Legăturile bulgarului Emilian Gebrev, otrăvit de ruşi, cu depozitul aruncat în aer în Cehia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Controversatul om de afacri bulgar Emilian Gerbrev ar fi fost otrăvir de serviciile ruse de spionaj cu noviciok
Controversatul om de afacri bulgar Emilian Gerbrev ar fi fost otrăvir de serviciile ruse de spionaj cu noviciok

Una dintre persoanele care a depozitat arme în satul ceh Vrbetice, care trebuiau să ajungă în Ucraina, a fost traficantul bulgar de arme Emilian Gebrev, care la 6 luni după explozie a fost asasinat cu o substanţă necunoscută la Sofia, informează BBC.

 Presa britanică confirmă apariţia conexiunii bulgare în explozia depozitelor de muniţie din Cehia în 2014, despre care ziarul „Sega” a mai scris. BBC noteaxă că surse de încredere au informat postul că Emilian Gebrev a depozitat acolo arme destinate Ucrainei. Cu toate acestea, cazul tentativei de otrăvire a lui Gebrev s-a bucurat de o atenţie serioasă abia în 2018, după evenimentele de la Salisbury şi utilizarea Novichok, adaugă postul de radio britanic. Se amintesc dezvăluirile de pe site-ul Bellingcat despre o a treia persoană, în afară de cei acuzaţi în Salisbury - Aleksander Petrov şi Ruslan Boshirov (sau Aleksander Mişkin şi Anatoli Cepiga, care se presupune că ar fi numele lor reale). 

Răzbunarea Moscovei

Această a treia persoană a fost identificată ca Serghei Fedotov, care, pe lângă faptul că se afla în Marea Britanie în preajma incidentului cu Serghei şi Iulia Skripal, se afla şi în Bulgaria în timpul cazului Gebrev. Petrov şi Boşirov, folosind aceleaşi paşapoarte ca în Marea Britanie, au aterizat pe aeroportul din Praga la data de 11 octombrie 2014 înainte de explozie. De ce a fost Gebrev o ţintă ? Pentru că a furnizat arme multor state, împotriva dorinţei Moscovei. Probabil este vorba despre Ucraina, dar şi despre alte ţări, în special din Asia, întrucât a concurat cu furnizorii ruşi. Explozia de la Vrbetice din octombrie 2014 pare a fi o încercare de a dăuna afacerii lui Gebrev şi un avertisment înainte de ultima tentativă de otrăvire, crede BBC.

 În explozia de la depozite au murit doi muncitori cehi nevinovaţi. BBC aminteşte că în 2015 au avut loc explozii şi în fabricile de arme din Bulgaria, dar public nu a fost stabilită o legătură cu Gebrev. Autorităţile cehe nu au anunţat public o legătură între explozii şi Gebrev, dar televiziunea publică, radioul ceh şi site-ul de ştiri „Respect” au citat surse anonime de informaţii care au spus că au o legătură cu Gebrev. Jan Hamacek, ministrul ceh de interne şi actual ministru de externe, semnalează că are legături cu Bulgaria.

Rolul lui Gebrev în încercările de intermediere a vânzărilor de arme în Ucraina nu este pe deplin elucidat, notează Secţia cehă a postului Europa Liberă. Firma lui Gebrev, EMCO, a semnat într-adevăr un contract cu guvernul ucrainean în 2014 pentru furnizarea de muniţie pentru artilerie. Este citat Viktor Iahun, care a fost adjunctul şefului Serviciului Secret al Ucrainei, principala unitate de informaţii din ţară, care declară că Kievul, în octombrie 2014, a încercat să achiziţioneze muniţie din Bulgaria în timpul exploziilor de la depozitul ceh.

"Acest om de afaceri, care a fost otrăvit şi despre care se presupune că a fost ucis de serviciile de informaţii ruseşti, căuta astfel de muniţie în ţările fostului Pact de la Varşovia şi cel mai bun loc pentru depozitarea lor pentru o scurtă perioadă, înainte de a fi trimise în Ucraina, a fost de fapt Republica Cehă", a spus Iahun într-un interviu pentru RFE / RL. „În urma exploziilor, atât agenţiile cehe de aplicare a legii, cât şi noi înşine, am suspectat că acest lucru nu a fost un accident”, a spus el.

Deşi a anunţat acuzaţiile împotriva celor trei ruşi în ianuarie 2020, procurorul general bulgar a anunţat nouă luni mai târziu că ancheta a fost oprită, o mişcare care este surprinzătoare şi în afara Bulgariei, a comentat postul. Boiko Noev, fost ministru bulgar al apărării, despre care se ştie că a fost apropiat de Gebrev, a declarat că dezvăluirea a evidenţiat probleme majore în ancheta bulgară. „Descoperirile recente din Republica Cehă ridică din nou întrebarea: De ce ancheta privind otrăvirea lui Gebrev a fost în mod sistematic împiedicată şi în cele din urmă oprită?”, a spus Noev .

 Preşedintele ceh, stigmatizat pentru tăcerea sa în conflictul diplomatic cu Moscova

Preşedintele ceh, Milos Zeman, considerat a fi un politician prorus, şi-a atras glume şi critici marţi în ţara sa pentru lipsa de atitudine faţă de conflictul diplomatic în curs de desfăşurare între Republica Cehă şi Rusia, potrivit AFP şi AroundPrague.cz.

Cele două ţări şi-au expulzat reciproc zeci de diplomaţi după ce Praga a acuzat serviciile secrete ruse că ar fi orchestrat o explozie ucigătoare într-un depozit de armament de pe teritoriul Cehiei în 2014, în urma căreia au fost distruse circa 50 de tone de muniţii, iar doi cetăţeni cehi au decedat, conform presei cehe.

Responsabilii cehi, care au anunţat expulzarea a 18 diplomaţi ruşi sâmbătă, au indicat că preşedintele Milos Zeman este la curent cu acest dosar şi a aprobat decizia.

Zeman, care întreţine legături strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin, a declarat totuşi că va reacţiona mai târziu la aceste evenimente, într-un interviu televizat preconizat pentru duminică.

În noaptea de luni spre marţi, activişti au proiectat asupra castelului din Praga, sediul preşedinţiei, un mare panou cu inscripţia luminoasă în culoare albastră "Velezrada" ("Înaltă trădare").

"În calitate de preşedinte ceh, Milos Zeman a utilizat două tipuri de comportament alternativ - inactivitatea şi înalta trădare. În ultimele ore, el le-a combinat cu abilitate", a insistat grupul autointitulat "Să oprim înalta trădare", într-un comunicat difuzat pe reţelele de socializare.

În virtutea Constituţiei cehe, înalta trădare poate duce la destituirea preşedintelui.

Milos Zeman, 76 de ani, veteran al stângii şi fost comunist, a exercitat presiuni recent în favoarea agenţiei ruse Rosatom în cadrul unei licitaţii pentru construirea unei noi unităţi într-o centrală nucleară cehă.

El a promovat de asemenea cumpărarea vaccinului rusesc Sputnik V pentru combaterea COVID-19 şi i-a cerut personal lui Vladimir Putin să asigure livrarea acestuia.

Dar în urma conflictului diplomatic, guvernul ceh a decis luni să excludă Rosatom de la licitaţie şi să înceteze să aibă în vedere achiziţionarea de Sputnik V.

Glumele care îl vizează pe preşedinte au invadat între timp internetul, una dintre ele sugerând că Zeman aşteaptă ca opinia sa cu privire la aceste probleme să fie mai întâi tradusă din limba rusă.

"Zeman şi-a cerut scuze că a distrus explozibile ruseşti", se poate citi pe o imagine care îi reprezintă pe Zeman şi Putin strângându-şi mâinile.

Milos Zeman a fost de asemenea criticat pentru tăcerea sa, în timp ce mesaje de solidaritate cu Praga sosesc din partea a numeroşi lideri străini.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Jiri Ovcacek, a declarat că panoul proiectat asupra castelului din Praga este "ruşinos" şi a apreciat că opoziţia cehă "răspândeşte ura".

Potrivit presei ruse, armamentul din depozitul ceh urma să fie achiziţionat de firma Emco, al omului de afaceri bulgar Emilian Gebrev, şi el victima unei presupuse otrăviri cu o substanţă necunoscută de către agenţi ai serviciilor secrete ruse în 2015. Armele urmau să ajungă fie în Ucraina, fie în Siria, conform filialei ruse a Deutsche Welle.

Miniştrii de externe ai Grupului de la Visegrad îşi exprimă solidaritatea cu Republica Cehă

Miniştrii de externe ai Grupului de la Visegrad (V4) şi-au exprimat solidaritatea cu Republica Cehă, care a expulzat recent 18 diplomaţi ruşi suspectaţi de spionaj, într-un comunicat publicat luni noapte şi citat marţi de agenţia MTI.

Prim-ministrul ceh Andrej Babis a declarat mai devreme că diplomaţii ruşi sunt suspectaţi de implicare în exploziile dintr-un depozit de muniţii la Vrbetice, în sud-estul Cehiei, în 2014.

Ca represalii, Rusia a expulzat 20 de diplomaţi cehi.

Miniştrii de externe ai Ungariei, Poloniei şi Slovaciei au declarat într-un comunicat publicat pe website-ul Ministerului de Externe polonez că ei "condamnă toate activităţile menite să ameninţe securitatea statelor suverane şi a cetăţenilor săi".

"Suntem gata să ne consolidăm rezistenţa împotriva acţiunilor subversive la nivel naţional şi împreună cu aliaţii noştri din NATO şi în cadrul UE. Miniştrii de externe ai Poloniei, Slovaciei şi Ungariei îşi exprimă solidaritatea cu măsurile recente luate de partenerul nostru apropiat, aliat şi vecin, Cehia", se adaugă în comunicat. 

 
Cehia le cere aliaţilor săi din UE şi NATO să expulzeze diplomaţi ruşi

Republica Cehă le cere partenerilor săi din Uniunea Europeană şi din NATO să expulzeze diplomaţi ruşi, pentru a susţine astfel Praga în confruntarea sa cu Moscova, a declarat marţi ministrul ceh de externe Jan Hamacek.

Hamacek a anunţat că îl va convoca miercuri pe ambasadorul Rusiei la Praga pentru a-l informa despre o reacţie suplimentară a Cehiei după expulzarea a 18 diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj, decizie luată sâmbătă şi la care Moscova a răspuns cu expulzarea a 20 de diplomaţi cehi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite