Emmanuel Macron, în vizită la Moscova. Legăturile lui Putin cu alţi trei preşedinţi ai Franţei: Admiraţie faţă de Chirac, desconsiderare pentru Sarkozy

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jacques Chirac (stânga), primit la Kremlin de Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Jacques Chirac (stânga), primit la Kremlin de Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Emmanuel Macron s-a deplasat luni la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin. Este o călătorie oficială care se înscrie în eforturile diplomatice internaţionale duse în prezent pentru evitarea unei invazii a armatei ruse în Ucraina. Cu această ocazie, BFM TV face o retrospectivă a relaţiilor întreţinute de-a lungul timpului de liderul de la Kremlin cu omologii săi de la Palatul Elysee.

Aflat la conducerea Rusiei fără întrerupere din 31 decembrie 1999, Vladimir Putin a avut de-a face de-a lungul timpului cu trei preşedinţi francezi înainte de Emmanuel Macron, instalat la Elysee în 2017. În toată această perioadă, raporturile între Moscova şi Paris au fost fie cordiale pe alocuri, fie tumultuoase în mare parte.

Jacques Chirac, preşedintele admirat de Putin

Vladimir Putin a fost unul dintre puţinii lideri de stat care au asistat la funeraliile lui Jacques Chirac, pe 30 septembrie 2019. Prezenţa sa nu a trecut neobservată, fiind o mărturie a admiraţiei pe care liderul de la Kremlin o avea faţă de primul preşedinte francez cu care a luat contact, notează BFM TV.

Când s-a instalat la Kremlin, pe 30 decembrie 1999, Vladimir Putin a ales să manifeste prudenţă faţă de Franţa şi preşedintele său. Ori Parisul era pe atunci un mare critic al felului în care armata rusă purta războiul din Cecenia. Prima întâlnire oficială dintre Putin şi Chirac, sosit la putere în 1995, a avut loc în septembrie 2000, la Elysee.

Claude Blanchemaison, ambasador al Franţei în Rusia în perioada 2000-2003, a relatat în cotidianul „La Croix” despre această întrevedere. „Vladimir Putin a jucat rolul tânărului politician venit să caute sfaturi, fiind interesat de cum a reuşit (Jacques Chirac, n. red.) să se menţină atât de mult timp la vârful puterii”. „Jacques Chirac a acceptat jocul cu bunăvoinţă. El a legat relaţii de încredere şi de stimă care s-au consolidat cu trecerea timpului”, scrie Blanchemaison.

Ulterior, Putin nu a ezitat în a-l lăuda pe Chirac. În 2015, revenind asupra discuţiilor pe care le-a avut cu Chirac asupra deciziei de a nu susţine Statele Unite în Irak, liderul de la Kremlin l-a descris pe fostul preşedinte francez drept o „personalitate enciclopedică”. În 2019, Putin a declarat pentru publicaţia „Financial Times” că Chirac este liderul occidental pe care l-a admirat cel mai mult, evocând un „adevărat intelectual, un profesor, un om ponderat şi interesant”.

Nicolas Sarkozy, groggy de la prima întâlnire

În 2007, proaspătul ales la Elysee Nicolas Sarkozy s-a deplasat la Moscova pentru summitul G8. La conferinţa de presă, Sarkozy părea dărâmat. Mulţi îl suspectaseră că era în stare de ebrietate. Însă Sarkozy nu consumă alcool. Într-un documentar difuzat în 2016 pe France 2, „Misterul Putin”, jurnalistul Nicolas Hénin susţine că Sarkozy avea această stare din cauza unei întâlniri foarte dificile cu Putin. Dornic să pună în discuţie dosare spinoase pentru Kremlin, precum războiul din Cecenia, asasinarea unui jurnalist şi drepturile homosexualilor, fostul preşedinte al Republicii Franceze s-a arătat foarte sigur pe el înainte de începutul dialogului cu Putin. „Ei bine, acum una din două: continui cu acest ton şi te zdrobesc sau te opreşti din a vorbi aşa şi vei vedea. Tocmai ai devenit preşedintele Franţei, dar te pot face regele Europei”, i-ar fi spus Putin lui Sarkozy, neferindu-se de insulte şi cuvinte umilitoare.

Hollande şi intensa noapte de negocieri la Minsk

În februarie 2015, preşedintele francez François Hollande, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele rus Vladimir Putin s-au întâlnit la Minsk pentru a găsi un acord de încetare a focului în Donbas.

Într-un interviu acordat publicaţiei „Le Point”, François Hollande şi-a adus aminte despre această întâlnire în formatul Normandia. El vorbeşte despre discuţii tensionate, care au durat toată noaptea.

„Noaptea a fost îngreunată de întreruperi de la discuţii şi mai multe atacuri verbale, mereu aceleaşi, din partea lui Putin la adresa lui Poroşenko. El (Putin, n. red.) încerca să câştige timp pentru ca acordul de încetare a focului să fie convenit cât mai târziu posibil şi pentru ca separatiştii (proruşi, n. red.) să-şi consolideze poziţiile” în faţa armatei ucrainene, dezvăluie Hollande.

Vladimir Putin a refuzat iniţial să semneze acordul cadru, dar şi-a schimbat brusc atitudinea după ce a dat un telefon.

Potrivit lui Hollande, Putin era conştient de rolul pe care îl juca, cel al unui personaj care intenţiona să inspire frică. El îl descrie drept un om „rece în intenţii şi cinic în metode”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite