Emmanuel Macron a fost ales preşedintele Franţei. Ce urmează?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emmanuel Macron şi Francois Hollande FOTO Getty Images
Emmanuel Macron şi Francois Hollande FOTO Getty Images

Emmanuel Macron, ales duminică preşedinte al Franţei, ar urma să îşi preia mandatul de la actualul şef al statului, Francois Hollande, cel mai târziu pe 14 mai, dar şi până atunci are o agendă superîncărcată: transferul de putere, numirea unui prim-ministru şi formarea unui nou guvern.

 Luni, Macron şi Hollande au mers împreună la Arcul de Triumf la ceremonia anuală de la mormântul soldatului necunoscut, pentru a aniversa victoria aliaţilor în Europa din 1945, în Al Doilea Război Mondial.

macron hollande

Consiliul Constituţional va anunţa marţi rezultatul oficial al alegerilor prezidenţiale, câştigate de Macron cu peste 66% în faţa candidatei de dreapta Marine Le Pen, potrivit rezultatelor definitive după numărarea buletinelor de vot.

De marţi până cel mai târziu sâmbătă, guvernul socialist condus de premierul Bernard Cazeneuve urmează să demisioneze, iar apoi va gestiona afacerile curente până când noul preşedinte va depune jurământul.

Transferul de putere va avea loc duminică, la Palatul Elysée, a anunţat actualul şef al statului, François Hollande, cu ocazia ceremoniei de marcare a 72 de ani de la capitularea Germaniei naziste.

Noul şef al statului va desemna apoi un nou prim-ministru, iar acesta va trebui să-şi formeze guvernul. În 2012, întregul guvern a fost numit în două zile, scrie Reuters. Richard Ferrand, secretar general al mişcării politice "En Marche!" a lui Emmanuel Macron, a declarat duminică seara că numele viitorului premier nu va fi cunoscut decât peste o săptămână.

Preşedintele ales al Franţei, Emmanuel Macron, a oferit deja indicii despre structura viitorului executiv, afirmând că acesta va fi format din cel mult 16 membri, inclusiv premierul, care ar putea fi o femeie, şi va include un număr egal de bărbaţi şi femei, notează agenţia Belga

Numele evocate cel mai adesea pentru funcţia de premier sunt cel al foarte popularului ministru al apărării, Jean-Yves Le Drian, al directoarei Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, sau al deputatului şi secretarului general al mişcării fondate de Macron, ''En Marche!'', Richard Ferrand.

Conform declaraţiilor prealabile ale preşedintelui ales, guvernul va fi paritar, compus din 15 persoane în plus faţă de prim-ministru şi va include o treime din membri proveniţi din societatea civilă.

''Vreau ca în guvern să fie oameni cu experienţă, dar care vin din societatea civilă, care au legitimitate prin competenţele lor şi prin ceea ce au făcut — şi nu neapărat în politică—, şi să existe personalităţi politice'', a declarat Macron la BFMTV la începutul lunii mai.

Printre aceste personalităţi politice ar fi vorba mai ales de ''primari importanţi şi de preşedinţi de consilii regionale sau generale''.

Emmanuel Macron a mai indicat deja că viitorii secretari de stat nu vor avea puteri ministeriale, ci doar dreptul de a-şi reprezenta ministrul tutelar în Adunarea Naţională şi în Senat la discutarea textelor de lege.

Statut pentru Prima Doamnă

În fine, în luna decembrie el şi-a declarat la TF1 dorinţa de a pune capăt „ipocriziei franceze“ cu privire la „Prima doamnă“, care nu deţine un statut oficial în Franţa. „Trebuie ca persoana care trăieşte cu tine să poată avea un rol, să fie recunoscută în acest rol. Doresc să fie definit un cadru în materie şi voi solicita acest lucru“, a indicat Macron.

Soţia sa, Brigitte Macron, fostă profesoară, şi-a exprimat deja intenţia de a se implica în domenii precum educaţia, cultura, condiţia femeii sau a persoanelor cu dizabilităţi. 

Emmanuel Macron si Brigitte Trogneux FOTO Anadolu Agency/Mediafax

11-18 iunie alegeri legislative

Pe 11 şi 18 iunie, în Franţa urmează alegeri pentru Camera Deputaţilor, în două tururi. Macron a făcut deja apel la electorat să îi acorde puterea politică şi în noul legislativ: "Sarcina noastră este enormă. Ea ne va cere să construim, de mâine încolo, o majoritate reală, o majoritate puternică", le-a declarat el susţinătorilor săi adunaţi duminică seara pe esplanada muzeului Luvru din Paris.

Prima vizită în străinătate, la Berlin

Viitorul şef al statului a anunţat deja că prima sa călătorie în străinătate va fi o vizită făcută trupelor franceze, la o dată încă neprecizată.

În 2012, François Hollande a făcut prima sa călătorie în Germania, în aceeaşi zi a inaugurării sale. O călătorie cu peripeţii: avionul său a fost lovit de un fulger la câteva minute după decolare, forţându-l să se întoarcă şi să ia un nou avion.

În 2007 şi Nicolas Sarkozy s-a deplasat în Germania imediat după investire. Emmanuel Macron a declarat că Angela Merkel va fi primul lider străin cu care se va întâlni. 

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite