Femeile, la putere în UE: germanca Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene şi franţuzoaica Christine Lagarde, în fruntea BCE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două femei, ministrul german al Apărării Ursula von der Leyen şi directoarea generală a FMI Christine Lagarde au fost nominalizate de liderii europeni, după trei zile de negocieri dramatice, la preşedinţia Comisiei Europene (CE) şi, respectiv, la conducerea Băncii Centrale Europene (BCE).

Liderii UE au ajuns la un acord, marţi seară, în ceea ce priveşte funcţiile-cheie ale Uniunii Europene, a anunţat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării, este nominalizată pentru preşedinţia Comisiei Europene (în locul lui Jean-Claude Juncker), actualul premier belgian Charles Michel pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European, ministrul spaniol de Externe Josep Borrell ca Înalt Reprezentant pentru Politică Externă şi franţuzoaica Christine Lagarde pentru şefia Băncii Centrale Europene.

Ursula von der Leyen, în vârstă de 60 de ani, este membră a Uniunii Creştin-Democrate (CDU), şi conduce Ministerul german al Apărării din 2013, iar anterior a ocupat funcţia de ministru al Muncii. Este o apropiată a cancelarului Angela Merkel, fiind singurul ministru care a făcut parte din toate guvernele conduse de aceasta din 2005 şi până acum.

Ursula Von der Leyen s-a născut şi a crescut la Ixelles, Bruxelles, a studiat la Londra şi vorbeşte fluent limbile germană, engleză şi franceză. Este medic de formaţie şi are 7 copii.

Ursula von der Leyen FOTO AFP

Ursula von der Leyen FOTO AFP

Potrivit Politico, propunerea numirii ei a venit din partea preşedintelui francez Emmanuel Macron şi ar fi fost îmbrăţişată de Merkel. Tot Macron a propus-o şi pe Christine Lagarde pentru Banca Centrală Europeană.  În trecut, Ursula von der Leyen a vorbit în mod deschis despre visul său privind o Uniune Europeană federalistă. „Obiectivul meu este Statele Unite ale Europei - pe modelul unor state federale precum Elveţia, Germania sau S.U.A.",  declara ea pentru Der Spiegel în 2011.

Aceeaşi idee a reiterat-o într-un interviu acordat Die Zeit în 2015, adăugând: "Îmi imaginez Europa copiilor sau nepoţilor mei, nu ca o uniune de state capturate de interesele naţionale". În calitate de ministru al Apărării, ea a vorbit şi în favoarea unei cooperări sporite în domeniul securităţii în UE.

Criticată de politicienii germani

Această variantă de compromis propusă la Bruxelles pentru şefia Comisiei Europene, ministrul german al apărării Ursula von der Leyen, a fost criticată de eurodeputaţii social-democraţi şi din grupul Verzilor, relatează dpa. Eurodeputatul german Udo Bullman, fostul lider al grupului S&D din Parlamentul European (PE), a declarat pentru dpa că acest compromis - propus de preşedintele Consiliului European Donald Tusk, "este inacceptabil". Un alt eurodeputat german, Sven Giegold din grupul Verzilor, a postat pe Twitter că "Europa merită mai mult!" El a observat că Ursula von der Leyen nu a fost un politician care a candidat în alegerile europene din mai, ceea ce grupurile din PE consideră o precondiţie pentru obţinerea preşedinţiei Comisiei Europene.

Weber şi Timmermans au plătit pentru războiul cu Estul

Grupul de la Vişegrad le-a plătit poliţele popularului Manfred Weber şi socialistului Frans Timmermans, pentru criticile lor la adresa guvernanţilor din ţările din Est, anunţând că se opune total nominalizării lor pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene.

Opoziţia statelor din Grupul de la Vişegrad, adică Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria, faţă de Weber şi Timmermans este mai veche, dar ea a fost reafirmată, ieri, de premierul ceh Andrej Babis în cea de-a treia zi a summitului UE de la Bruxelles. „Timmermans este inacceptabil. Germania ar trebui să ia notă, la rândul ei, de acest lucru”, a subliniat Babis. „Nu înţeleg de ce liderii Franţei, Spaniei, Olandei şi Germaniei nu au înţeles vreme de 21 de ore că Grupul de la Vişegrad vrea doar să obţină ca acest om să nu devină şeful Comisiei Europene”, a precizat premierul ceh poziţia celor patru state.  

La rândul său, purtătorul de cuvânt al lui Viktor Orban a lăudat Grupul Vişegrad pentru că i-a blocat, pe rând, şi pe Manfred Weber, şi pe Frans Timmermans, în aspiraţia lor de a ocupa şefia Comisiei Europene. Purtătorul de cuvânt al lui Viktor Orban, Zoltan Kovacs, a postat pe Twitter o declaraţie caustică la adresa celor doi candidaţi propuşi de populari şi de socialişti. „În unitatea noastră, cei patru din Vişegrad şi-au demonstrat încă o dată puterea şi influenţa în creştere asupra direcţiei Uniunii Europene. După ce l-au învins pe Weber, premierii V4 l-au răsturnat şi pe Timmermans”, a scris purtătorul de cuvânt al premierului ungar.

În partea a doua a mesajului,  Zoltan Kovacs subliniază rolul Grupului Visegrad în sprijinirea ministrului german Ursula von der Leyen ca viitor preşedinte al Comisiei. 

   

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite