arme” împotriva Rusiei, căreia cere, de asemenea, să i se impună noi sancţiuni, relatează AFP.
„Este foarte important, în acest moment, să se menţină presunea asupra lui Vladimir Putin prim furnizare a şi mai multe arme Ucrainei şi prin creşterea sancţiunilor” impuse Kremlinului, a subliniat ea la o reuniune G7, la Wangels, în nordul Germaniei.
UPDATE 12.24 În timpul ocupaţiei ruse, Tatiana, o locuitoare a satului Andriivka, din regiunea Kiev, şi-a pierdut soţul şi casa.

Scopul lui a fost să fie omul invizibil. Igor Pedin are 61 de ani. Voia să plutească, aşa ca o fantomă, cu geanta lui mică de provizii şi câinele Zhu-Zhu, un terrier mestier în vârstă de nouă ani, prin iadul din oraşul-port asediat Mariupol, în teritoriile ocupate de ruşi şi la siguranţa relativă a oraşului Zaporojie, aflat sub control ucrainean, la „doar” 225 km de mers pe jos.
UPDATE 11.02 Armata ucraineană anunţă că a lansat peste 100 de atacuri împotriva invadatorilor ruşi
Armata ucraineană a lansat peste 100 de atacuri împotriva unor poziţii ocupate de armata rusă în sudul Ucrainei, a anunţat vineri Comandamentul Operaţional Sud al Ucrainei.
Spitalul de Urgenţă din Liov a publicat, joi, povestea unei minore de 11 ani şi a mamei sale pe pagina de Facebook. Atât minora cât şi mama şi-au pierdut picioarele în urma bombardamentului cu rachetă, care s-a petrecut pe 8 aprilie, la gara Kramatorsk.
Liz Truss, ministrul de Externe al Marii Britanii, a vorbit şi despre posibilitatea ca Rusia să scape de sacncţiunile impuse după declanşarea invaziei din Ucraina.
„Putin se umileşte pe scena mondială. Trebuie să ne asigurăm că va fi învins în Ucraina, că nu avea niciun beneficiu din acest război şi că orice agresiune va fi blocată pe viitor”, a declarat Liz Truss.
Pentru prima dată de la izbucnirea războiului din Ucraina, ministrul Finanţelor de la Kiev vorbeşte despre cheltuielile uriaşe pe care ţara le-a făcut în domeniul apărării.
Ucraina a fost obligată să cheltuiască 245,1 miliarde de grivne (8,3 miliarde de dolari) pentru a-şi apăra ţara în faţa invaziei Rusiei. Război în loc de dezvoltare, a declarat ministrul Finanţelor de la Kiev, citat de Reuters.
Ultimul bastion al Ucrainei în oraşul-port Mariupol, uzina Azovstal, rezistă în continuare în faţa atacurilor concentrate ale ruşilor.
Imaginile au fost filmate chiar de militarii ucraineni care apără oţelăria Azovstal, singurul obiectiv pe care ruşii nu l-au cucerit în Mariupol, oraşul-port al Ucrainei.
💪🏼 🇺🇦 The defenders of #Mariupol continue to attack the enemy from the positions they had previously captured on the territory of the #Azovstal plant.
— NEXTA (@nexta_tv) May 12, 2022
And this is despite the constant use by the enemy of aviation, naval and cannon artillery, tanks and other weapons. pic.twitter.com/VFYWHjx500
Statele Unite au acuzat joi armata rusă că a transferat „cu forţa” în Rusia „mai multe mii” de ucraineni de la debutul războiului la finalul lui februarie prin „lagăre de filtrare” unde au fost supuşi unui tratament „brutal”, scrie AFP.
„Statele Unite estimează că forţele ruse au transferat cel puţin câteva mii de ucraineni prin aceste lagăre de filtrare şi au evacuat cel puţin alte câteva mii în Rusia sau în teritoriile controlate de Rusia, adesea fără a spune evacuaţilor care este destinaţia lor finală”, a declarat joi ambasadorul american la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Michael Carpenter.
UPDATE 06.40 Şase milioane de refugiaţi ucraineni în străinătate
Mai mult de 6 milioane de ucraineni au fugit din ţară de la începutul invaziei de către armata rusă pe 24 februarie, a indicat joi Înaltul comisariat pentru refugiaţi (HCR) la Geneva, scrie AFP.
Începând cu 11 mai, 6.029.705 de ucraineni şi-au căutat refugiu mai întâi în ţările vecine, înainte de a-şi continua drumul, potrivit site-ului dedicat UNHCR. Polonia găzduieşte de departe cel mai mare număr de refugiaţi (3.272.943 la 11 mai). Femeile şi copiii reprezintă 90% dintre aceşti refugiaţi, bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, care pot fi mobilizaţi neavând permisiunea de a pleca. Fluxul zilnic de refugiaţi s-a redus considerabil de la izbucnirea ostilităţilor.
În martie, aproape 3,4 milioane de ucraineni au fugit din ţara lor, adesea în grabă şi cu foarte puţine lucruri personale.
În aprilie, puţin peste 1,5 milioane au ales să fugă de lupte şi violenţe.
De la începutul lunii mai, aproape 493.000 de ucraineni au trecut graniţa pentru a găsi refugiu în altă parte. Potrivit estimărilor ONU publicate la sfârşitul lunii aprilie, aproximativ 8,3 milioane de oameni ar putea fugi în acest an.
UPDATE 05.41 În satul Velika Oleksandrivka, regiunea Herson, Forţele Armate ucrainene au dat o lovitură devastatoare depozitului de muniţii al Federaţiei Ruse. Racheta care a distrus stocul de proiectile ruseşti a fost aruncată dintr-o dronă de luptă. Apărătorii ucraineni au remarcat că, pe lângă echipamentul scump şi un stoc mare de rachete, aproximativ 70 de membri ai armatei ruse au fost ucişi.
⚡️A #Russian ammunition depot has been destroyed in the village of Velyka Oleksandrivka, #Kherson region. pic.twitter.com/W4ynvYSWUa
— NEXTA (@nexta_tv) May 13, 2022
UPDATE 04.53 În regiunea Kiev, un militar rus, care a stat mai mult de o lună ascuns la familia sa, a fost prins. Luptătorii pentru apărarea teritorială i-au transmis acestuia ultimele ştiri de pe front şi anume că soldaţii ucraineni au eliminat deja 26.000 dintre tovarăşii săi. Acum rusul aşteaptă captivitatea şi, eventual, un schimb de prizonieri.
UPDATE 04.20 Rusia încearcă să atace pe direcţia Lyman, dar se confruntă cu pierderi devastatoare. Acest lucru a fost declarat de şeful OVA Doneţk, Pavlo Kirilenko, relatează Ukrinform. Kirilenko a spus că în regiune a apărut o situaţie dificilă, dar controlată.
„Ofensiva inamicului este pe direcţia Lyman, dar toate încercările lui de a traversa râul şi de a avansa încă nu au avut succes, inamicul suferă pierderi devastatoare”, a adăugat Kirilenko.
Totuşi, el a menţionat că aceste încercări nu se opresc şi şi-a exprimat încrederea că nu se vor opri până când apărătorii ucraineni nu vor distruge complet inamicul.
„Nu există nicio aşezare care să nu fi fost bombardată. Cea mai tare lovită este Avdiivka; este bombardată aproape non-stop”, a rezumat Kyrylenko.
UPDATE 03.57 În Polonia, există probleme cu angajarea refugiaţilor ucraineni. Oficialii polonezi, împreună cu reprezentanţii organizaţiilor de afaceri şi ai organizaţiilor neguvernamentale, au elaborat recomandări pentru integrarea şi angajarea refugiaţilor din Ucraina. Acest lucru a fost raportat de Centrul analitic al agenţiei de ocupare a forţei de muncă Gremi Personal.
Printre propunerile de rezolvare a situaţiei se numără un program de sprijin financiar pentru întreprinderi în crearea de noi locuri de muncă, monitorizarea cererii de muncă în diverse industrii, precum şi crearea unei baze naţionale de competenţe a refugiaţilor ucraineni în Polonia.
Oficialii polonezi s-au confruntat cu o serie de probleme în angajarea refugiaţilor ucraineni. Problema locaţiei lor rămâne relevantă: majoritatea refugiaţilor continuă să aleagă oraşe mari în Polonia, unde este mult mai dificil să găseşti un loc de muncă fără cunoştinţe lingvistice şi experienţă decât în oraşele mici, în jurul cărora sunt concentrate întreprinderile de producţie. Cea mai mare cerere de muncitori vine din industria alimentară, logistică şi HoReCa şi este în afara marilor oraşe. Una dintre propunerile autorităţilor locale din Polonia este dezvoltarea unui program de sprijin financiar pentru întreprinderi în crearea de noi locuri de muncă, precum şi monitorizarea constantă a cererii de muncă în diferite domenii.
UPDATE 02.45 Nava rusă „Vsevolod Bobrov” a fost doborâtă în timp ce încerca să livreze pe insula Snake un sistem de apărare aeriană. Acest lucru a fost declarat de consilierul preşedintelui Ucrainei, Oleksiy Arestovich. Potrivit acestuia, datele preliminare, care trebuie clarificate, indică faptul că nava nu s-a scufundat, dar are avarii grave.
„O altă Ciornobaivka este Zmiebaivka. Ei încearcă şi iar încearcă. Ei bine, luaţi această nefericită insulă de dimensiunea a patru terenuri de fotbal, unde nu există nimic unde să vă ascundeţi”, a conchis Arestovich.
UPDATE 01.36 De la începutul războiului, Ucraina a cheltuit 8,3 miliarde de dolari (245,1 miliarde UAH) pentru nevoi militare. Acest lucru a fost raportat de Reuters, citându-l pe şeful Ministerului de Finanţe ucrainean Serhiy Marchenko. Potrivit ministrului, aceste fonduri au fost luate parţial de Ministerul Finanţelor din ceea ce era inclus iniţial în bugetul de dezvoltare. Banii au mers pentru orice, de la cumpărarea şi repararea armelor până la sprijinul de urgenţă pentru persoanele strămutate în interior.
Potrivit lui Marchenko, în aprilie Ucraina a obţinut 60% din veniturile fiscale planificate, iar în mai şi iunie aceste venituri sunt estimate la un nivel şi mai mic - 45-50% din veniturile planificate anterior. Marchenko a spus că Kievul are nevoie urgentă de sprijin extern, deoarece trebuie să cheltuiască miliarde de dolari pentru cheltuieli de urgenţă.
În aprilie, Ucraina a primit ajutor extern în valoare de aproape 2 miliarde de dolari, din care peste 700 de milioane de dolari au fost sub formă de granturi.
UPDATE 00.52 Kirilo Budanov, şeful Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării al Ucrainei, a declarat că în Rusia sunt luate în considerare modificări ale legii privind recrutarea.
„În prezent, luăm în considerare faptul că vor avea loc modificări ale legii cu privire la recrutare în Federaţia Rusă. În primul rând, luăm în considerare modificări legate de posibilitatea recrutării nu numai de două ori pe an, ci în orice moment când este necesar şi, în al doilea rând, vor creşte sancţiunile pentru sustragerea de la serviciul militar... Oamenii încearcă în masă să nu fie înrolaţi în războiul din Ucraina”, a spus Budanov. El a remarcat, de asemenea, că Rusia desfăşoară în prezent mobilizări ascunse şi merge în două direcţii.
„Prima este mobilizarea propriu-zisă, iar a doua este folosirea rezerviştilor. Avem prizonieri care au fost implicaţi în acest sistem”, a spus Budanov. De asemenea, şeful GUR al Ministerului Apărării a remarcat că Rusia are în prezent un deficit semnificativ de echipamente militare şi „deconservează” echipamente din bazele de rezervă.
„Acest echipament există din anii 60, 70, 80... şi poate fi doar numit echipament militar”, a spus Budanov.
UPDATE 00.10 Apărătorii Mariupolului continuă să atace inamicul din poziţiile pe care le capturaseră anterior pe teritoriul uzinei Azovstal. Şi asta în ciuda utilizării constante de către inamic a aviaţiei, artileriei navale şi de tun, a tancurilor şi a altor arme.
💪🏼 🇺🇦 The defenders of #Mariupol continue to attack the enemy from the positions they had previously captured on the territory of the #Azovstal plant.
— NEXTA (@nexta_tv) May 12, 2022
And this is despite the constant use by the enemy of aviation, naval and cannon artillery, tanks and other weapons. pic.twitter.com/VFYWHjx500
UPDATE 00.03 În centrul Odesei, Palatul Voronţov, un monument arhitectural de importanţă naţională, a fost avariat de un tir de rachete, a relatat primarul Ghenadi Truhanov. Ferestrele şi elementele de stuc au fost deteriorate de explozia din monumentul de arhitectură. Truhanov cere UNESCO să includă oraşul pe Lista Patrimoniului Mondial pentru a salva capodoperele arhitecturale.
„Vreau să fac apel încă o dată la Organizaţia Internaţională UNESCO să includă Odesa pe Lista Patrimoniului Mondial. Trebuie să ne păstrăm arhitectura pentru generaţiile viitoare - nu numai Odesa, ci întreaga lume", a spus Truhanov.

Imagine din Harkov cu distrugerile produse de atacurile rusești. FOTO EPA-EFE
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: