Explozia soldată cu un mort şi un rănit la Liverpool, declarată drept un incident terorist

Explozia soldată cu un mort şi un rănit la
Liverpool, declarată drept un incident terorist

Explozie la Liverpool FOTO The Independent

Şoferul unui taxi care a explodat în faţa unui spital din Liverpool, în nordul Angliei, este salutat drept un „erou” care a evitat o catastrofă în acest incident, duminică, anchetat de către poliţia antiteroristă, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cadrul anchetei, trei bărbaţi - în vârstă de 29, 26 şi 21 de ani - au fost arestaţi în cartierul Kensington din Liverpool, în virtutea legii privind terorismul, a anunţat duminică seara poliţia.

Explozia - care s-a soldat cu un mort şi un rănit - a avut loc duminică dimineaţa, în timp ce Regatul Unit comemora victimele războaielor, în „Duminica Amintirii”.

Ea a avut loc înainte de ora locală şi GMT 11.00 (13.00, ora României), în timp ce naţiunea se reculegea în tăcere, la câteva sute de metri de Catedrala din Liverpool, unde sute de militari, veterani şi un public numeros erau adunaţi în semn de omagiu.

Şoferul taxiului, rănit în explozie, a fost catalogat drept un „erou” de către lideri politici şi tabloide, care apreciază că el a evitat alte morţi.

„Este o anchetă în curs, deci nu pot comenta detalii sau spune exact despre ce tip de incident este vorba (...), însă se pare că şoferul taxiului respectiv s-a comportat cu o prezenţă de spirit şi un curaj incredibile”, a declarat luni premierul Boris Johnson, în cursul unei vizite la un centru medical din Londra.

Tabloidul The Daily Mail dezvăluie că şoferul a descoperit că pasagerul său avea un aer „suspect” şi l-a închis în taxi.

El a fost rănit în explozie, iar pasagerul - care nu a fost identificat în mod oficial - a murit, a anunţat poliţia.

„Incident teribil”

„Şoferul de taxi, în eforturle sale eroice, a reuşit să evite ceea ce ar fi putut să fie o catastrofă absolut oribilă la spital”, a decarat luni, la BBC, primarul Liverpoolului Joanne Anderson.

Ea a confirmat că şoferul „a închis portierele” vehiculului.

„Asta ne aminteşte că ameninţarea terorismului nu a dispărut”, a apreciat luni la Sky News preşedintele Partidului Conservator Oliver Dowden.

El a subliniat, evocând fapta şoferului de taxi relatată de presă, asupra „contrastului între laşitatea atacului terorist şi curajul britanicilor obişnuiţi peste tot în ţară, care pun viaţa celorlalţi înaintea vieţii lor”.

„Este clar că trebuie să vedem exact ce s-a întâmplat, dar dacă aşa este, acesta este un nou exemplu de curaj veritabil”, a adăugat el.

Poliţia antiteroristă este însărcinată cu ancheta, potrivit BBC, şi este susţintă de către serviciul britanic de informaţii interne (MI5).

Poliţia locală a anunţat că a fost alertată la ora locală 11.00 (13.00, ora României) şi că a intervenit imediat.

„Până în prezent, înţelegem că maşina implicată era un taxi care s-a oprit la spital, cu puţin timp înainte de explozie”, anunţa poliţia duminică după-amiaza, adăugând că „se lucrează în vederea stabilirii a ceea ce s-a întâmplat”.

„Un cordon mare” de poliţie exista în continuare, luni, pe Rutland Avenue, la Liverpool, iar „un număr mic de locuinţe au fost evacuate din precauţie”, în cadrul anchetei în curs, a anunţat Poliţia din Greater Manchester.

Boris Johnson a anunţat duminică seara că se gândeşte „la toate persoanele afectate de teribilul incident de la Liverpool”.

Imagini publicate pe site-uri ale presei locale surprind un fum gri care se ridică deasupra locului incidentului şi un vehicul carbonizat.

Poliţia a îndemnat populaţia „să rămână calmă, dar vigilentă”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările