Coliziune în Bosfor între un trauler turcesc şi un petrolier rusesc: trei persoane sunt date dispărute

Coliziune în Bosfor între un trauler turcesc şi un petrolier rusesc: trei
persoane sunt date dispărute

Strâmtoarea Bosfor FOTO Arhivă

Trei persoane care se aflau la bordul unui trauler turcesc au fost daţi dispăruţi, vineri dimineaţă, după ce a intrat în coliziune în Bosfor cu un petrolier care naviga sub pavilionul Rusiei, scrie AFP, care citează Paza de Coastă a Turciei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Coliziunea s-a produs în zorii zilei de vineri, în largul districtului Sariyer, în nordul Istanbulului.

Traulerul s-a scufundat imediat după coliziune. Intervenind de urgenţă, serviciile de salvare au reuşit să scoată din ape doar trei dintre cele şase persoane prezente la bordul vasului de pescuit. Celelalte trei persoane sunt date dispărute, a precizat Paza de Coastă într-un comunicat.

Acest accident survine în contextul unui scandal în Turcia legat de proiectul de construcţie la nord de Instanbul a unui canal care să asigure legătura între Marea Neagră şi Marea Mediterană. Dorit de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, acest proiest este contestat puternic de către primarul celui mai mare oraş din Turcia, Ekrem Imamoglu.

Erdogan susţine că acest canal ar permite dotarea Istanbulului cu un nou pol de atractivitate şi ar reduce circulaţia sufocantă din Bosfor. Imamoglu şi numeroşi activiştii avertizează asupra riscurilor degradării mediului în zonă, dar şi asupra faptului că proiectul este menit îmbogăţirii unor oameni de afaceri apropiaţi regimului.

Potrivit autorităţilor turce, peste 41.000 de nave au circulat prin Bosfor în 2018.

Un incident recent privind strâmtoarea Bosfor a implicat crucişătorul „Mareşal Ustinov“. Luni, nava rusească nu a reuşit să acosteze la Istanbul şi a trebuit să se întoarcă în largul Mării Marmara. Presa locală relatează că „Mareşal Ustinov“ a ajuns la Istanbul pe 5 ianuarie şi a ancorat în apropiere de Moda, pe partea asiatică. Pe 6 ianuarie, a încercat să ancoreze la docul Sarayburnu, situat în apropierea palatului Dolmabahçe, însă a abandonat intenţia din cauza curenţilor puternici şi a rafalelor de vânt şi s-a întors la Moda. Acest incident a avut loc cu două zile înainte de vizita preşedintelui rus Vladimir Putin la Istanbul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: