Căsătoriile gay sunt permise, de luni, şi în Irlanda de Nord

Căsătoriile gay sunt permise, de luni, şi în Irlanda de Nord

Tot mai multe ţări recunosc căsătoriile între persoane de acelaşi sex

Primele ceremonii sunt aşteptate să aibă loc în februarie, de Valentine’s Day, scrie independent.co.uk. Câte ţări permit căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Ştiri pe aceeaşi temă

Din 13 ianuarie, cuplurile de acelaşi sex se vor putea înscrie pentru a se căsători în această ţară, iar cele deja căsătorite vor beneficia de recunoaştere legală, potrivit aceleiaşi surse. Această măsură va aduce Irlanda de Nord în concordanţă cu normele valabile în restul Marii Britanii. Căsătoriile între persoane de acelaşi sex au fost legalizate în Anglia, Scoţia şi Ţara Galilor din 2014.

Prima căsătorie de acest fel este aşteptată să aibă loc în luna februarie, cuplurile trebuind să-şi facă cunoscută întenţia de căsătorie cu 28 de zile înainte ca aceasta să aibă loc. Discrepanţa a funcţionat timp de şase ani întrucât discuţia căsătoriilor între persoane de acelaşi sex a tot revenit pe agenda Adunării Irlandei de Nord – Stormont.

Cei care au deja încheiate parteneriate civile nu le vor putea transforma în căsătorie în acest stadiu al procesului, Oficiul pentru Irlanda de Nord urmând să înceapă o consultare pe această temă la finalul acestui an.

13 ianuarie marchează şi ziua în care cuplurile heterosexuale pot încheia parteneriate civile, aşa cum se întâmplă în Anglia şi în Ţara Galilor din decembrie 2019.

În alte ţări europene, legalizarea acestor mariaje a dus la o scădere însemnată a numărului de sinucideri. Un studiu realizat în Danemarca şi Suedia a arătat că a existat o scădere de 46% din 1989 până în 2002, şi din 2003 până în 2016.

„Să fii căsătorit este o măsură protectivă în faţa sinuciderii“, este de părere Annette Erlangsen, reprezentanta Institutului danez pentru prevenirea sinuciderilor. „Legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex şi alte măsuri legislative suportive ar putea reduce efectiv stigma asociată minorităţilor sexuale.“

Mariajele între persoane de acelaşi sex au devenit legale în Suedia în 2009 şi în Danemarca în 2012. Uniunile de acest tip sunt acum legale în 27 de ţări, 16 dintre ele din Europa. Ecuador a devenit ultima naţiune care le-a permis, în iunie, anul trecut.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: