El Pais: SUA avertizează UE în legătură cu dezvoltarea unor proiecte proprii de armament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Statele Unite au avertizat în scris Uniunea Europeană de faptul că dezvoltarea unor planuri proprii de apărare vor avea consecinţe economice şi politice negative, scrie El Pais, citând o scrisoare primită de Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene, de la subsecretarul american de Stat pe probleme de achiziţii şi sustenabilitate, Ellen Lord.

În scrisoarea trimisă pe 1 mai, Lord a subliniat că planurile actuale de apărare ale UE pun în pericol integrarea de zece ani a industriei transatlantice de apărare şi cooperarea militară cu NATO.

Washingtonul este „profund îngrijorat“ în legătură cu adoptarea unui nou regulament din Fondul European de Apărare, care le permite statelor membre UE să încurajeze ţările non-europene să ia parte la proiecte, dar spune că UE are drepturi exclusive de proprietare intelectuală asupra acestor proiecte. În plus, nu permite ţărilor din afara Uniunii să controleze exporturile armelor care sunt dezvoltate.

Potrivit El Pais, SUA sunt nemulţumite şi de „condiţiile generale“ ale iniţiativei cooperării structurate permanente (PESCO), pentru că participarea în proiectele sale este, de asemenea, limitată şi necesită aprobarea unanimă a ţărilor UE, Washingtonul fiind îngrijorat că dreptul de veto al unui membru ar putea să le excludă..

SUA au mai acuzat UE şi de faptul că îşi dezvoltă capacităţile militare „într-un fel care produce suprapunere, incompatibilitate a sistemelor militare, dispersie a resurselor de apărare şi o competiţie inutilă între NATO şi UE“.

Departamentul de Apărare a avertizat că, în viziunea sa, proiectele Fondului şi PESCO „reprezintă o schimbare dramatică după trei decenii de integrare crescândă a industriei de apărare transatlantice“, adăugând că „nu numai că relaţia constructivă dintre NATO şi UE ar putea avea de suferit, dar ar putea duce la repornirea discuţiilor conflictuale care erau dominante acum 15 ani“.

SUA solicită ca regulamentele Fondului să fie modificate, în aşa fel încât să elimine condiţiile privitoare la proprietatea intelectuală şi controlul exporturilor, precum şi eliminarea dreptului de veto în PESCO. SUA mai vor şi ca ţara care conduce un proiect să poată invita orice companie care vrea să ia parte la iniţiativă.

Aceasta nu este prima dată când administraţia Trump îşi exprimă îngrijorarea privitoare la proiectele de apărare independente ale UE. Preşedintele SUA, care a numit odată NATO drept „perimat“, a criticat vehement ideea unei „adevărate armate europene“ a lui Emmanuel Macron.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite