Un alt virus, provenit tot de la lilieci din Asia, ar putea declanşa o nouă pandemie mortală. Nipah „erupe” periodic în Bangladesh

Un alt virus, provenit tot de la lilieci din Asia, ar putea declanşa o nouă pandemie mortală. Nipah „erupe” periodic în Bangladesh

Liliac FOTO Arhivă

La aproape doi ani de la apariţia primelor cazuri, în China, lumea încă se află sub semnul pandemiei de coronavirus. Unul dintre inventatorii vaccinului Oxford/AstraZeneca, avertizează, însă, că un virus chiar mai periculos, venit tot de la lilieci, are potenţialul de a provoca o altă pandemie, relatează Euronews.

Ştiri pe aceeaşi temă

Virusul Nipah ameninţă cu o altă potenţială epidemie, spun experţii, iar în acest moment nu este cunoscut niciun tratament şi nici nu există un vaccin împotriva lui, scxrie Euronews. 

„Dacă ar apărea o variantă Delta a virusului Nipah, ne-am confrunta dintr-o dată cu un virus extrem de transmisibil şi cu o rată a mortalităţii de 50%”, a spus cercetătoarea Sarah Gilbert, în timpul unui eveniment la Festivalul de Literatură din Cheltenham din Marea Britanie, joi.

Virusul Nipah nu este un virus nou, el se află în „circulaţie” de ani de zile. În 1999, virusul a ajuns în Malaezia centrală apărând prima oară la lilieci. Liliecii, gazdele virusului, au consumat fructe din pomi care se aflau în apropierea unor ferme de porci.

Porcii care au mâncat resturile de fructe rămase de la liliecii respectivi s-au infectat, iar virusul a trecut, apoi, de la animalele de fermă la om.

Cum a apărut Nipah

Cercetătorii cred că virusul Nipah a ajuns prima oară la om prin expunerea la secreţii ale porcilor sau prin contact neprotejat cu ţesutul unui animal bolnav, arată sursa citată. 

În jur de 105 oameni au murit la opt luni de la contractarea virusului. Nipah a ucis în jur de 40% dintre persoanele infectate în primă instanţă. Simptomele suferite de ei au fost febră mare, inflamarea creierului şi comă.

Nipah se transmite de la animal la om prin contact cu ţesut infectat, prin consumarea de alimente contaminate, dar şi de la om la om.

Nipah „erupe” anual în Bangladesh şi apare, de asemenea, periodic, în estul Indiei. Recent, în septembrie, un copil de 12 ani a murit după ce a contractat virusul.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că epidemiile ulterioare de Nipah din Bangladesh şi India au apărut după consumul de fructe sau produse din fructe contaminate cu urină sau salivă de la lilieci infectaţi.

Conform OMS, mai multe ţări în care există anumite specii de lilieci se află la risc – Cambodgia, Ghana, Indonesia, Madagascar, Filipinele sau Thailanda. Liliecii consumatori de fruce din familia Pteropodidae sunt gazda naturală a virusului Nipah.

Transmiterea şi mortalitatea

Transmiterea de la om la om a fost, de asemenea, raportată printre membrii familiei şi îngrijitorii celor bolnavi, potrivit sursei citate. 

Între 2001 şi 2008, în jur de jumătate dintre cazurile din Bangladesh au fost raportate ca fiind rezultatul transmiterii de la om la om prin îngrijirea bolnavilor.

Conform OMS, rata mortalităţii în cazurile observate este între 40% şi 75%. Oamenii pot dezvolta şi infecţia asimptomatică. Simptomele includ infecţie respiratorie de la medie la severă, şi inflamarea creierului.

Primele simptome includ, însă, febră, dureri de cap, dureri musculare, vomă, şi dureri în gât. Când boala progresează, se instalează ameţela şi semenele neurologice care indică encefalita acută.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările