Soarele artificial al Chinei a înregistrat un nou record

Soarele artificial al Chinei a înregistrat un nou record

FOTO Shutterstock

Dispozitivul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak), aşa-numitul „soare artificial” al Chinei, a înregistrat un nou record, funcţionând timp de 17 minute şi 36 de secunde la 70 de milioane de grade Celsius.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este vorba de o temperatură de cinci ori mai ridicată decât cea a Soarelui, care poate atinge până la 15 milioane de grade Celsius, relatează 20minutes.fr.

În mai 2021, „soarele artificial” al Chinei a reuşit să genereze o temperatură de 120 de milioane de grade Celsius pentru o perioadă de 101 secunde.

Aceste progrese îi bucură pe oamenii de ştiinţă implicaţi în proiect, care cred că pot să obţină o sursă de energie nelimitată.

Proiectul este dezvoltat de Institutul pentru Fizica Plasmei din cadrul Academiei de Ştiinţe a Chinei.

China preconizează că până în 2040 ar putea dispune de electricitate generată pe baza „soarelui artificial”.

În afară de proiectul chinez, oameni de ştiinţă din 53 de ţări, inclusiv din România, lucrează la International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER), din Franţa, cel mai mare proiect de cercetare a fuziunii nucleare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările