Guvernul Navarra, campanie publicitară în limba română cu Google Translate?

Guvernul Navarra, campanie publicitară în limba română cu Google Translate?

Aşa arăta ieri seară prima pagină a site-ului Diario de Navarra

O campanie de publicitate pentru Guvernul Navarrei, care mizează pe "convieţuirea între imigranţii din regiune", desfăşurată în principalul cotidian din Pamplona, Diario de Navarra, a "tradus" ştirile ziarului în limbile arabă, română şi bulgară. Însă, cel puţin traducerea în română pare făcută cu Google Translate, şi nu de către un translator autorizat, cum susţin reprezentanţii autorităţilor din Pamplona.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ieri, ziarul Diario de Navarra avea afişat pe site-ul web conţinutul în limbile arabă, română, bulgară şi spaniolă, derutându-şi cititorii, care iniţial au crezut că site-ul căzuse victimă unor hackeri. De fapt, cotidianul desfăşura o campanie de publicitate inedită, creată pentru Guvernul Navarrei, a cărei temă era "convieţuirea între imigranţii din comunitatea Navarra".

La fel, în ediţia scrisă, două pagini au fost traduse în limbile celor mai mari trei comunităţi non-hispanice din regiune: arabă, română şi bulgară. Astfel, titlul unuia dintre materialele de la interior, a fost tradus în limba arabă, textul în limba română şi ştirile pe scurt în bulgară.

Concret, Guvernul Navarrei a lansat o campanie cu motto-ul "Multe limbi, o singură voce. Multe culturi, o singură societate", mizând pe faptul că în Comunitatea Navarra trăiesc 8.799 de rezidenţi marocani, plus alţi 2.788 algerieni, toţi vorbitori de arabă. Pe locul doi între cele mai vorbite limbi străine din regiune este româna, 6.769 de locuitori ai comunităţii fiind de naţionalitate română, iar a treia populaţie imigrantă, ca număr, este constituită de bulgari, cu 6.215 persoane.

Punerea în mişcare a campaniei Guvernului Navarrei coincide cu lansarea, astăzi, la Planetariul din Pamplona, capitala Navarrei, a unei zile dedicate medierii lingvistice şi interculturale, în care vor lua cuvântul mai mulţi experţi din domeniu, din întreaga ţară.

Traducerea în română, cu "Google Translate"?

"Cu această campanie, am dorit să arătăm spaniolilor ce simt zilnic mulţi imigranţi din Navarra, care nu înţeleg limba", au declarat reprezentanţii Guvernului Navarra. Pentru traduceri au fost folosiţi, spun aceştia, câţiva traducători autorizaţi ai Guvernului din Navarra. Cu toate acestea, cel puţin traducerea în limba română a lăsat mult de dorit, părând mai degrabă o traducere cu programul automat al Google Translate.

Vezi pe adevarul.es unul din textele de ziar "traduse" în limba română de un "traducător autorizat".


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările