Al 18-lea arondisment, sediul redacţiei „Charlie Hebdo", o „Academia Caţavencu“ franceză, cunoscută pentru caricaturile şi pentru articolele sale satirice, pentru independenţa redacţiei dar şi pentru publicarea caricaturilor profetului Mahomed. Trei persoane cu chipurile acoperite penetrează în redacţie, spre orele 11, şi iau ostatici asupra cărora trag. În fuga lor, declanşată de vecinii care au alertat Poliţia, reuşesc să aibă un schimb de focuri cu poliţiştii, ucigând şi doi agenţi.

12 victime deja, mai mulţi răniţi şi niciun suspect, niciun acuzat, necunoscuţii reuşind să fugă, aşa cum indica postul de televiziune "iTele", într-un Renault Clio. La Porte de Pantin, în nordul Parisului, li se pierde urma. Gestul ucigaş a fost urmat de exclamaţia „le prophète a été vengé" (profetul a fost răzbunat - n.r.).

Redacţia era, întocmai din cauza ameninţărilor primite din partea mai multor anonimi, dar şi grupări extremiste, supravegheată în permanenţă de câţiva poliţişti. Preşedintele François Hollande, ajuns la locul faptei în urmă cu câteva minute, 12h40, a afirmat că este vorba de „o barbarie incalificabilă". Franţa a instaurat, din acest moment, planul „vigipirate attentat" (cod roşu antiatacuri teroriste).