Manifestaţii „anticapitaliste“ în mai multe oraşe franceze, în urma alegerii lui Emmanuel Macron preşedinte VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Altercaţii între manifestanţi şi poliţie la Paris
Altercaţii între manifestanţi şi poliţie la Paris

Mai multe manifestaţii „anticapitaliste“, unele afectate de incidente, au avut loc duminică seara, la Paris Nantes şi Grenoble, în urma alegerii lui Emmanuel Macron preşedinte al Republicii, relatează AFP. Nouă persoane au fost plasate în arest preventiv din 141 reţinute la Paris.

La Nantes, aproximativ 450 de persoane potrivit prefecturii, s-au adunat în spatele unei banderole cu mesajul ”Să fin neguvernabili” şi strigând ”Macron demisia” sau ”Macron cară-te, rezistenţă şi sabotaj”, a constatat un fotograf AFP.

În forţele de ordine s-a aruncat cu proiectile, iar ele au replicat cu gaze lacrimogene. Cinci persoane au fost reţinute, a precizat o sursă din cadrul poliţiei.

Un funcţionar a fost rănit la mână, după ce s-a aruncat cu un recipient în el, potrivit prefecturii. O fotografă independentă a fost rănită uşor de explozia unei grenade asurzitoare şi a fost preluată în grijă de pompieri, potrivit unui jurnalist AFP.

La Paris, peste 300 de manifestanţi s-au adunat în cartierul popular Ménilmontant.

Strigând ”Toată lumea detestă poliţia”, tineri, majoritatea bărbaţi, îmbrăcaţi în negru, cu cagule sau cu partea inferioară a feţei acoperită, au aruncat cu proiectile.

Poliţişti au răspuns cu gaze lacrimogene şi i-au încercuit rapid pe aproximativ 100 dintre manifestanţi.

Forţele de ordine au procedat la controale, în vederea verificării dacă vreunii dintre tineri făceau parte dintre cele 69 de persoane vizate de un mandat de interzicere a sejurului, emis de prefectul poliţiei.

Câteva zeci de persoane au fost reţinute, dintre care cel puţin una era vizată de o interdicţie de sejur, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.

Câteva grupuri s-au disperat în estul Parisului, spărgând geamuri la un colegiu şi aruncând cu proiectile împotriva unui vehicul de poliţie, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.

În seara primului tur al alegerilor prezidenţiale, la Paris, o manifestaţie a sute de ”antifascişti” a degenerat în confruntări cu poliţia, Şase poliţişti şi trei manifestanţi au fost răniţi, iar 143 de persoane reţinute.

În turul doi, Prefectura Poliţiei Parisului a mobilizat, duminică, ”un dispozitiv de securizare consolidat”.

La Lyon, aproximativ 300 de persoane s-au adunat încă de la anunţarea primelor rezultate, în vederea unui al ”treilea tur social”.

”Antifascişti şi anticapitalişti”, ”împotriva lui Macron şi a capitalului, lupta socială”, ”îi luăm pe aceiaşi o luăm de la cap, ce hazliu”, se putea citi pe pancarte, în faţa primăriei.

”Macron demisia”, ”Nici Le Pen, nici Macron”, scandau manifestanţii, fără vreun incident notabil.

La Grenoble, 350 de militanţi anarhişti şi de ultrastânga s-au adunat în faţa prefecturii. O ”coloană sălbatică” s-a format după aceea pe mai mult de un kilometru, după care a fost dispersată cu tiruri de grenadă, potrivit poliţiei.

La Strasbourg, incidente au avut loc după ce o manifestaţie a extremei stângi, de aproximativ 100 de persoane, s-a trezit faţă în faţă cu aproximativ zece militanţi de extremă dreapta. Poliţia a procedat la ”aproximativ zece arestări”, potrivit viceprimarului (PS) însărcinat cu securitatea Robert Herrmann.

Aproximativ 300 de persoane au manifestat de asemenea la Poitiers, în spatele unei banderole cu mesajul ”Generaţia neguvernabilă”, iar incidente uşoare au avut loc între o parte dintre ele şi forţe de ordine, după ce un grup mic de manifestanţi a lansat fumigene.

La Tours, aproximativ 100 de persoane au defilat cu sloganul ”nici Le Pen, nici Macron”, iar alte 80 au defilat la Caen, fără incidente.

Nouă persoane au fost plasate în arest preventiv în urma unei manifestaţii ”anticapitaliste” în care 141 de persoane au fost reţinute la Paris, duminică seara, când Emmanuel Macron a fost ales preşedintele Republicii, au declarat pentru AFP surse din cadrul poliţiei.

Un vehicul a fost avariat, dar şi un vehicul al poliţiei, în urma aruncării cu proiectile, în cursul acestei manifestaţii în timpul căreia peste 300 de persoane s-au adunat în cartierul popular Ménilmontant, a precizat sursa citată.

Cele nouă persoane au fost plasate în arest preventiv pentru ”împiedicarea circulaţiei şi participare la o adunare ilegală”, ”violenţe asupra unui agent depozitar al forţei publice” sau ”degradări voite”, a adăugat această sursă.

Manifestanţii au spart ferestre la o şcoală şi au distrus pubele, potrivit sursei citate, care a precizat că au fost realizate inscripţii pe ziduri.

Aceste date precizează un bilanţ de câteva zeci de reţineri efectuate duminică de poliţie.

Strigând ”toată lumea detestă poliţia”, tineri, majoritatea bărbaţi, îmbrăcaţi în negru, cu cagule sau partea inferioară a feţei ascunsă, au aruncat cu proiectile. Poliţişti au ripostat cu gaze lacromogene şi i-au încercuit rapid pe aproximativ 100 dintre manifestanţi.

Alte manifestaţii ”anticapitaliste” au avut loc, de asemenea, la Nantes, unde aproximativ 450 de persoane s-au adunat în spatele unei banderole cu mesajul ”să fim neguvernabili”, la Lyon, cu 300 de manifestanţi pentru un al ”treilea tur social”, dar şi la Grenoble, Strasbourg şi Poitiers.

În seara primului tur al alegerilor prezidenţiale, pe 23 aprilie, o manifestaţie similară, la Paris, a condus la reţinerea a 143 de persoane, dintre care 29 au fost plasate ulterior în arest preventiv. Şase poliţişti şi trei manifestanţi au fost uşor răniţi atunci.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite